KEISTAMPERS BLIJ MET RUIM 2.000 WANDELAARS

Oranje siert avondvierdaagse
in Boxtel

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De deelnemers aan de 33e avondvierdaagse wandelen over en door de Ossenpadtunnel. Het evenement trok dit jaar ruim tweeduizend deelnemers.

,,Iedere twee jaar valt een belangrijk voetbaltoernooi samen met de Boxtelse avondvierdaagse, maar nooit hebben we er echt last van.” Secretaris Frans van Gulik van wandelsportvereniging De Keistampers vindt dat voetbal en wandelen prima samen gaan, ook op de avond dat het Nederlands elftal tegen Duitsland speelt. Van Gulik onderstreept zijn stelling met keiharde cijfers. Met 2.008 deelnemers is de avondvierdaagse op de eerste avond drukker bezet dan in voorgaande jaren.

Een record zat er ook dit jaar niet in. De jaren dat de avondvierdaagse in Boxtel meer dan 2.400 wandelaars trok liggen in de jaren tachtig. De organisatie, die al 33 jaar in vertrouwde handen is bij De Keistampers, streeft daarom ieder jaar naar een magische grens van tweeduizend wandelaars. En die grens werd dit jaar weer eens overschreden, al was het krap. Gelet op een aantal uitvallers zullen er morgen tijdens de intocht beslist geen tweeduizend wandelaars gehuldigd worden.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Moeders, vader en kinderen; ze liepen dinsdag 15 juni, vlak voor het begin van het EK-voetbalduel tussen Nederland en Duitsland, allemaal in het oranje mee in de avondvierdaagse.

Na een korte verbanning naar de vroegere mavoschool aan de Dr. de Brouwerlaan is de organisatie van de avondvierdaagse dit jaar weer terug in het Jacob-Roelandslyceum. Secretaris Van Gulik zegt niet zonder trots dat zo’n 45 vrijwilligers het wandelfestijn in goede banen leiden. Onder hen een kleine 25 verkeersregelaars, die op kruispunten en bij spoorwegovergangen een oogje in het zeil houden.

Geen overbodige luxe omdat onderweg tal van grote en kleine gevaren op de loer liggen. In de Tongersestraat was het dinsdagavond schrikken geblazen toen een paar Boxtelse taxi’s met een noodgang langs de wandelaars scheurden. De chauffeurs leken verwikkeld in een race tegen de klok en toonden geen enkel respect voor de grote groepen wandelaars. In de Van Salmstraat is het oppassen met al die vrachtwagens die kort langs het trottoir rijden.

VOETBALKOORTS
De voetbalkoorts had zich dinsdag duidelijk meester gemaakt van de deelnemers aan de avondvierdaagse. De leerlingen, leerkrachten en ouders van de Angelaschool verschenen volgens afspraak allemaal in het oranje. Maar ook andere wandelaars hadden gekozen voor de kleur die hopelijk tot 4 juli – de dag van de EK-finale – ook het Boxtelse straatbeeld zal bepalen. Het gelijkspel tegen Duitsland biedt in elk geval perspectief.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De deelnemers aan de avondvierdaagse genieten van een versnapering.

Secretaris Van Gulik van De Keistampers denkt niet dat er veel mensen zijn die de avondvierdaagse laten passeren voor voetbal. ,,Elke twee jaar wordt er in juni gevoetbald op een WK of EK. Er zijn blijkbaar ouders genoeg die toch met hun kinderen willen wandelen.” Van Gulik zei dinsdagavond wel blij te zijn dat het duel tussen Nederland en Duitsland pas om kwart voor negen begon. ,,Als de aftrap om zes uur was geweest, hadden we misschien toch een probleem gehad.”

De intocht van de avondvierdaagse start morgen, vrijdag 18 juni om 20.00 uur vanaf de speelweide aan de Van der Voortweg. De intocht, die wordt ondersteund door enkele plaatselijke muziekkorpsen, volgt een nieuwe route: Van der Voortweg, Molenstraat, Jan Kruijsenstraat, Prins Bernhardstraat, Stationsstraat, Rechterstraat, Fellenoord en Konijnsehoolsedreef. Wethouder Wim van Erp zal de deelnemers bij het Jacob-Roelandslyceum huldigen.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dringen bij de ravitaillering aan het Angelapad. Alle basisscholen hadden dinsdag rustposten opgebouwd aan het Smalwater en trakteerden op limonade, koffie, koekjes en fruit.
17 juni 2004

Print deze pagina

Terug