SCOUTING NEDERLAND VINDT ONDERDAK IN LIEMPDE

Nationale Jamboree heeft internationale uitstraling

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de entree van de 'Grote Markt' op Velder. De houten vélocipede is een heuse blikvanger.

De 4.500 deelnemers aan de Nationale Jamboree komen niet alleen uit alle uithoeken van Nederland. Op landgoed Velder in Liempde bivakkeren van 26 juli tot 5 augustus ook scouts van 32 landen uit alle werelddelen. Het multiculturele karakter van de jamboree draagt bij aan de doelstelling van het evenement: ontmoeting met andere culturen en vriendschappen sluiten.

Een kleine duizend buitenlandse scouts reizen de komende dagen naar landgoed Velder in Liempde. Ze komen per vliegtuig en worden opgehaald op Schiphol of Charleroi of arriveren per trein in Boxtel en worden per bus naar het landgoed vervoerd. De scouts uit Groot-Brittannië, de bakermat van de scouting, hebben deze week al een grote container met kookgerei en tenten met de Stena Line verscheept. Scouts uit onder meer de Afrikaanse landen huren hun materiaal ter plaatse omdat transport per vliegtuig onbetaalbaar is.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op landgoed Velder worden voor de Nationale Jamboree een kleine driehonderd grote en kleine tenten gebouwd. Een deel van de tenten blijft staan voor het Flevo Festival.

In totaal worden op landgoed Velder 4.500 deelnemers aan de Nationale Jamboree ondergebracht. Onder hen achthonderd vrijwilligers, die op alle fronten worden ingezet. In de voorbije week werd dit aantal steeds verder opgeschaald; dinsdag waren al zo'n tweehonderd vrijwilligers werkzaam bij de inrichting van het terrein. Dit weekend arriveren de laatste vrijwilligers.

,,Zonder vrijwilligers kunnen we zo'n evenement niet organiseren", zegt Sander Mager (30) uit Amstelveen, kampleider van de Nationale Jamboree en daarmee eindverantwoordelijk voor alles wat op landgoed Velder gebeurt. Mager vertelt dat Scouting Nederland een beroep kan doen op tal van vrijwilligers, die al dan niet via hun werkgever veel logistieke steun kunnen verlenen. Op die manier wordt bijvoorbeeld een kraanmachinist ingezet die anders onbetaalbaar zou zijn.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De 4.500 deelnemers aan de jamboree worden wegwijs gemaakt met behulp van een groot aantal wegwijzers.

BEZUINIGINGEN
Samen met beheerder Ab Hess (60) uit Den Haag vertelt Mager over de organisatie van de Nationale Jamboree en de financiële tegenvallers waarmee de nationale scoutingorganisatie worstelt. Vorig jaar immers haalde het kabinet een streep door de subsidie en raakte Scouting Nederland plotsklaps 1 miljoen euro op jaarbasis kwijt. ,,Een vreemde zaak als je kijkt naar de wijze waarop wij ons inzetten voor jeugd en jongeren in Nederland", aldus Hess.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De deelnemers aan de jamboree overnachten de komende twee weken in zeven subkampen.

Scouting Nederland is erin geslaagd een reeks grote sponsors te strikken voor de Nationale Jamboree. Naast Super De Boer zijn het grote bedrijven als Coca Cola, Océ en Friesche Vlag die een bijdrage leveren. ,,Zonder de steun van vrijwilligers en sponsors zouden we de jamboree nooit kunnen houden", stelt kampleider Mager. Hij merkt op dat de organisatie door groeiende wet- en regelgeving steeds complexer wordt. ,,Door vele administratieve verplichtingen worden vrijwilligers opgezadeld met een heleboel bureaucratie en dat werkt niet echt motiverend."

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op landgoed Velder werkten deze week zo'n tweehonderd vrijwilligers van Scouting Nederland aan de inrichting van het jamboreeterrein.

