WIELERCOMITÉ BLAAST CRITERIUM NIEUW LEVEN IN

’Ronde van Boxtel moet weer gaan leven’

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ton Bastings (rechts) en Martijn Schoones tonen de eerste wielerbroek en wielerschoenen van de befaamde Boxtelse renner Jan van Gils. De attributen maken deel uit van een historische expositie over de Ronde van Boxtel in de openbare bibliotheek.

De organisatoren van de Ronde van Boxtel hebben niet de illusie dat het publiek zondag 4 juli rijendik op de trottoirs zal staan als amateurs, veteranen, eliterenners en beloften door het centrum van Boxtel fietsen. De tijden dat de wielerronde duizenden betalende toeschouwers lokte zijn voorbij. Toch werkt het Wielercomité Ronde van Boxtel al maandenlang aan de revival van een bijzonder sportevenement. ,,We zijn begonnen op het nulpunt”, zegt comitélid en oud-renner Ton Bastings.

Een bezoek aan de tentoonstelling over de Ronde van Boxtel in de bibliotheek maakt duidelijk dat Boxtel beschikt over een bijzonder wielerverleden. Na een incidentele wielerwedstrijd, onder meer in 1939, werd de Ronde van Boxtel een begrip in de jaren 1952-1981. Jaar in jaar uit trok het criterium in het centrum van Boxtel bekende renners. In topjaren zoals 1968, toen Jan Janssen de Tour de France won en de wielersport immens populair was, trok de Ronde van Boxtel 12.500 betalende (!) toeschouwers.

Na 1981 werd de Ronde van Boxtel slechts af en toe georganiseerd. Voor het laatst reed het peloton door Boxtel in juli 1996. Toen vormden de amateurs het voorprogramma voor de Tour de France, die later die dag door Boxtel zou gaan. ,,De drukke perioden liggen achter ons”, constateert Bastings. Hij wijst op de minimale bezoekersaantallen die aansprekende wielerwedstrijden lokken. ,,De Ronde van de Witte Brug is nog steeds een begrip, maar trok de laatste keer veertig toeschouwers. Veertig!”

Een bezoek aan de Ster Elektrotour, die afgelopen zondag in Schijndel finishte, leert dat zelfs een etappewedstrijd met grote namen als Michael Boogerd en Erik Zabel geen massa’s op de been brengt, ook al wil de speaker dat doen geloven. Langs het stratenparkoers in Schijndel stonden alleen nabij de finish enkele honderden toeschouwers, de overige straten waren akelig leeg, op enkele plukjes toeschouwers na.

OPBOUWEN
De matige belangstelling voor criteria weerhoudt het Wielercomité Ronde van Boxtel er niet van de schouders te zetten onder de comeback van de ronde. Het heeft volgens Bastings alles te maken met de goede naam die het plaatselijk wielercomité in de wielerwereld wil opbouwen. ,,Wil je vandaag de dag sterk staan, dan kun je niet teren op één wedstrijd per jaar. Dan moet je meer doen dan alleen de cross rond De Langspier in december.”

Met een wielercriterium denkt Bastings dat het wielercomité in de toekomst een stap voorwaarts kan zetten. ,,Na zeven jaar hebben we met de cross een perfecte wedstrijd op de wielerkalender staan. Natuurlijk is er veel tijd nodig, maar misschien gloort er ergens in de toekomst wel een Boxtelse profronde.” Het bestuurslid van het wielercomité heeft zijn zinnen ook gezet op een aansprekende cross. ,,Misschien slagen we er ooit in een grote klapper te maken, zoals een Nederlands kampioenschap. Als dat lukt, heb je twee dagen televisie vanuit Boxtel.”

Zover is het nog lang niet, weet ook Bastings. Maar het wielercomité is erin geslaagd de Rabobank Boxtel-Liempde te strikken als hoofdsponsor. Namens de bank bemoeit Martijn Schoones zich met de organisatie van de Ronde van Boxtel. Hij spreekt enthousiast over de ’kruisbestuiving’ die plaats zou kunnen vinden als naast de wielercross ook het criterium gaat leven in Boxtel. Met de sponsoring van de Ronde van Boxtel haakt de bank aan bij het beleid van Rabobank Nederland, die veel geld investeert in de wielersport. ,,Zie het als een lokale invulling van landelijk sponsorbeleid”, aldus Schoones.

