BOXTELSE POLITICI OEFENEN MET BAND VOOR 'POPGEFOKT'

Wethouder kruipt in huid van Mick Jagger

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vertegenwoordigers uit de Boxtelse politiek studeerden zaterdag 12 juni samen met enkele jongeren nummers in voor het optreden tijdens het festival Popgefokt op zondag 20 juni. CDA-raadslid Jo Custers (links) was een van hen. Op de foto leeft hij zich uit op een gitaar.

Verbaal staan ze over het algemeen allemaal hun mannetje, maar kunnen de bestuurders en politieke vertegenwoordigers uit Boxtel ook zingen en musiceren? Die vraag kan pas echt beantwoord worden op zondag 20 juni tijdens het cultureel-politiek festival Popgefokt op de Markt. Dan verschijnen in het gemeentehuis twee bandjes op de bühne, die bestaan uit jongeren, aangevuld met onder anderen wethouder Anton van Aert, commissielid Guus Eltink (Democratische Partij Boxtel-Liempde) en raadslid Jo Custers (CDA). Zaterdag stond de eerste repetitie op het programma in de oefenruimte bij het Centrum voor de Kunsten.

Het festival Popgefokt heeft onder meer tot doel om de kloof tussen jongeren in Boxtel en de plaatselijke bestuurders en politici een stuk kleiner te maken. Het evenement is volgens de leden van de organisatie een startactiviteit, waaruit vervolgactiviteiten voor de participatie van jongeren gaan plaatsvinden. Van politici wordt verwacht dat ze niet alleen passief, maar ook actief bij het festival betrokken worden en dat ze samen met jongeren onder meer muziek gaan maken.

Tijdens workshops, waarvan zaterdag de eerste plaatsvond, hebben de jongeren en politici de kans gedurende twee oefensessies van elk anderhalf uur enkele nummers in te studeren die komende zondag tijdens het festival ten gehore gebracht worden. Voor het zover is, kunnen de bandleden nog één keer oefenen (één dag voor het optreden) voordat ze hun muzikale kunsten aan het publiek gaan vertonen.

,,Het is heel lastig om met muzikaal onervaren mensen in twee repetities goed ingespeeld te raken”, liet wethouder Van Aert zaterdag tijdens de oefensessie weten. Hij fungeerde als zanger van de band, die verder naast jonge cursisten van het kunstencentrum bestond uit de politici Custers op drums en Eltink op de piano en gitaar.

Van Aert: ,,We zijn bezig met twee nummers. 'Sexy Lady' van Shaggy en 'Paint it Black' van de Rolling Stones. Sommige van ons hebben wel een heel klein beetje ervaring met het bespelen van een instrument. Zo heb ik zelf vroeger saxofoon gespeeld en heeft Jo in zijn jeugd wel eens op een gitaar getokkeld, maar het zal niet meevallen om straks tijdens het festival goed voor de dag te komen.”

GOEDE WIL
Aan goede wil ontbrak het zaterdagmorgen in ieder geval zeker niet. Onder leiding van docent Corné Biekens van het Centrum voor de Kunsten, die zelf achter de drums plaatsnam en daarmee de onervaren muzikanten een houvast gaf met zijn strak gespeelde ritmes, werd allereerst zeer serieus en geconcentreerd geoefend op 'Sexy Lady' van Shaggy. Het bleek een goed nummer te zijn om mee te starten. De moeilijkheidsgraad van het lied is met slechts twee akkoorden te verwaarlozen en het ritme is niet bijster ingewikkeld, ook niet voor beginnelingen. Gelegenheidsdrummer Custers, in het dagelijks leven directeur van het Vmbo-College Boxtel, keek goed naar het drumwerk van Biekens en slaagde er na verloop van tijd in om met één drumstokje een strak ritme te slaan.

Guus Eltink had de taak om op de synthesizer steeds twee akkoorden te spelen. Hoewel zijn timing niet altijd vlekkeloos was, kreeg ook hij steeds meer de smaak te pakken. Tijdens het tweede nummer, 'Paint it black' van de Rolling Stones, stal Eltink de show met een prachtige elektrische gitaar om zijn hals. Hij had daarmee de uitstraling en allure van een professionele gitarist en oogstte daarom ook de complimenten van drummer Custers. ,,Die gitaar staat je prima, Guus”, complimenteerde de CDA’er zijn collega-muzikant. Dat Eltink de snaren nauwelijks beroerde, was bijzaak.

OPSTARTPROBLEMEN
Wethouder Van Aert had de rol van frontman op zich genomen. Ook hij kende aanvankelijk wat opstartproblemen, had moeite om boven de muziek uit te komen en de goede toonsoort te vinden. Van Aert bracht bovendien zijn bandleden van de wijs met zijn gezang. ,,Als jij begint met zingen, raak ik de maat kwijt”, sneerde Custers tegen Van Aert.

De wethouder liet er zich niet door van de kaart brengen en ging nog meer zijn best doen. Hij leefde op toen docent Biekens voorstelde om het nummer 'Paint it black' van de 'Stones' te gaan repeteren. ,,Dit nummer is wel iets ingewikkelder dan het vorige”, zei Biekens tegen de jongeren en politici. ,,In het vorige lied zaten twee akkoorden; 'Paint it black' kent veel meer akkoorden en een heel ander ritme.”

De muziek van de oude Engelse rockers bleek Van Aert veel meer op het lijf geschreven te zijn dan het eigentijdse lied van Shaggy. De wethouder moest er even inkomen, maar ging na een tijdje steeds beter zingen, mede doordat hij zijn hele ziel en zaligheid legde in de vertolking van de Stones-klassieker. Aan het eind van het lied durfde hij het zelfs aan om net als zanger Mick Jagger enkele flinke uithalen te produceren. 'I wanna paint it, paint it, paint it black as night', schalde de stem van Van Aert door de oefenruimte.

Hoewel de bandleden logischerwijs nog aan elkaar én aan hun instrumenten moesten wennen en Van Aert aanvankelijk wat moeite had met zijn zangpartijen, was docent Biekens niet ontevreden over de vorderingen van zijn pupillen. ,,Klinkt helemaal niet zo slecht voor een eerste keer. Misschien moeten we maar eens echt een band gaan vormen en een keer gaan optreden.”

Op zaterdag 19 juni, staat de generale repetitie van de band van wethouder/rockzanger Anton van Aert op het programma. Eén dag later, zondag 20 juni, kan iedereen het resultaat van alle muzikale arbeid zelf aanschouwen tijdens het festival Popgefokt om 16.00 uur (band 1 politici/jongeren) en 16.30 uur (band 2 politici/jongeren) in het gemeentehuis aan de Markt.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Anton van Aert, die hier te zien is achter een drumstel in de oefenruimte van het Centrum voor de Kunsten, liet zich zaterdag 12 juni van een heel andere kant zien. Van Aert vertolkte als zanger nummers van Shaggy en de Rolling Stones.
17 juni 2004

Print deze pagina

Terug