Over de organisatie op landgoed Velder niets dan goeds. De kampleider is razend enthousiast over de samenwerking met de bewoners van landgoed Velder. Ook de contacten met het Flevo Festival zijn goed. ,,Voor een deel maken we gebruik van dezelfde leveranciers. Ook bij de inrichting van het terrein hebben we de tekeningen naast elkaar gelegd, zodat we zaken op elkaar konden afstemmen", aldus Mager. De afbraak van de Nationale Jamboree vindt gelijktijdig plaats met de opbouw van het Flevo Festival.

SNACKSTRAAT
De Nationale Jamboree die op Velder wordt gehouden is de tweede editie van het scoutingevenement. Vier jaar geleden werd de eerste jamboree gehouden in Dronten. Dat gebeurde op het evenemententerrein bij pretpark Six Flags waar in 1995 de Wereldjamboree werd gehouden. Thans wordt daar ieder jaar in augustus het rockfestival Lowlands gehouden. ,,Het terrein is te groot voor de Nationale Jamboree en past qua uitstraling niet bij de scouting", zegt kampleider Mager.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: In het medewerkersrestaurant op Velder worden dagelijks honderden maaltijden bereid en geserveerd.

Tijdens een zoektocht naar een nieuw onderkomen kwam landgoed Velder al snel in beeld. Omdat Noord-Brabant veel scoutinggroepen telt, leek het Scouting Nederland een goed idee om in deze regio te gaan zitten. ,,Daarbij komt dat Velder prima bereikbaar is vanaf de rijksweg A2 en via de trein", stelt Mager. In totaal worden de komende twee weken zo'n driehonderd tenten opgezet op het landgoed. Daar worden uiteenlopende activiteiten gehouden.

De 4.500 deelnemers worden verdeeld over zeven subkampen; de vrijwilligers bewonen een van deze kampen. Beheerder Hess: ,,De subkampen moet je zien als kleine dorpjes waar de scouts met hun eigen staf bivakkeren. Het is hun thuisbasis, compleet met kookgerei, toiletten en douches." Via internet hebben alle deelnemers al kunnen lezen in welk subkamp ze zijn ingedeeld. Mager: ,,Dat stelt groepen in staat op voorhand via e-mail contact te zoeken met de andere bewoners van het kamp. Zo zijn er groepen die nu al veel contacten hebben met de buitenlandse scouts, ook al hebben ze ze nog nooit gezien."

De meeste activiteiten van de Nationale Jamboree vinden plaats op het grote veld van Velder, dat is omgedoopt tot Grote Markt. Daar gebeurt alles en wordt dagelijks het eten verdeeld. Dat gebeurt in het zogenaamde voedselverdeelcentrum, waar dagelijks enkele honderden voedselpakketten worden gemaakt en uitgereikt aan de scoutinggroepen. Elk voedselkrat bevat voldoende eten en drinken voor een ontbijt, lunch en diner voor tien personen. ,,Wie zin heeft in een lekker hapje of een tussendoortje kan natuurlijk terecht in de snackstraat", vult Hess aan.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Creatief met hout en kippengaas...

De activiteiten op de Nationale Jamboree zijn divers en onuitputtelijk. Daarom heeft de organisatie een ticket- en roulatiesysteem in het leven geroepen. Alle deelnemers krijgen tijdens de jamboree tickets die op zes van de tien dagen recht geven op deelname aan bepaalde activiteiten die vallen onder de noemer Actie, Cultuur, Daghikes, Nachthikes, Specials en Water. ,,Scouts kunnen de tickets onderling ruilen, zodat ze zelf bepalen welke activiteiten ze bijwonen. Dat noemen we swoppen. Door te ruilen stel je je eigen programma samen", aldus kampleider Mager.

Naast de 'ticketactiviteiten' worden gezamenlijke evenementen gehouden. Maandag 26 juli wordt om 22.00 uur de gezamenlijke opening gevierd. Op zondag 1 augustus is van 12.00 tot 17.00 uur de bezoekersdag en kunnen familie, vrienden en bekenden van de scouts een bezoek brengen aan Velder. Ook andere belangstellenden zijn die dag welkom. De dag begint met een gezamenlijke 'interreligieuze' viering, die bestaat uit scoutingactiviteiten en momenten van bezinning.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de bossen van landgoed Velder worden touwbruggen aangelegd.
22 juli 2004

Print deze pagina

Terug