DRANGHEKKEN
De Ronde van Boxtel drijft niet alleen op de Rabobank. Bastings vertelt dat hij alleen al tachtig sponsorbrieven heeft verstuurd. Hij kreeg slechts tien reacties. Andere comitéleden trachtten ook sponsors te werven, maar kwamen veelal van een koude kermis thuis. ,,Vooral het bedrijfsleven laat het massaal afweten”, zucht Bastings. ,,Als je de programmaboekjes van vroeger doorbladert zie je dat alle bedrijven iets over hadden voor de Ronde van Boxtel. Nu zijn het vooral kleinere middenstanders.”

Op meer fronten verliepen de voorbereidingen moeizaam. Na de problemen rond de vergunning in 2003, toen de Ronde van Boxtel zelfs geen doorgang kon vinden, bleek het ook anno 2004 niet eenvoudig een gemeentelijke vergunning te bemachtigen. Bastings wil geen woorden meer vuil maken aan de perikelen die de wielerronde vorig jaar in de weg stonden. Wel moet hem van het hart dat ook dit jaar niet zo veel wordt meegedacht in het gemeentehuis. ,,De gemeente zou de Ronde van Boxtel veel meer als een promotie moeten zien. In plaats van ons dranghekken te leveren die gewoon beschikbaar zijn op de gemeentewerf, zijn we genoodzaakt elders dure hekken te huren.”

HOOFDBREKENS
De organisatie van de Ronde van Boxtel kost ruim een week voor het startschot de nodige hoofdbrekens. Zo moet het wielercomité ruim twintig verkeersregelaars inzetten die moeten voorkomen dat weggebruikers op het parkoers terechtkomen. Via de Wielervereniging Schijndel kan het comité beschikken over een aantal vrijwilligers. Motorclub Den Boer levert een zestal motorrijders die in het peloton meerijden. Ze moeten apart verzekerd worden omdat deelname aan een evenement niet gedekt wordt door een reguliere verzekering. Voor en achter de renners rijden auto’s, ook de EHBO moet present zijn.

De belangstelling van de renners voor de Ronde van Boxtel is op dit moment redelijk. Op de startlijst staan zo’n vijftig amateurs en veteranen. Verder hebben zich al twintig eliterenners en beloften aangemeld. De ervaring leert dat deze groep zich pas op het laatste moment inschrijft. In elk geval is Wilant van Gils van de partij. Martijn Schoones heeft via het management van de Rabobank Nederland de bekende profrenner Roy Sentjens gestrikt voor de prijsuitreiking.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kopgroep op de Boxtelse keien. (Archieffoto Brabants Centrum).

Het parkoers van de Ronde van Boxtel voert deels door de straten die ook in de historie werden afgezet. Start en finish zijn gelegen bij café De Kom in de Stationsstraat. Vervolgens rijden de renners door de Prins Bernhardstraat, Baroniestraat, Pastoor Erasstraat, Breukelsestraat, Wilhelminastraat, Van Leeuwenstraat en Stationsstraat.

DIKKE BANDENRACE
Voorafgaand aan de wedstrijd voor eliterenners en beloften wordt een zogeheten dikke bandenrace voor kinderen gehouden. Hieraan kunnen kinderen meedoen die niet beschikken over een wielrenfiets. Ook mogen ze niet beschikken over een wielerlicentie. Fietsenmaker Jack Leijten zal alle deelnemende fietsen vooraf keuren en rijdt mee als bezemwagen. ,,We hebben alle kinderen op de basisscholen benaderd”, zegt medeorganisator Schoones. ,,Kinderen die zich op 4 juli nog willen melden zijn van harte welkom.”

Meer informatie: www.rondevanboxtel.nl

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Hans van Hellemondt huldigt in de Baroniestraat de promotors van de Ronde van Boxtel bij uitstek: Harrie van Breugel (rechts) en Willem Toemen. (Archieffoto Brabants Centrum).
24 juni 2004

Print deze pagina

Terug