BURGEMEESTER RONNES VOORZITTER EUROPEES CHARTER

Esch ontmoet Europa in Hepstedt

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vlaggen van de vijftien ’oude’ landen binnen de Europese Unie weerstonden weer en wind tijdens de feestelijkheden. Nadat een aantal vlaggen door feestvierders was meegenomen, hing de organisatie kleine vlaggetjes in de masten.

De Essche delegatie is maandagmiddag teruggekeerd van de Europese uitwisseling. De deelnemers kijken allemaal tevreden terug op het vijfdaagse verblijf bij gastgezinnen in het Noord-Duitse dorp Hepstedt, een plattelandsdorp met duizend inwoners. Delegaties uit 21 landen troffen elkaar daar van 1 tot en met 5 juli in het kader van het Europees Trefpunt om kennis te maken met elkaars leef-, woon- en werkomstandigheden en de sociaal-culturele achtergronden.

Zondagmiddag werd Esch aangewezen als nieuwe voorzitter van het charter. Ook delegatieleider burgemeester Frans Ronnes kijkt met veel plezier terug op de Europese uitwisseling. ,,Dit weekend heeft de Essche delegatie een bezoek gebracht aan Hepstedt; een geweldige ervaring. Vertegenwoordigers uit 21 landen waren bij elkaar om met elkaar te spreken, van elkaar te leren en samen te feesten. Met 21 landen de voetbalfinale bekijken en meeleven met de overwinnaars, maar zeker ook met de overwonnenen. Het heeft iets dat moeilijk te omschrijven is, maar dat in ieder geval als resultaat heeft dat mensen minder vreemd zijn voor elkaar en elkaar dus beter begrijpen: de echte basis voor een verenigd Europa.”

Rondom het thema alternatieve energiebronnen, brachten de ongeveer 175 Europese delegatieleden een bezoek aan een windmolenpark, een biogasbedrijf en een zonne-energieproject. Bovendien woonden burgemeester Ronnes en Theo Douma, voorzitter van Stichting Esch, Trefpunt in Europa een tweetal vergaderingen bij. Daarnaast werd een historische optocht rondom het duizendjarig bestaan van Hepstedt georganiseerd waaraan Willy Vorstenbosch en Theo van Roosmalen als traditioneel boerenechtpaar deelnamen.

De Esschenaren bezochten ook een kerkdienst, een aantal bijzondere tuinen, de discoavond, het bal en de afsluitingsavond met Europees buffet. Bovendien aanschouwden zij de finale van het Europees kampioenschap temidden van een aantal Griekse en Portugese supporters.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frans Ronnes werd zondagavond voorgesteld als nieuwe president van het charter. ,,Niet alleen het charter is twee keer zo groot geworden”, grapt Lucien Majerus (midden), de vorige charterpresident, doelend op het lengteverschil tussen Ronnes en Michel Bouchet (links) uit Frankrijk, die in 1989 het initiatief nam voor de eerste ontmoeting van de toenmalige Europese gemeenschap.

TRADITIES
De afgevaardigden proefden op uiteenlopende manieren van de gastvrije cultuur in Hepstedt. Zo was één van de Esschenaren getuige van het traditionele ’vrijgezellenfeest’ van een 30-jarige ongehuwde inwoner van Hepstedt. De jarige moest met een scheerborstel en later met een bezem houtzaagsel voor zijn deur wegvegen totdat een meisje hem zou kussen. En verder werden de gewoonten van het luxueuze ’fruhstücken’, het elke dag eten van diverse stukken taart, het drinken van verse melk uit kannen en natuurlijk het nuttigen van de vele braadworsten en de nodige ’Schnaps’ in korte tijd door de Europeanen eigen gemaakt. Het werd een week om nooit te vergeten.

,,Dat gemoedelijke en de verbroedering was prachtig om mee te maken”, concludeert Frans van der Steen, die voor het eerst deelnam aan het Europees Trefpunt. Voor Joke van der Zanden was de uitwisseling niet nieuw, maar ook zij genoot van het Europese festijn. Voor haar was het bezoek aan Hepstedt de leukste Europese uitwisseling totnogtoe: ,,Het was geweldig.”

De Essche delegatie bestond uit: Frans Ronnes, Theo Douma, Theo van Roosmalen, Joke van der Zanden, Hans Ruijs, Frans van der Steen, Wim en Maria van der Pasch en Willy Vorstenbosch, zij verving Henriëtte van de Leur die op het laatste moment moest afzien van deelname. Normaal neemt ook Essche jeugd deel aan de Europese uitwisseling maar vanwege het overlijden van delegatielid Lynn van Gerven hadden de andere jeugdleden afgezegd.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een dansgroep uit Hepstedt verraste de toeschouwers met hun optredens.
8 juli 2004

Print deze pagina

Terug