STARTSCHOT FIETSBALANS IN BOXTEL

Fietsersbond beoordeelt fietsvriendelijkheid

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het fietserspanel wacht op het startschot van wethouder Anton van Aert. De leden gaan de fietsvriendelijkheid van de gemeente Boxtel onderzoeken.

In navolging van diverse andere gemeenten in Nederland gaf wethouder Anton van Aert woensdag 30 juni het startschot voor de Fietsbalans in Boxtel. Dit initiatief van de Fietsersbond beoordeelt diverse gemeenten in Nederland op de fietsvriendelijkheid.

In de gemeente Boxtel werden binnen de bebouwde kom zestien routes met een totale lengte van 36,5 kilometer afgelegd met de zogenaamde meetfiets. Het resultaat wordt in oktober aan de gemeente overhandigd en moet inzicht bieden in de sterke en zwakke punten van de Boxtelse fietsvoorzieningen.

Behalve een deelnemer die de zestien routes op de zogenaamde meetfiets met een meetcomputer aflegde, fietste ook de Boxtelse Petra Schotmans namens de Fietsersbond de route met een gewone fiets. ,,Fietsen is echt mijn hobby”, glunderde de Boxtelse vlak voor het startschot klonk. De ritten werden woensdagmiddag ook met een testauto afgelegd.

De speciaal ontwikkelde meetfiets bevat een computer waarmee trillingen veroorzaakt door oneffenheden in het wegdek werden gemeten. Bovendien werd met behulp van een gemonteerde camera de verkeerstechnische situatie van de fietsroute op video vastgelegd. Daarnaast werd de door de fietsers afgelegde afstand en bijbehorende tijd gemeten, zodat deze gegevens vergeleken kunnen worden met de resultaten van de testauto.

De fietsvriendelijkheid van desbetreffende gemeente wordt door de Fietsersbond beoordeeld op diverse aspecten. Behalve de testrit is ook een korte enquête onder dagelijkse fietsers gehouden. Op die manier wil de Fietsersbond inzicht krijgen in de directheid, het comfort, de aantrekkelijkheid, de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto en de verkeersveiligheid per gemeente.

Vanuit de gemeente Boxtel is Jeroen Weppner de coördinator van het project Fietsbalans. ,,Als wij de uitslag in oktober krijgen, gaat de gemeente de gegevens van de testritten gebruiken voor verbeteringen van het fietsklimaat”, legt hij uit.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De computermeetfiets wordt in gereedheid gebracht voor het onderzoek naar de fietsvriendelijkheid van de gemeente Boxtel.
1 juli 2004

Print deze pagina

Terug