JONGEREN HAKEN AF NA DRAMATISCH ONGEVAL

Esch maakt zich op voor reis naar Hepstedt

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Theo van Roosmalen en Henriëtte van de Leur vertrekken donderdagmorgen naar Hepstedt in Duitsland voor de jaarlijkse bijeenkomst van het Europees Trefpunt.

Deze week zijn in Esch de laatste voorbereidingen getroffen voor de reis naar Hepstedt waar dit jaar de Europese ontmoeting van vijftien plattelandsdorpen plaatsvindt. Van 1 tot en met 5 juli wordt deze traditionele grote Europese manifestatie in het Duitse dorpje gehouden. Met de uitbreiding van de Europese Unie is het charter gegroeid tot 25 deelnemende landen. Dit jaar zal daarom voor het eerst een aantal afgevaardigden uit landen als Litouwen, Tsjechië en Polen aanwezig zijn.

Anders dan voorgaande jaren zullen dit jaar geen jongeren uit Esch deelnemen aan de uitwisseling. ,,Dit uit piëteit voor Lynn van Gerven”, vertelt Joop de Greeff, secretaris van Stichting Esch Trefpunt in Europa. De andere twee jongeren die ingeloot waren, hebben zich afgemeld en volgens De Greeff wordt niet naar vervangers gezocht. Het dramatische ongeluk waarbij delegatielid Lynn van Gerven vorige maand om het leven kwam, zorgt voor een bedrukte stemming bij de Essche delegatie. Toch is besloten naar Duitsland te reizen en deel te nemen aan de uitwisseling.

Hepstedt, een dorp met duizend inwoners nabij Bremen, bestaat dit jaar duizend jaar en viert volgende week de hele week feest. Het bezoek van de andere Europese dorpen zal het hoogtepunt van de festiviteiten vormen. Dit jaar is gekozen voor het thema duurzame energie. ,,Het meest interessant vind ik de excursies die gehouden worden”, vertelt Theo van Roosmalen die dit jaar namens het bestuur van de Stichting Esch Trefpunt in Europa meegaat naar Hepstedt.

Het is voor de Esschenaar de derde keer dat hij deelneemt aan de uitwisseling. ,,In België hebben we tijdens een excursie het complete proces van bosbouw bekeken en in Finland hebben we een ziekenhuis bezocht in het kader van de gezondheidszorg”, vertelt Van Roosmalen enthousiast. Voor Henriëtte van de Leur is de uitwisseling nieuw. Acht jaar geleden verhuisde Van de Leur naar Esch en zeven jaar lang heeft zij namens diverse verenigingen meegeloot. ,,Ik ben blij dat ik dit jaar mee mag. Het is voor mij een uitdaging en ik heb hoge verwachtingen van de bijeenkomst”, aldus Van de Leur, die namens de KVO is ingeloot.

Net als Van Roosmalen is zij nieuwsgierig naar de excursies. ,,Bovendien lijkt mij de vlaggenparade ook heel indrukwekkend. Het emotionele aspect en de volksliederen die daarbij ten gehore worden gebracht, spreken mij wel aan. En dat je daar met allerlei talen door elkaar worstelt, lijkt me heel leuk”, aldus Van de Leur. De twee verheugen zich op de uitwisseling en zien het trefpunt met hoge verwachtingen tegemoet. Dit jaar wordt vanwege het duizendjarig bestaan een historische optocht georganiseerd waaraan het tweetal als een traditioneel Brabants echtpaar zal deelnemen.

Alle Europese bezoekers worden ondergebracht in Duitse gastgezinnen. Vooraf weet niemand waar hij of zij terechtkomt. Pas bij aankomst in Hepstedt worden de bezoekers aan de gastgezinnen voorgesteld. Behalve voor onderdak zorgen de gastgezinnen ook voor de nodige maaltijden. ,,Het lijkt me leuk om een streek te leren kennen via een gastgezin en om van de streekgerechten te proeven”, stelt Van de Leur. De twee zeggen ook een bezoekje aan de feesten te brengen die op de agenda staan. Maar dat onderdeel vormt voor hen zeker niet de hoofdmoot. ,,Bovendien is zondagavond de finale van het Europees kampioenschap. Als Duitsland in de finale komt, moeten we denk ik heel stil zijn”, lacht Van Roosmalen.

Volgend jaar is Esch aan de beurt om het Europees Trefpunt te organiseren en de eerste voorbereidingen hiervoor zijn al getroffen. Van de Leur hoop tegen die tijd klaar te zijn met de verbouwing van haar huis want ze wil graag als gastgezin andere Europeanen thuis ontvangen. ,,Ik ga er alles aan doen om ze volgend jaar in huis te halen”, stelt de Essche. Ook Van Roosmalen biedt graag onderdak aan de gasten, maar vanwege zijn rol binnen de organisatie moet nog een aantal praktische zaken afgewogen worden of dat wel haalbaar is. ,,Ik kan ze moeilijk op het marktplein droppen om ze vervolgens pas ’s avonds weer te zien.”

De voltallige Essche delegatie bestaat uit burgemeester Frans Ronnes, Theo Douma, Joke van der Zanden, Hans Ruijs, Frans van der Steen, Theo van Roosmalen en Henriëtte van de Leur. Bovendien zullen Maria en Wim van der Pasch op speciaal verzoek van de Duitse organisatie naar Hepstedt reizen. Omdat hun dochter haar Duitse echtgenoot heeft ontmoet tijdens een eerdere editie van het Europees Trefpunt, zijn zij speciale gasten. Het echtpaar wordt niet bij een gastgezin ondergebracht, maar logeert bij hun dochter die in een dorp nabij Hepstedt woont. Wel zullen zij hetzelfde programma volgen.
24 juni 2004

Print deze pagina

Terug