VOGELVERENIGING DE WITTE MEREL BOUWT NEST

Boxtel verrijkt met ooievaarsnest
langs Dommel

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met behulp van een kraanmachine en enkele aanwezigen wordt het ooievaarsnest op het land van Jo en Hanneke Meulenaars nabij de Dommel opgericht.

Het grondgebied van Boxtel is zaterdag verrijkt met een ooievaarsnest. Het nest is bevestigd op een paal, vervaardigd van een kastanjeboom, van zeven meter hoogte. De plaatselijke vogelvereniging De Witte Merel bouwde het nest, dat zaterdag 17 juli geplaatst werd in de achtertuin van Jo en Hanneke Meulenaars aan de Liempdseweg nabij de Dommel.

Het echtpaar Meulenaars mocht zaterdagochtend veel mensen in het weiland bij hun woning begroeten. Behalve leden van de vogelvereniging De Witte Merel en een aantal andere betrokkenen was onder meer ook de Boxtelse wethouder Ger van den Oetelaar aanwezig. Nadat vorige week woensdag al voorbereidende werkzaamheden hadden plaatsgevonden, waaronder het graven van een kuil en klaarleggen van de boom, werd zaterdag de paal met daarop het nest met behulp van een kraanmachine geplaatst.

Het nest is gebouwd door bestuurslid Piet Broers van de Boxtelse vogelvereniging, die zaterdag nauwlettend in de gaten hield of de operatie naar wens verliep. ,,De kastanje is geleverd en bewerkt door Mari Klijn van Natuurmonumenten. Het nest bestaat uit een eikenhouten ondergrond met daarop hooi, turfstrooisel en een mengsel van stro en turfstrooisel en daar omheen wilgentenen. Hoe groot de kans is dat er ook daadwerkelijk een ooievaar gebruik gaat maken van het nest? Die kans is zeker aanwezig, misschien dat je hier iets verderop op het fietspad langs de Dommel dertig keer voor niks langs komt rijden, maar de 31ste keer kan het zomaar raak zijn. We willen de leden van de Jeugdnatuurwacht in gaan schakelen en hen de taak geven om bij het nest een oogje in het zeil te houden.”

PROJECT
Het is de bedoeling dat langs de Dommel tussen Den Bosch en Sint-Oedenrode in totaal zo'n dertien ooievaarsnesten gaan verrijzen. Het gaat hierbij om een project dat gecoördineerd wordt door Piet Rombouts, lid van de Natuurwerkgroep Liempde en eigenaar van een bureau dat zich bezighoudt met landbouw- en natuurprojecten. Rombouts is hiervoor benaderd door de Brabantse Vastgoedsociëteit, een organisatie waarvan onder meer advocaten, overheidsambtenaren, projectontwikkelaars en aannemers deel uitmaken.

,,Naar aanleiding van een lezing van de Boxtelse wethouder Ger van den Oetelaar heeft de sociëteit besloten om in het gebied van Het Groene Woud een bijdrage te leveren aan het plaatsen van tien tot vijftien ooievaarpalen. Het initiatief ligt hierbij overigens bij de Duurzame Driehoek, wij willen graag ons steentje bijdragen aan het project”, liet Hub Ras, bestuurslid van de vastgoedsociëteit zaterdag weten tijdens de plaatsing van het ooievaarsnest in Boxtel.

,,Belangrijk is dat een ooievaarsnest aan een aantal voorwaarden voldoet, waaronder een goede spreiding van de verschillende nesten en een goed voedselaanbod. Wij hebben Piet Rombouts ingeschakeld om op zoek te gaan naar geschikte locaties hiervoor. We willen graag dat er op het gebied van de ooievaarnesten in het Groene Woud een totaalplan gerealiseerd wordt.”

CONTACTEN
Rombouts vult aan: ,,Ik heb veel ervaring met projecten op het platteland en onderhoud daardoor goede contacten met boeren en grondeigenaren. Het is bij het zoeken naar goede locaties ook van belang dat deze aansluiten bij de voedselbehoefte van ooievaars, die hun voedsel halen in een cirkel van 2,5 tot ongeveer 5 kilometer. Belangrijk is verder dat er ter plaatse een grondeigenaar of boer is die toezicht kan houden op het nest, want het zou niet de eerste keer zijn dat de nesten slachtoffer worden van vandalisme. De plaatsing van het ooievaarsnest bij Jo Meulenaars hier in Boxtel is overigens een particulier initiatief en valt buiten het project om tussen Den Bosch en Sint-Oedenrode ooievaarsnesten te plaatsen.”

Volgens Rombouts en Ras is het van belang dat de nesten op zogeheten zichtlocaties geplaatst worden. ,,Deze locatie in Boxtel is ideaal, omdat er voldoende afstand bestaat. De mensen kunnen niet zomaar bij het nest komen, maar hebben aan de andere kant van de Dommel toch goed zicht op het nest”, aldus Rombouts, die aangeeft dat er meer ooievaars in de regio Den Bosch voorkomen dan veel mensen denken.

,,Zo zeldzaam is het niet dat je in dit gebied ooievaars tegenkomt. Je moet er alleen wel naar op zoek gaan. We hebben in Boxtel overigens nog andere locaties op het oog om eventueel ooievaarsnesten te plaatsen, waaronder plekken in de buurtschap Kasteren en bij Stapelen. Ook het terrein van zorginstelling Saltho is een potentiële locatie.”
22 juli 2004

Print deze pagina

Terug