PROVINCIE DULDT GEEN LANGER UITSTEL

Milieustraat Liempde volgende week al dicht

Niet na de zomervakantie, maar volgende week al gaat de milieustraat in Liempde definitief op slot. Komende zaterdag kunnen de Liempdenaren voor het laatst hun tuinafval en grof huisvuil aan de Brukelsestraat afleveren. De provincie geeft de gemeente Boxtel niet langer respijt om de weekendvoorziening open te houden.

De provincie Noord-Brabant toonde zich eind vorige week onverbiddelijk. Het verzoek van de gemeente Boxtel om de milieustraat in Liempde tot 1 september open te houden, is afgewezen. Als het aan Boxtel ligt zou de stortplaats in praktijk nog de hele maand juli gebruikt kunnen worden door de bevolking van Liempde. In augustus was de weekendvoorziening sowieso gesloten in verband met vakantie. De sluiting wordt nu een maand eerder van kracht.

Met ingang van zaterdag 3 juli zijn de Liempdenaren voortaan aangewezen op de milieustraat op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel. Die opent voortaan op zaterdag een halfuur eerder de poorten om de verwachte extra toeloop van mensen op te vangen. De voorziening aan de Kruisbroeksestraat is met ingang van volgende week op zaterdagen voortaan van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

BOXTEL LANGER OPEN
,,We zijn een echte 'brenggemeente'. In vergelijking met andere gemeenten komen veel inwoners hun vuil naar de milieustraat brengen. Ik hoop dat die situatie niet verandert nu de weekendvoorziening wegvalt. Het zou jammer zijn als de mensen in Liempde nu alles in hun kliko proberen te proppen", zei wethouder Wim van Erp van Openbare Werken gisteren in zijn toelichting op de vroegtijdige sluiting.

De statistieken wijzen uit dat de Boxtelse milieustraat op de vrijdag na Hemelvaart, de laatste dag voor de bouwvakvakantie en de laatste werkdag van het jaar het drukst wordt bezocht. Op deze dagen geldt voortaan ook een zaterdagopenstelling.

Bij de weekendvoorziening in Liempde kon op zaterdag ook altijd gratis compost worden afgehaald; belangstellenden kunnen zich hiervoor voortaan in Boxtel op de milieustraat melden. De chemokar die eenmaal per maand op zaterdag aan de Brukelsestraat stond opgesteld voor de inzameling van klein chemisch afval, krijgt voortaan een plek tegenover de supermarkt aan Nieuwstraat.

FRUSTRATIE
Van Erp kan enige frustratie niet onderdrukken als het gaat over de manier waarop de provincie zich opstelt in deze zaak. ,,Het is duidelijk dat zij serieus werk maakt van haar handhavende taak. Maar wat maakt die ene maand nu voor verschil. Van de andere kant begrijp ik het wel. Ze moeten ergens een grens trekken. Dat doen wij zelf als gemeente ook als burgers of bedrijven over de schreef gaan", aldus de wethouder.

Uiterlijk 1 juli moet de stortplaats aan de Brukelsestraat zijn ontruimd op straffe van bestuursdwang. Volgens wethouder Van Erp is het geen probleem om de weekendvoorziening voor die tijd ontmanteld te hebben. ,,Met de bedrijven die containers plaatsen waarin nu het afval gescheiden wordt verzameld (Milieu Service Brabant uit Boxtel en Van Kaathoven Recycling uit Uden – red.) hebben we contracten met een opzegtermijn van één week", aldus de wethouder.

BODEMONDERZOEK
Wat er met het perceel in Liempde gaat gebeuren nadat de milieustraat is ontruimd, is nog niet precies duidelijk. Van Erp: ,,Mogelijk wordt het terug aan de natuur gegeven. Dan moeten we wel de vloerplaten verwijderen. Daarvoor is ons al een zodanig bedrag geboden, zodat we aan die optie geld overhouden als gemeente. Ik sluit echter ook niet uit dat we het terrein als opslagplaats gaan benutten."

In elk geval wordt na de ontruiming wel een bodemonderzoek uitgevoerd. ,,Dat zijn we wettelijk verplicht. Ik verwacht niet dat er verontreiniging wordt aangetroffen. Ik hoop ook vurig dat de grond schoon is. Al was het alleen maar om de provincie te logenstraffen en aangetoond wordt dat na ruim 25 jaar gebruik deze milieustraat niet voor vervuiling heeft gezorgd."

Eigenlijk had de weekendvoorziening al op 1 april gesloten moeten zijn, maar er werd uitstel verleend om het onderzoek naar de mogelijkheden en kosten om de milieustraat open te houden te kunnen afronden. Begin mei werd duidelijk dat de noodzakelijke bouwkundige aanpassingen niet gerealiseerd kunnen worden voor de 60.000 euro die de gemeenteraad had uitgetrokken.
24 juni 2004

Print deze pagina

Terug