CENTRUM BOXTEL EVEN IN KERSTSFEER

Filmopnamen in Rechterstraat trekken veel bekijks

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een camerateam maakt bij het winkelpand van Marskramer in de Rechterstraat opnamen voor een vuurwerkvoorlichtingsfilm.

Nietsvermoedende voorbijgangers keken even vreemd op toen ze maandag 12 juli door de Rechterstraat in Boxtel liepen. Wat deed die kerstman in die strandstoel bij de Hema en waarom waren al die etalages verlicht en stonden her en der kerstbomen voor de winkelpanden? De ware reden was dat in de middag- en avonduren opnamen gemaakt werden voor een vuurwerkvoorlichtingsfilm.

Een deel van de Rechterstraat werd speciaal voor de opnamen gehuld in kerstsfeer. Het smalste, autovrije deel tussen de vestigingen van Kruidvat en Hema werd ingericht met kerstbomen en verlichting. Ook de etalages ondergingen een metamorfose. Aan het hek tegenover de apotheek nabij de Zwaanse Brug was een levensechte brievenbus bevestigd, die in de film door een paar kwajongens opgeblazen wordt met een rotje.

De scènes voor de film spelen zich af tussen de kerstperiode en oud en nieuw, wat tot gevolg had dat alle acteurs en figuranten maandag in winterkleding over straat moesten lopen. De filmmakers hadden de figuranten gevraagd om een winterjas mee te nemen en een lange broek en dichte schoenen te dragen. ,,Niet heel de film wordt in Boxtel opgenomen, maar wel enkele scènes", liet uitvoerend producent Floor de Bont van het Tilburgse audiovisuele bedrijf Moved maandag tussen de bedrijven door weten. ,,We filmen in Boxtel een paar jongeren die legaal vuurwerk kopen, maar hiermee vervolgens mensen lastig gaan vallen. Uiteindelijk worden ze door de politie opgepakt en krijgen ze een proces-verbaal."

Naast de producent waren maandag onder meer een regisseur en een camerateam en enkele tientallen figuranten aanwezig, waaronder enkele politieagenten en een postbode. ,,In totaal hebben zich ongeveer 35 figuranten aangemeld bij ons bedrijf. Dat is zeker niet slecht", aldus De Bont.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Filmopnamen betekent dat de acteurs opgemaakt moeten worden. De grimeur was maandag steeds paraat om de hoofdrolspelers bij te poederen.

AANWIJZINGEN
De producent had het maandag druk met het geven van aanwijzingen aan de medewerkers en figuranten. De filmopnamen trokken veel belangstelling van het publiek, maar vanwege de lange tijd tussen de opnamen keerde de rust terug in de Rechterstraat op momenten dat de camera niet 'liep'. Ook postbode Theo Legius, die een rolletje speelt in de film, moest wachten voordat hij aan de beurt was. ,,Ik ben een echte postbode. Ik woon in Best, maar werk in Boxtel", aldus Legius, die in de film de kwajongens die een rotje in de brievenbus gooien vermanend toespreekt.

,,Filmopnamen betekent wachten, maar dat vind ik geen probleem. Gelukkig ben ik winters gekleed, wat ook door de mensen van de film gevraagd was. Het is half juli, het zou eigenlijk zomers weer moeten zijn, maar vandaag lijkt het wel winter."

Het doel van de vuurwerkvoorlichtingsfilm, die gericht is op jongeren tussen 10 en 13 jaar, is voorlichting en preventie ten aanzien van het gebruik van vuurwerk. Opdrachtgever voor de film is Halt Nederland. Het is de bedoeling dat de film op scholen door heel Nederland vertoond zal worden.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voor de opnamen van een vuurwerkvoorlichtingsfilm werd de Rechterstraat maandag in kerstsferen gehuld. Bij het pand van de Hema werd driftig met kerstbomen gesjouwd, terwijl de etalages van enkele winkels versierd waren met kerstverlichting.
15 juli 2004

Print deze pagina

Terug