LENNISHEUVEL LOOPT UIT VOOR CULTUREEL EVENEMENT

’Belastingdienst draaide Lennisfist
de nek om’

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dansgroep Snoepie treedt op tijdens Lennisfist 1983. (Archieffoto Brabants Centrum).

Ad en Tiny van den Breekel uit Lennisheuvel bewaren nog steeds warme herinneringen aan het Lennisfist. Het festival werd tussen 1981 en 1983 drie keer gehouden in het Boxtelse kerkdorp, telkens in het laatste weekeinde van augustus. Op het podium stonden grote namen als RK Veulpoepers BV, The Amazing Stroopwafels, Rosa King en Het Klein Orkest. Door financiële tegenvallers viel in 1983 het doek voor het Lennisfist. Ad van den Breekel: ,,We waren een naïef clubje mensen.”

Samen met haar man Ad bewaart Tiny van den Breekel weinig plezierige herinneringen aan de nasleep van het derde Lennisfist in 1983. Als penningmeester van het jongerencentrum en het festival werd ze kort na het festival gebeld door de Belastingdienst. ,,Ze belden me op mijn werk op en begonnen direct te dreigen dat we als echtpaar aansprakelijk gesteld zouden worden als het tot een faillissement zou komen”, zegt Tiny.

De Belastingdienst had klaarblijkelijk via krantenknipsels gezien welke artiesten op het Lennisfist hadden opgetreden. De dienst stuurde een naheffing omdat de festivalorganisatie geen loonbelasting had betaald over de gage die aan beroepsartiesten als Rosa King en Het Klein Orkest was betaald. Ook was verzuimd om auteursrechten af te dragen. Tiny: ,,Het was een periode waarin we het knap benauwd hadden. De zin om iets te organiseren was helemaal over.” ,,Het was een grote domper waarvan ik nog steeds ontzettend kan balen als ik eraan terugdenk”, vult Ad aan.

Terugkijkend bekennen ze dat de organisatie niet commercieel te werk ging. Van sponsoring was nog geen sprake, ook al droegen enkele plaatselijke ondernemers af en toe een steentje bij en adverteerde een aantal bedrijven in het programmaboekje. ,,We begonnen steevast met een flink negatief saldo aan het festival”, blikt Tiny terug. In 1982 stond de teller op min 5.000 gulden. ,,Ik was pas tevreden als we voldoende bezoekers binnen de poort hadden en ik zeker wist dat we de groepen konden betalen. Dan kon ik ook gaan genieten.”

De opbrengsten kwamen uit entreegelden en de verkoop van drank en patat. Maar dat was vaak niet toereikend. Ad: ,,Ik geloof dat Het Klein Orkest ons toen nog gematst heeft omdat de bandleden het Lennisfist zo leuk vonden. Ook Wim Markus van STOB (Stichting Opbouwwerk Boxtel, thans DELTA – red.) heeft toen nogal wat kastanjes uit het vuur gehaald, zodat we 1983 zonder verlies konden afsluiten. Hij heeft ook die toestanden met de Belastingdienst opgelost.”

BIKSE FISTE
Het idee voor het Lennisfist werd geboren in 1981 toen het jongerencentrum in Lennisheuvel tien jaar bestond. In gemeenschapshuis Orion werden regelmatig culturele activiteiten voor jongeren gehouden. Het ging om discoavonden, optredens van artiesten en toneel. ,,Uit het jongerenwerk is later Teejatergroep Orion voortgekomen”, aldus Tiny.

Het tweede lustrum was aanleiding voor het organiseren van een festival. ,,In die tijd liepen we alle festivals in de buurt af en zagen we heel veel bandjes en theatergroepen optreden. Zo kwamen we op ideeën voor artiesten”, zegt Ad. ,,We wilden een soort tegenhanger zijn van de Bikse Fiste die ieder jaar in Hilvarenbeek werden gehouden. De Bikse Fiste werden op een gegeven moment te massaal; dat festival ging in mijn ogen aan zijn eigen populariteit ten onder. Wij zochten weer naar kleinschaligheid, sfeer en gezelligheid.”

Het resulteerde in het eerste Lennisfist, dat zeshonderd bezoekers trok. Na de opening door fanfare Sint-Arnoldus en blaaskapel De Knollenplukkers speelde de Boxtelse coverband Tilt volgens een recensie in Brabants Centrum ’eigentijdse naspeelmuziek’. De uitsmijter was de linkse folkrockgroep RK Veulpoepers BV, bekend van het lied ’D’n Egelantier’. ,,In het voorprogramma speelde Berkels Blauw, de Boxtelse band van Josh van Berkel. Hij was niet van het podium te branden”, weet Tiny. Lachend: ,,Uiteindelijk hebben we de stekker uit het stopcontact moeten trekken.”

