BOXTELSE BAND SCOORT NUMMER 1-HIT

Marokko valt voor muziek van Kasba

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kasba tijdens een optreden op Festival Mundial (Foto: Kasba).

De Boxtels-Marokkaanse band Kasba staat deze week op nummer 1 van de Marokkaanse top 10. Het gaat om een hitlijst van de Marokkaanse tv-zender NoujoumAlHijra TV, die videoclips toont waarop kijkers via internet kunnen stemmen. De in Boxtel opgenomen clip van het nummer Yama Bomba is momenteel favoriet bij de kijkers. ,,Het is fantastisch wat we momenteel meemaken", zegt drummer Joost Kurstjens.

De videoclip die volgens zanger Sami el Ghousli minstens twee keer per week op de Marokkaanse televisie te zien is, laat beelden van Boxtel zien. Logisch, vindt hij, omdat Boxtel de plek is waar een groot deel van de tienkoppige band vandaan komt. Niet alleen El Ghousli woont in Boxtel, ook drummer Joost Kurstjens en gitarist Roel Denteneer hebben een Boxtelse achtergrond.

De doorbraak in Marokko betekent veel, zo vertelt El Ghousli. Niet alleen is het tweede album Chouf Chouf, waarop de hit Yama Bomba staat, uitgebracht in Marokko. Ook is Kasba uitgenodigd om op 21 augustus in de Marokkaanse hoofdstad Rabat op te treden tijdens een festival dat gehouden wordt ter ere van koning Mohammed VI. ,,Het is een grote eer dat we op de dag waarop jaarlijks de kroning wordt gevierd voor de koning mogen spelen", aldus El Ghousli.

Als het aan de zanger ligt koppelt de band er een korte tournee aan vast, zodat meer mensen in Marokko kennis kunnen maken met de muziek van Kasba. Dat hoopt ook drummer Joost Kurstjens, die spelen voor de Marokkaanse koning ook als een grote eer beschouwt. ,,Maar het zou leuk zijn als we op meerdere plekken kunnen spelen. Voor het festival op 21 augustus zijn we gevraagd omdat we nu zo populair zijn."

VEEL IMPACT
Intussen heeft de media zich gestort op Kasba. Het voorbije weekend besteedden zowel het NOS Journaal als het Jeugdjournaal aandacht aan de nummer 1-hit van de Boxtelse band. ,,We gaan een drukke tijd tegemoet", voorspelt zanger El Ghousli. Na een optreden in Heerlen op zondag wachten twee concerten in Amsterdam, waaronder de Uitmarkt, en een optreden tijdens de Vierdaagse van Nijmegen.

Drummer Kurstjens ziet de nummer 1-notering van Yama Bomba als een bekroning van enkele jaren keihard werken. Vooral de wetenschap dat er in Marokko massaal via internet wordt gestemd op het nummer, geeft aan dat het nummer veel impact heeft, zo stelt Kurstjens. Zelf speelde hij in het verleden in bandjes die rock, metal en punk speelden. Nu heeft hij zich de zeer ingewikkelde Marokkaanse ritmes eigen moeten maken.

,,Dat is niet zomaar even te doen", grinnikt Kurstjens. ,,Je moet er als drummer echt gevoel voor hebben, anders kom je nergens. Het drummen van deze ritmes moet in je bloed zitten, het heeft geen zin om telkens te gaan tellen. Het komt aan op repeteren, repeteren en nog eens repeteren. Het schijnt heel bijzonder te zijn dat een Nederlandse drummer deze ritmes onder de knie heeft."

De titel van de nummer 1-hit is eenvoudig te vertalen, lacht zanger El Ghousli. ,,Het is iets wat je zegt als je op straat een mooi meisje ziet lopen. 'Hé mooi meisje!", is een aardige vertaling denk ik."

Kasba bestaat sinds 2001. De echte doorbraak kwam op 1 februari 2002 toen de band mocht optreden tijdens het Nationaal Huwelijksfeest van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in de Amsterdam ArenA. Daarna volgde een reeks televisieoptredens. Na de plaat Sidi Yahya verscheen onlangs de langverwachte opvolger Chouf Chouf. Kasba speelde eerder al enkele keren in carré en stond op Festival Mundial. Vorig jaar was de band de hoofdact op de bazaar Selissenwal.

De cd Chouf Chouf van Kasba is momenteel voornamelijk nog niet verkrijgbaar in Nederland. Kasba werkt met haar Belgische platenmaatschappij aan de verdere verspreiding van de plaat. De muziek van Kasba kan ook beluisterd worden via internet: www.kasba.nl.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelaar Joost Kurstjens drumt bij Kasba. (Foto: Kasba).
15 juli 2004

Print deze pagina

Terug