WIJKMARKT TREKT OPNIEUW VEEL PUBLIEK

’Bazaar Selissenwal toonbeeld van hernieuwde trots’

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Amsterdamse band Eternity was een van de sfeermakers van de bazaar Selissenwal.

Bijna acht uur nadat wethouder Wim van Erp het startsein heeft gegeven voor de bazaar Selissenwal betreden de leden van Les Escrocs uit Mali het kleine podium in wandelpark Molenwijk. De kleurrijke band die onlangs optrad op het Festival Mundial is de afsluiter van een wijkevenement dat inmiddels een grote uitstraling heeft gekregen en goed is voor een paar duizend bezoekers. Les Escrocs speelt de sterren van de hemel, maar verdient eigenlijk een groter publiek.

Waar de succesvolle Boxtels-Marokkaanse band Kasba vorig jaar ook al moest optreden voor een kleine schare fans, zijn het nu de muzikanten uit Mali die hun met politieke boodschappen doordrenkte repertoire voor ongeveer honderd bezoekers ten gehore brengen. De heerlijke mix van traditionele Malinese muziek en eigentijdse rap spreekt tot de verbeelding, maar verdient een volle festivalweide.

De afsluiting van de bazaar Selissenwal is misschien een van de zwakkere punten in het ijzeren concept, dat het publiek trakteert op muziek, cultuur, sport en spel uit tal van etnische gemeenschappen die Boxtel rijk is. Op het moment dat alle overige activiteiten zijn afgerond en veel publiek het wandelpark heeft verlaten, komt de hoofdact pas aan bod. En dat is jammer omdat na Kasba ook Les Escrocs een muzikale topper is die recht heeft op meer publiek.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ederne Smith vlecht haren in de Antilliaanse huiskamer.

ZELFSPOT
Wethouder Wim van Erp, in het gemeentebestuur verantwoordelijk voor de wijk Selissenwal, opent de bazaar zondag even na elf uur. Hij doet dat na een komische aankondiging door organisator Jeroen Pijnenburg en presentator/cabaretier Mongi Farhani. Farhani maakt gebruik van de nodige zelfspot als hij Van Erp op het podium roept; in gebrekkig Nederlands roept hij ’Wim van Erp of zoiets’ naar voren. ,,Ik woon pas twintig jaar in Nederland”, verontschuldigt hij zich grinnikend voor zijn matige Nederlands. Wie Farhani beter kent, weet dat hij vloeiend en vrijwel accentloos Nederlands praat; hier is de cabaretier aan het werk.

Wethouder Van Erp – ’een wethouder is iemand die vijf en soms zes of zeven dagen per week naar een gemeentehuis mag gaan’- steelt de harten van veel bezoekers door hen in een zestal talen, inclusief Brabants, welkom te heten. ,,Hier wordt de mensen van de wijk een geweldige dag geserveerd”, zegt Van Erp. ,,De bazaar is uitgegroeid van een klein evenement op een bitumen veldje bij De Walnoot tot deze gezellige happening”, vervolgt hij.

Na zijn openingswoord onderstreept de wethouder het belang dat de gemeente toekent aan de wijkmarkt. ,,Alleen al het feit dat we dit park bij hoge uitzondering openstellen voor dit evenement, mag gezien worden als een bewijs dat we veel waarde hechten aan de bazaar”, meent Van Erp. Hij roemt vooral de inzet van de circa 25 vrijwilligers, die al maanden werken aan de voorbereiding van het evenement. ,,Zonder hen kan er geen bazaar gehouden worden.”

Met het oog op de spoorwegplannen vertelt Van Erp dat de sanering van de spoorwegovergang aan het Essche Heike geen gevolgen zal hebben voor park Molenwijk. ,,De tunnel die we willen bouwen komt aan de noordkant van de Gasunie en raakt het park dus niet.” De uitlatingen van de wethouder sluiten aan bij de ontwikkelingsvisie voor het gebied Esschebaan, dat uitgaat van een versterking van park Molenwijk. In dit plan is woningbouw slechts mogelijk op het hoofdveld van voetbalclub ODC. Eerdere plannen om ook aan de Leenhoflaan huizen te bouwen zijn geschrapt.

Met de wijk Selissenwal gaat het volgens de wijkwethouder de goede kant op. Van Erp: ,,Ik merk in enkele jaren een grote vooruitgang. Mensen geven aan meer vertrouwen te hebben in de gemeente, de woonstichting en vooral zichzelf en elkaar. En juist dat is van wezenlijk belang. Ook op de bazaar proef je dat mensen weer trots zijn op hun wijk en willen laten zien wat er leeft. De bazaar is hét bewijs dat mensen door samen iets te organiseren iets kunnen bereiken. En daar kan ik erg van genieten.”

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de Turkse huiskamer worden onder toeziend oog van Atatürk, de vader des vaderlands, deegproducten gemaakt.

ONDERWIJS
De huiskamers die de zes grootste etnische groepen van de Selissenwal hebben ingericht zijn ook dit jaar de ankerpunten voor de bazaar. Hier maken wijkbewoners en andere geïnteresseerden kennis met andere culturen. In de Marokkaanse huiskamer worden hennatatoeages aangebracht en vloeit de muntthee rijkelijk. Bij de Turken wordt zoveel gegeten dat om half vier alles al op is. ,,Zo, nu begint míjn vrije dag”, lacht een van de jonge verkopers als hij zojuist de laatste drie gevulde pannenkoeken met geitenkaas heeft verkocht.