In 1982 trek Lennisfist opnieuw zeshonderd bezoekers. Het hoofdprogramma bestaat uit Son of Tarzan, Katastroof en The Amazing Stroopwafels. Deze folkband, bekend van de kraker ’Oude Maasweg’, verving Bram Vermeulen. Ad: ,,Telkens als ik Bram Vermeulen op televisie zie denk ik hieraan terug. Echt op het allerlaatste moment trok hij zich met een smoesje terug. Tjonge, wat waren we kwaad.”

PUBLIEKSTREKKERS
Een jaar later trok het Lennisfist achthonderd bezoekers. Ze kwamen af op een van de eerste optredens van Teejatergroep Orion, de Belgische folkzanger Wannes Raps en de Vlaardingse hardrockband Queeros. Maar dé publiekstrekkers waren de Amerikaanse saxofoniste Rosa King met haar band Upside Down en Het Klein Orkest. Rosa King, overleden in 2000, was toen een grote naam in het alternatieve clubcircuit; de rasmuzikante maakte grote indruk met spetterende funk- en soulnummers. In 1981 liet ze Candy Dulfer debuteren. Dulfer toert momenteel Prince door de VS.

Het grote publiek kwam voor de linkse Nederpop van Het Klein Orkest. De groep van Harrie Jekkers was bijna net zo populair als Doe Maar, Toontje Lager en Het Goede Doel en scoorde in 1983 hits als ’Laat mij maar alleen’ en ’Koos Werkeloos’. Jekkers had toen ook een solohit als Harrie Klorkestein (anagram voor Klein Orkest – red.) getiteld ’O, o Den Haag’. ,,Het Lennisfist zat duidelijk in de linkse hoek”, vertelt Ad. ,,Dat uitte zich ook in de kraampjes op het festivalterrein.” Er werd informatie verstrekt door het IKV, de Wereldwinkel, Amnesty International en Eva’s Appel, een Boxtelse winkel en atelier voor en door vrouwen.

Het linkse en ietwat alternatieve karakter van het Lennisfist riep geen weerstand op in het kleine kerkdorp Lennisheuvel. Ad: ,,Als je in Lennisheuvel iets organiseert, krijg je altijd medewerking van vrijwilligers. Dat was toen zo en dat geldt nog steeds. Hier staan de mensen voor elkaar klaar en zijn ze bereid anderen te helpen als ze iets voor de gemeenschap organiseren. Ik kan me niet herinneren dat er toen principiële bezwaren waren tegen de opzet van het Lennisfist.”

Het Klein Orkest speelde op een warme augustusavond in 1983 de slotklanken op het Lennisfist. De band speelde de sterren van de hemel. Na een wolkbreuk moest het optreden korte tijd onderbroken worden omdat regenwater op een van de versterkers was gevallen en kortsluiting ontstond. Maar na de ’regenpauze’ werd het concert gewoon voortgezet en passeerden ’Laat mij maar alleen’, ’Paarse overall’ en ’Over 100 jaar’ nog één keer de revue. Het zouden de laatste klanken zijn van het Lennisfist...

Wat er verder gebeurde in 1983:

  • In Boxtel wordt een kringloopcentrum opgericht. Kringloopgilde-voorzitter Wim Ketelaars overhandigt een nota aan wethouder Jan Spijkers. Ook wordt gestart met de inzameling van glas en papier – een primeur!

  • In november openen bestuurders van Boxtel, Liempde, Schijndel, Sint-Oedenrode met gedeputeerde De Geus de fietspaden tussen Boxtel en Schijndel. Op de gemeentegrenzen wordt brandewijn geserveerd.

  • 4.400 Leerlingen in basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs te Boxtel doen mee aan een alcoholonderzoek van de GGD en het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs.

  • De vakbeweging FNV in Boxtel bestaat 75 jaar. Het feest wordt gevierd met een bijeenkomst waar ook FNV-voorzitter Wim Kok aanwezig is. Hij voert het woord, net als FNV-voorman Ad van Weert.

  • In Esch komt een einde aan een roerige periode rond het ’wildvoetbal’. Raadslid Cor van der Zanden stelt een veld beschikbaar waarop vier caféclubs gaan spelen: FC Knudde, FC Dorst, FC De Keulse Kar en FC De Trefpunters.

    © Brabants Centrum

    OP DE FOTO: Schminken voor een piek. Tiny van den Breekel beschildert het gezicht van een van de festivalgangers. (Archieffoto Brabants Centrum).
22 juli 2004

Print deze pagina

Terug