OPVALLENDE SIERADEN VAN ROESTVRIJ STAAL EN RUBBER

’Ik ontwerp niet op papier maar in mijn hoofd’

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ad van Amelsfort aan het werk in zijn atelier. Hij vervaardigt sieraden van aluminium.

Eenvoudig en verrassend. Zo mogen de sieraden van Ad van Amelsfort (64) uit Boxtel gerust genoemd worden. In amper drie jaar nam zijn creatieve hobby een geweldige vlucht. Drie keer exposeerde hij al en op dit moment is Ad samen met zijn vrouw Rikie druk bezig met de selectie voor zijn vierde tentoonstelling. Dit keer in de openbare bibliotheek aan de Burgakker, waar iedereen zich kan verbazen over de mogelijkheden van roestvrij staal, rubber en halfedelsteen.

Het begon drie jaar geleden bij de bruiloft van zijn zoon, vertelt Ad als we in zijn zonovergoten woonkamer aan de Schijndelseweg in de thee roeren. ,,Mijn vrouw had een mooie zwarte lange jurk en was op zoek naar een ketting die er goed bij paste. Ze wist precies wat ze wilde, maar kon het nergens vinden. Toen ben ik zelf wat gaan ontwerpen en heb zoiets voor haar gemaakt.” Hij laat een vergelijkbaar sieraad uit zijn collectie zien. Een eenvoudige cirkelvormige hanger aan een zwart snoer. Mooi door zijn eenvoud van vorm en materiaal. ,,Het is roestvrij staal dat ik op een speciale manier heb geschuurd.” Hij laat het ronde sieraad door zijn hand glijden. ,,Het snoer is van rubber. Die combinatie van materialen maar ook kleuren vind ik heel mooi.”

Ad staat op en in mum van tijd ligt de ronde tafel vol met sieraden: armbanden van roestvrij staal, met of zonder rubber versiering; halssieraden met of zonder hanger; oorbellen fijntjes of gedurfd; ringen met of zonder versiering, manchetknopen en fraai bewerkte broches. Sieraden voor meisjes en vrouwen, maar evengoed voor mannen. Getuigen van een uit de hand gelopen kunstzinnige hobby...

BIJZONDERE TUIN
,,Het is allemaal heel snel gegaan”, lacht Ad. ,,Ach, je weet wel hoe dat gaat. We hebben een grote familie en toen ze die eerste hanger van Rikie zagen, wilden mijn zus en schoonzussen en ook onze dochter natuurlijk dat ik iets voor ze maakte. En dat deed ik ook met veel plezier. Het is ontzettend leuk om ontwerpen te bedenken. Steeds weer een beetje anders.”

Zijn fijnzinnige gevoel voor vormen, lijnen en het toepassen van de nodige techniek komt niet uit de lucht gevallen. Ad legt uit dat hij zich na vele jaren studie van gediplomeerd gereedschaps- en stempelmaker heeft geschoold tot leraar in de fijnmechanische techniek. ,,Een mooi vak waar ik de laatste jaren tijdens de lessen nog te weinig aan toekwam”, vertelt hij. ,,Ik ben enkele jaren geleden vervroegd gestopt met werken, maar ben er eigenlijk altijd mee bezig gebleven.”

In het beruchte 'zwarte gat’ na een werkzaam leven, is Ad nooit gevallen. Hij verhuisde naar zijn huidige woning, waar hem allerlei technische en andere klusjes wachtten. De tuin kreeg daarbij zijn speciale aandacht. ,,Tuinieren is altijd een grote hobby geweest”, vertelt hij. ,,Deze tuin heb ik ook zelf ontworpen.” Een wandeling langs de grote vijver en de fraaie perken vol geurende lavendel en bloeiende vrouwenmantel bewijst die passie. Ook hier ontdekken we plantenbakken en meubels van gegalvaniseerd staal, die een fraai contrast vormen met het bloeiende groen.

AFVALMATERIAAL
Hoewel de tuin hem regelmatig naar buiten lokt, blijft de vertrouwde draaibank in de werkplaats die tot 'Atelier ADAM’ is omgedoopt zelden lang ongebruikt. ,,Nee, ik ben er niet elke dag bezig. Ik werk er met vlagen. Steeds wil ik weer iets nieuws uitproberen.” Ad legt uit dat hij nooit iets uitwerkt op papier. ,,Ik heb een idee in mijn hoofd en dat werk ik dan uit. Maar het kan ook zijn dat mensen iets speciaals willen. Dan zal ik dat zo goed mogelijk proberen uit te werken.”

Hoewel Ad in series werkt, maakt hij nooit twee precies dezelfde sieraden. ,,Nee, ze zijn allemaal verschillend, hoewel de verschillen soms klein kunnen zijn. De een is meer gedraaid, de ander heeft een rubber oogje in het midden of een versiering met een halfedelsteen.” Zijn materialen wil Ad vooral eenvoudig en betaalbaar houden. Hij gebruikt afvalplaten, stukjes pijp of buis en zelfs schroefdraad.

EXPOSEREN
Het idee om zijn sieraden te gaan exposeren kwam niet van Ad, maar van zijn kennis en plaatsgenoot Jos Goedhart, die zelf bronzen beeldjes maakt. Jos kwam eens naar mijn sieraden kijken en was zó enthousiast dat hij mij uitnodigde voor een vitrine-expositie in de ontmoetingsruimte van Saltho. ,,Erg leuk, maar gek genoeg kwam er toen geen enkele reactie”, vertelt de Boxtelaar openhartig. Die reacties kwamen wel toen zijn sieraden na exposities in Woudrichem en Sprang-Capelle tijdens de Oranjefeesten te Boxtel in de protestantse kerk te zien waren. ,,Een mooie ruimte om te exposeren en zeker als je dat met anderen samen doet”, glimlacht Ad. De combinatie van schilderijen, sculpturen en sieraden bleek een uitstekende keuze en je merkt dat de mensen je beginnen te herkennen. ,,Ik kreeg veel leuke reacties en heb er diverse opdrachten aan overgehouden”, knikt hij.

In de bibliotheek richt Ad zich op een breder publiek. Op mensen die niet per se naar een expositie gaan, naar die er nu zonder drempels spontaan even naar kunnen gaan kijken. De expositie is tijdens de openingstijden van de bibliotheek te zien van maandag 5 juli tot maandag 26 juli. Op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 – 20.00 uur, dinsdag en donderdag 14.00 – 17.30 uur en zaterdag 10.00 – 13.00 uur. Zijn sieraden zijn ook te zien op de website www.atelier-adam.nl.
1 juli 2004

Print deze pagina

Terug