ATELIER GEHANDICAPTEN IN VROEGERE DRUKKERIJ TIELEN

Tinks: galerie vol kunstzinnige cadeaus

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met een strak vormgegeven interieur oogt het winkelgedeelte van galerie en atelier Tinks modern.

In het pand aan de Stationsstraat waar jarenlang drukkerij Tielen gevestigd was, opent de Stichting Voorzieningen Lichamelijk Gehandicapten (VLG) vrijdag 2 juli galerie en atelier Tinks. Gemiddeld twintig cliŽnten vinden er sinds enkele weken een nuttige dagbesteding. De producten, allen in een beperkte oplage en alleen daardoor veelal uniek, zijn vanaf volgende week te koop voor het publiek.

De Stichting VLG is in diverse gemeenten in deze regio verantwoordelijk voor woonvoorzieningen en dagbestedingsprojecten ten behoeve van mensen met een al dan niet aangeboren lichamelijke handicap. In Boxtel is VLG-woonvoorziening De Munsel al vele jaren een begrip. ,,Voorheen vond de dagbesteding plaats in grote activiteitencentra. Daar stappen we van af. We kiezen voor meer kleinschalige projecten. Mensen gaan daar echt naartoe voor hun werk. Dat geeft meer voldoening dan het vrijblijvende karakter van de bezigheden", vertelt Ton van Rooij. Als clustermanager is hij binnen VLG verantwoordelijk voor de dagbestedingsprojecten. Met de veranderde opzet zijn in Vught de afgelopen twee jaar al goede ervaringen opgedaan met het kunstuitleencentrum 'A la (k) Art' dat een succesvolle onderneming bleek.

Bij Tinks vervaardigen gehandicapten onder meer wenskaarten en kaarsen. Met borduurmachines worden ook producten van textiel gemaakt zoals servetten, sloven en placemats. Dat gebeurt allemaal op een heel creatieve manier. ,,Onze cliŽnten hebben weliswaar een lichamelijke handicap, maar dat betekent geenszins dat ze niet in staat zijn om fraaie dingen te maken. Ze hebben er veelal meer tijd voor nodig; de mate van productiviteit ligt niet zo hoog. Er wordt echter wel kwaliteit geleverd. Omdat geen grote series worden gemaakt, kunnen we redelijk unieke producten aan de man brengen", vertelt JuliŽnne van de Ven die als activiteitenbegeleidster bij Tinks werkzaam is. Dat de producten op dezelfde locatie verkocht worden Ė Tinks is niet alleen een werkplaats, maar ook een winkel Ė zorgt ervoor dat de gehandicapten veel meer voldoening hebben van hun werk. ,,Dat stimuleert ook de kwaliteit", aldus Van de Ven.

Niet alleen de cadeauartikelen die in Boxtel worden vervaardigd worden in de nieuwe winkel te koop aangeboden. Ook de schilderijen uit de Vughtse artotheek worden er tentoongesteld. Verder worden tal van houten gebruiksvoorwerpen verkocht. Bovendien is een VLG-centrum in Veghel onlangs begonnen met het maken van keramiek. Die voorwerpen komen op termijn ook in de schappen van Tinks.

Vrijdag 2 juli wordt Tinks officieel geopend. Het publiek kan er tussen 14.30 en 16.00 uur een kijkje nemen. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. ,,Dat is op dit moment Ė mede gelet op de begeleiding die nodig is - het hoogst haalbare. Het liefst zou ik aansluiten bij de normale openingstijden van de winkels in Boxtel. Op dit moment is dat echter nog toekomstmuziek", stelt Van Rooij.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zestien lichamelijk gehandicapten leven zich dagelijks kunstzinnig uit op hun nieuwe werkplek in de voormalige kantoorruimte van drukkerij Tielen.
24 juni 2004

Print deze pagina

Terug