'OORSPRONKELIJKE STAAT VERLOREN'

Boerderij Kempseweg geen rijksmonument

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van een van de oudste panden in Boxtel; de boerderij van eigenaar Harrie de Rooij aan de Kempseweg, met op de achtergrond de woning van De Rooij, die dateert uit 1962.

De boerderij aan de Kempseweg 1 in Boxtel, die vermoedelijk dateert uit 1607 en daarmee een van de oudste panden is in de gemeente, krijgt niet de status van rijksmonument. Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is het type boerderij van eigenaar en bewoner Harrie de Rooij niet zeldzaam omdat de zogeheten hallehuisboerderijen nog veel voorkomen in Nederland. Daarnaast is volgens het ministerie de oorspronkelijkheid van de boerderij 'in overwegende mate' verloren gegaan door verbouwingen.

Vorige week stonden De Rooij en het ministerie tegenover elkaar bij de Raad van State in Den Haag. De eigenaar en bewoner van de boerderij is al jarenlang bezig met de restauratie van het pand, een (voormalige) kortgevelboerderij van het hallehuistype uit vermoedelijk 1607. In 1697 is de voorgevel versteend terwijl in de 18e en 19e eeuw en in 1931 en 1962 verbouwingen zijn gepleegd. De boerderij is in 1992 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

De Rooij is van mening dat de boerderij in aanmerking zou moeten komen voor de status van rijksmonument en kreeg vorige week bij de Raad van State steun van een vertegenwoordiger van de provincie Noord-Brabant. De provinciale vertegenwoordiger liet tijdens de bijeenkomst weten dat het pand van De Rooij door hem met veel historische kennis gerestaureerd wordt en dat belangrijke authentieke elementen bewaard gebleven zijn. Rijksmonumenten en het ministerie zijn echter een andere mening toegedaan. Ze stellen dat de oorspronkelijkheid verloren is gegaan, onder meer doordat de zijmuren afgebroken zijn en de opkamer, de bedsteden, het rookkanaal en een gedeelte van de kelder verdwenen zijn.

INSPANNINGEN
Vice-voorzitter Rob van den Heuvel van de monumentencommissie in Boxtel, de instantie die De Rooij gesteund heeft bij zijn inspanningen om zijn eigendom op de rijksmonumentenlijst te krijgen, vindt het jammer dat het verzoek van De Rooij niet is ingewilligd. ,,Het is een proces dat al vele jaren speelt. Wij vonden destijds dat er elementen waren die de status van de boerderij als rijksmonument rechtvaardigden, onder meer omdat authentieke delen bewaard zijn gebleven. Er is echter al heel lang sprake van getouwtrek, twee jaar geleden zijn we er als monumentencommissie mee gestopt en hebben we onze handen van de zaak afgetrokken. Wij meenden dat er geen succes te behalen is. De partijen stonden al heel lang lijnrecht tegenover elkaar. De een zei A en de ander zei B", aldus Van den Heuvel.

,,De redenen die De Rooij heeft om de rijksmonumentenstatus binnen te halen zijn heel integer. Het is hem echt te doen om de eer, hij gaat voor het hoogst haalbare. Hij is een man met veel kennis van zaken, gevoel voor historie en is deskundig op het gebied van oude gebouwen. De Rooij is naar eigen inzicht met de restauratie aan de slag gegaan en is daarbij bijgestaan door deskundigen met verschillende meningen."

Van den Heuvel vervolgt: ,,Er is op een gegeven moment ook een vertegenwoordiger van Rijksmonumenten komen kijken, maar die stelde dat er te veel nieuwe elementen aan de boerderij toegevoegd zijn om aanspraak te maken op de status van rijksmonument. Het is jammer dat het pand geen rijksmonument wordt, maar de status van gemeentelijk monument is ook heel wat waard."

Eigenaar en bewoner De Rooij wil niet inhoudelijk ingaan op de zaak.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De restauratie aan de eeuwenoude boerderij aan de Kempseweg 1 is ingezet, maar nog niet voltooid.
17 juni 2004

Print deze pagina

Terug