ZOMERSE STRAATSPEELDAG IN BOXTEL EN LIEMPDE

Kinderen nemen op vrije woensdagmiddag straat in bezit

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderen in de wijk Zandvliet werken met verf aan een deel van het nieuwe spandoek voor buurtvereniging 't Bultje.

Op vier plekken in de gemeente Boxtel werd woensdag 9 juni de doorgaande weg afgesloten om kinderen de gelegenheid te bieden op straat te spelen. Op de Nationale Straatspeeldag werden spelletjes gespeeld op de Corpus, in de Dufourstraat en de Kalksheuvel in Boxtel, alsmede de Europalaan te Liempde. Het fraaie zomerweer zorgde ervoor dat de jeugd zich prima vermaakte.

In het buurtje Zandvliet waren twee gele spandoeken van de Nationale Straatspeeldag dwars over de met vlaggetjes versierde straat Corpus gespannen. Tussen de Leijert en de Gezworenen was autoverkeer deze woensdagmiddag uit den boze. Buurtvereniging 't Bultje, dat vorig jaar voor het eerst activiteiten ontplooide tijdens de landelijke speeldag, had ook nu weer een spellencircuit uitgezet. In acht groepjes moesten de ruim dertig kinderen in een zo snel mogelijke tijd behendigheidspelletjes uitvoeren. 'Putje springen' in autobanden, ballen vangen, met fietsbanden hoepelen, een wandelend zebrapad, noem maar op.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Teun van anderhalf (links) en Neeltje van twee tekenen met krijt op de stoep van de Dufourstraat. Andere kinderen vermaken zich op het springkussen.

Natuurlijk werd er snoep en ranja uitgedeeld door de ouders, maar ook werd een beroep gedaan op de creativiteit van de kinderen. Elke groep kreeg een rechthoekig deel van een groot laken, dat moest worden ingekleurd met verf. ,,De stukken worden later aan elkaar genaaid en op die manier ontstaat een groot spandoek dat we steeds willen ophangen voor onze buurtactiviteiten", vertelde Suzanne van Stratum, die samen met Tanja van Abeelen de organisatie van de Nationale Straatspeeldag in de buurt Zandvliet ter hand had genomen.

TUINSPROEIER
Ook in de Dufourstraat was er volop vermaak in de vorm van spelletjes. Buurtbewoners hadden bovendien een mobiele ballenbak ingehuurd. Het was een omgebouwde caravan die tot op een kleine meter hoogte was volgestouwd met felgekleurde plastic ballen. Bob en zijn vriendje Davy, twee zevenjarige leerlingen van de Angelaschool, konden er maar geen genoeg van krijgen. Toch maakten ze spontaan plaats toen een van de moeders vroeg of ook wat kleinere kinderen in de caravan mochten spelen. Bob snelde naar de popcornkraam waar hij een puntzak vol met gepofte mas in ontvangst nam. ,,Wauw, dat smaakt lekker", glunderde het ventje.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op de Kalksheuvel werd een wedstrijd met fietsen, skelters en steps gehouden.

Aan de andere kant van de straat hadden ouders hun campingspullen op straat uitgestald. Onder het genot van koffie en limonade sloegen ze de verrichtingen van hun kroost lachend gade. ,,Het is hier goed toeven", grinnikte William Linssen in zijn tuinstoel. Hij had zijn woorden nog niet uitgesproken of hij vloog uit zijn zetel omhoog. Een windvlaag ging er bijna met zijn parasol vandoor, maar gelukkig wist Linssen het zonnescherm tijdig vast te grijpen.

De kinderen die zich even verderop uitleefden op het luchtkussen, hadden van het voorval niets in de gaten. Ondanks de hitte sprongen ze op blote voeten dat het een lieve lust was. Even om de hoek, in de Nestelaar genoot de jeugd midden op straat van de waterstralen die uit een tuinsproeier kwamen. Volwassenen die het tafereel aanschouwden, zag je denken: 'Was ik maar weer kind'. Nationale Straatspeeldag: heerlijk...

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vele kinderen waren woensdag 9 juni tijdens de straatspeeldag op de been.
10 juni 2004

Print deze pagina

Terug