SJEF VAN GRINSVEN 70 JAAR LID FANFARE GEMONDE

'Gedrevenheid leden was vroeger groter'

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Sjef van Grinsven uit Gemonde is zeventig jaar lid van fanfare Sint-Lambertus, die dit jaar negentig jaar bestaat. Van Grinsven is binnen de muziekvereniging nog steeds actief als trombonist.

Fanfare Sint-Lambertus in Gemonde bestaat dit jaar 90 jaar. Een heugelijk feit dat onder meer gevierd wordt op zondag 18 juli met een receptie om 17.00 uur bij zaal De Schuif met aansluitend (19.00 uur) een zomeravondconcert door de fanfare. Naast deze activiteiten staat ook de huldiging op het programma van twee leden van het muzikale gezelschap, waaronder tamboer-maître Jo Op 't Hoog, die 25 jaar lid is. Bijzonder is het feit dat ook Sjef van Grinsven (82) in de bloemetjes gezet wordt. Niet alleen is hij al zeventig jaar lid van de Gemondse fanfare, Van Grinsven is ook nog steeds actief als trombonespeler in de Gimmese Kapel. Van stoppen wil hij niet weten. ,,Ik ga door zolang het kan", aldus Van Grinsven.

Oefenen op zijn instrument doet de Gemondenaar nog vrijwel elke dag. Samen met de andere leden van de Gimmese Kapel, een geleding binnen fanfare Sint-Lambertus met een eigen bestuur, repeteert hij elke donderdag in zaal De Schuif. ,,Ik heb de Gimmese Kapel in 1982 zelf mee opgericht en ben met mijn 82 jaar de oudste van het gezelschap", zegt Van Grinsven op het terras bij zijn woning aan het Twijnmeer in Gemonde.

,,De gemiddelde leeftijd van de veertien leden ligt zo rond de 70 jaar, maar we treden toch nog ruim twintig keer per jaar op bij feesten en partijen en andere gelegenheden. Vaak spelen we voor ouderen in verzorgingstehuizen, maar we worden bijvoorbeeld ook gevraagd om uitvaarten van leden van de fanfare muzikaal te ondersteunen. Dan passen we ons repertoire uiteraard aan."

DE EENDRACHT
Dat Van Grinsven zich al op jonge leeftijd aanmeldde bij de Gemondse fanfare was niet zo verwonderlijk. Vader Van Grinsven was in 1914 mede-oprichter van fanfare De Eendracht (later veranderd in Sint-Lambertus). Tegenwoordig telt de muzikale vereniging ongeveer honderd leden, maar in het prille begin werd gestart met 28 leden.

,,Ik ben in 1934 op twaalfjarige leeftijd lid geworden van de fanfare. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Samen met een vriend van mij gingen we naar de toenmalige dirigent Jan Mandos om ons aan te melden. Nadat we een half jaar lang elke week een half uurtje gerepeteerd hadden, steeds voorafgaand aan de repetitie van het hoofdorkest, mochten we met de fanfare meespelen. Ik ben begonnen met de piston, een klein model trompet. Daarna heb ik een tijd lang de bariton gespeeld en vervolgens veertig jaar trombone", aldus Van Grinsven.

,,Ik vond muziek maken leuk, maar verder was er voor de jeugd vroeger weinig vertier. Je kon gaan paardrijden of gaan voetballen, zoveel keus als tegenwoordig hadden we toen niet. Ik kan me herinneren dat de fanfare vroeger nog echt iets bijzonders was voor de mensen. Als wij uittrokken, liepen er een heleboel mensen achter ons aan. Dat is in de loop der jaren veel minder geworden. In die oude tijd kwam alle leden uit Gemonde, terwijl er nu ook een aantal leden is dat ergens anders in de regio woont. Ik denk ook dat de gedrevenheid van de leden vroeger iets groter was dan tegenwoordig, maar wij hadden dan ook alleen de fanfare. Vandaag de dag zie je dat leden ook nog lid zijn van andere verenigingen."

Van Grinsven, die tot zijn pensioen actief was als postbode, raakte door de jaren heen verknocht aan de fanfare. Zijn activiteiten bleven niet beperkt tot muzikant van het hoofdorkest, want hij liet zich vanaf de jaren vijftig ook op bestuurlijk niveau gelden. In 1953 werd hij lid van het hoofdbestuur van de fanfare en bleef dat tot 1993. Daarnaast was Van Grinsven sinds 1954 kartrekker van het zogeheten uniformenfonds en tot 1996 lid van het bestuur van de Gimmese Kapel.

,,Dankzij het uniformenfonds konden de leden van de fanfare al in 1957 in het uniform gestoken worden", aldus Bert van Houten, lid van het bestuur van de fanfare, die Van Grinsven vergezeld tijdens het interview. ,,In het jaarverslag uit die tijd staat nog dat veel lof uitgaat naar Sjef voor de uniformen. Sjef heeft later nog vaak aan verschillende acties meegedaan. In 2002 is hij bovendien benoemd tot erelid van de fanfare en sinds twintig jaar beheert hij, samen met Jos Vervoort, het archief van de vereniging. Sjef was ook altijd een graag geziene gast bij de repetities van de drumband, een onderdeel van de vereniging waar Sjef veel voor gedaan heeft."

DIRIGENTEN
In de zeventig jaar die Van Grinsven actief is voor de Gemondse muziekvereniging maakte hij veel dirigenten mee, waaronder Mandos, Jos Stoffels, Sef Pijpers senior en Sef Pijpers junior. ,,Het waren allemaal goede dirigenten, maar Sef Pijpers senior was toch de beste. Hij had een heel goed en zuiver gehoor, was muzikaal gezien van een heel hoog niveau en ook heel streng. Hij stelde hoge eisen aan de muzikanten en vooral aan de diegenen met het meeste talent. Van Pijpers heb ik heel veel geleerd. Ook Frank Steeghs, onze huidige dirigent, is een uitstekende muzikale leider. Mede omdat we altijd heel goede en gedreven dirigenten gehad hebben, konden we uitgroeien tot een van de betere orkesten in de regio."

Fanfare Sint-Lambertus, die uitkomt in de zogeheten superieure afdeling, won in de historie al vele prijzen en deed regelmatig en met succes mee aan de prestigieuze muziekconcoursen. ,,Onze fanfare is een van de weinige korpsen in Nederland die de drie kampioenswimpels aan het vaandel heeft hangen in de kleuren blauw, wit en oranje", aldus bestuurslid Van Houten.

Hoewel Van Grinsven al vele jaren geen deel meer uitmaakt van het hoofdorkest van de Gemondse fanfare, heeft hij de repetities en verrichtingen van de muzikale trots van de vereniging altijd met veel interesse gevolgd. De liefde voor de muziek van Van Grinsven is ook overgeslagen op dochter Jeanne, die in het hoofdorkest van de fanfare de saxofoon bespeelt. ,,De fanfare is altijd heel belangrijk geweest in mijn leven en is dat nog steeds", aldus Van Grinsven.

,,Behalve muziek maken is natuurlijk ook de gezelligheid binnen de fanfare heel belangrijk, want een borreltje nemen hoort er natuurlijk ook bij. Dat gebeurt nu misschien wel wat minder dan vroeger, maar als we er met de Gimmese Kapel op uit trekken, is het nog altijd ouderwets gezellig."
8 juli 2004

Print deze pagina

Terug