Eten en drinken speelt sowieso een hoofdrol tijdens de bazaar. In alle huiskamers wordt eigenlijk aan de lopende band gekookt, gebakken en gebraden. Zo ook in de Nederlandse huiskamer, die dit jaar is ingericht door basisschool De Walpoort. Deze wijkschool presenteert zich nadrukkelijk als de ’kansenschool’. Directeur Niek Scholts vertelt tijdens het bakken van pannenkoeken en poffertjes dat zijn school helemaal is voorbereid op het nieuwe beleid van het ministerie.

Dat beleid gaat straks niet meer uit van achterstanden, maar van kansen voor alle kinderen. ,,En dan bedoel ik niet alleen kinderen die een achterstand hebben, maar ook kinderen met hele speciale talenten”, verduidelijkt Scholts. Etnische afkomst gaat veel minder een rol spelen in de toekenning van onderwijsbudgetten; er is voortaan sprake van kansenonderwijs. Dat de directeur petjes uitdeelt waarop De Walpoort wordt omschreven als de kansenschool is veelzeggend.

Scholts geniet zichtbaar van de aanloop op de bazaar. Hij ziet de wijkmarkt als dé kans om ook eens kennis te maken met de autochtone wijkbewoners, die hun kinderen nog veelal ergens anders in Boxtel naar school brengen. ,,Ik ben pas een jaar in Boxtel en ik zie dit als een goede mogelijkheid om mensen duidelijk te maken dat wij werken aan onderwijs dat voor iedereen in de wijk geschikt is.” Scholts’ woorden worden bevestigd in de brochure die tijdens de bazaar wordt uitgereikt.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Theeceremonie in de Marokkaanse huiskamer. In het midden met rode fez staat Mohammed Rahmoune.

BALLONVAART
De serieuze boodschap wordt tijdens de bazaar overvleugeld door gezelligheid en ongedwongen plezier. Grote aantallen wijkkinderen doen mee aan sport- en spelactiviteiten en strijden urenlang onafgebroken om de titel sterkste jongen en meid van de Selissenwal. De hergebruikmarkt aan de boorden van het Leysenven trekt veel publiek. Dat geldt ook voor de kindermarkt, waar het al om elf uur dringen geblazen is. Veel tweedehands speelgoed verruilt voor een appel en een ei van eigenaar.

De kraam van Woonstichting Sint-Joseph moet vooral gezien worden als een promotie van de verhuurder. Tevens wordt volop reclame gemaakt voor de nieuwbouwprojecten in het centrumgebied van Selissenwal: De Heerewaerde. Brochures over bouwplannen als De Banier en De Rentmester trekken veel bekijks. Maar, zo geeft medewerkster Rachel van de Greef toe, enkele huurders maken van de aanwezigheid van de woonstichting ook gebruik om de nodige grieven, bijvoorbeeld over onderhoud of huurprijzen, te uiten. ,,Dat mag ook; klachten worden genoteerd en in behandeling genomen”, aldus Van de Greef.

Ze verleidt alle bezoekers om deel te nemen aan een prijsvraag. Na het invullen van enkele vragen over het plan De Heerewaerde – spieken was toegestaan – en het raden van de hoogte van kerktoren Magere Josje, maakt iedereen kans op een ballonvaart boven de wijk. Alle deelnemers die de antwoorden juist beantwoord hebben, doen rond zes uur ’s avonds mee met de loting. Twee winnaars, uit ’s-Hertogenbosch en Eindhoven, gaan op 12 september met directeur/bestuurder Maria Voets van Sint-Joseph de lucht in. Vanwege de slechte weersomstandigheden kan er zondag niet met een luchtballon vanaf Molenwijk gevaren worden.

UITSMIJTER
De smaakmakers van de bazaar zijn de Amsterdamse percussionisten van Eternity. De Antilliaanse en Surinaamse trommelaars bouwen tijdens twee spetterende optredens een geweldig feest, dat tot ver in de omtrek te horen is. Veel lof is er ook voor volkszanger Bollie, artiestennaam van Gerrit Kiel. De Boxtelse woonwagenbewoner covert composities van Frans Bauer en grossiert in applaus.

Dat doet ook Ömer Gadan, de blinde Turkse muzikant en zanger, die kort voor zijn optreden als een volksheld wordt onthaald in de Turkse huiskamer. Alle Turken omhelzen de prachtig geklede artiest als was hij familie. Zijn optreden maakt indruk, maar trekt minder publiek. Dat geldt ook voor de Marokkanen van Hilal uit Culemborg. Het grote publiek kiest op dit tijdstip voor eten, drinken en schuifelen.

Vanaf de eerste tonen die de leden van Les Escrocs spelen, is duidelijk dat de hoofdact uit Mali een bijzondere band is. De groep begint pas na een lange soundcheck en is ook na het eerste nummer niet bijster tevreden over het geluid. Als de show eenmaal op gang komt, overheerst het plezier, ook al zijn veel bezoekers verdwenen. Doordat veel activiteiten al rond vier uur zijn afgelopen, zijn de meeste mensen al weg als de uitsmijter op het podium verschijnt. De organisatie zou in een volgende editie moeten proberen het publiek langer vast te houden, zodat ook de muzikale toppers de aandacht krijgen die ze verdienen.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Helemaal in op de bazaar: een Marokkaanse hennatatoeage.
15 juli 2004

Print deze pagina

Terug