KUNSTSTICHTING TOONT TOEKOMSTVISIE OOK IN BEELDEN

Onthulling kunstwerk in Ossenpadtunnel

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de Ossenpadtunnel is donderdagmiddag 10 juni dit Delftsblauwe tegeltableau van Antonie Eikemans onthuld. Mensen die voorbijkomen worden begeleid door het zachte geloei van de handgeschilderde koeien en fluitende vogels. De kunstenares plaatste op deze door haar als 'naargeestig' omschreven locatie ook lichtbakken met spreuken van passanten die gebruikmaken van het rode fietspad.

De Kunststichting Boxtel (KSB) heeft donderdag 10 juni haar nieuwe toekomstvisie gepresenteerd aan het gemeentebestuur. KSB wil voortaan in een vroeg stadium betrokken worden bij ruimtelijke ontwikkelingsprojecten, om zo tot een goede keuze van een kunstwerk en de maker daarvan te komen. Na de presentatie klommen de genodigden op de fiets voor de onthulling van het nieuwe kunstwerk 'Gedeelde Herinneringen', in de Ossenpadtunnel.

Om de visie van de KSB ook in de openbare ruimte zichtbaar te maken, is vandaag het kunstproject 'Langs het rode pad' van start gegaan. Dat gebeurde met de onthulling van 'Gedeelde Herinneringen', een creatie van de Boxtelse kunstenares Antonie Eikemans. Het is een van de drie kunstwerken die wordt geplaatst langs de met rood asfalt beklede fietspaden door de gemeente Boxtel. Dat verklaart de titel van het kunstproject.

,,Boxtel profileert zich onder meer als een groene gemeente, die ruim baan geeft aan de fiets. De KSB wil dat profiel met beeldende kunst accentueren. Daarom is ervoor gekozen om langs fietsroutes voor woon-werkverkeer kunstwerken te plaatsen", verklaart voorzitter Marja Reitsma-Vrijling de achtergrond om het kunstproject op te starten.

In het kader van 'Langs het rode fietspad' heeft ook het beeld 'Kringloop' van de Tilburgse kunstenaar Ron van de Ven onlangs een nieuwe plek gekregen. Het roodblauwe object stond voorheen aan de Mijlstraat voor het kantoorpand van de dienst Openbare Werken en heeft plaats moeten maken voor parkeerplaatsen. Het beeld is een eindje verplaatst naar het Staartsepad, vlakbij de ingang van de milieustraat.

SCHETSEN
Voor het kunstproject 'Langs het rode fietspad' nodigde de KSB lokale kunstenaars uit om een ideeŽnschets te maken van een driedimensionaal object, waarbij de plek waar het komt te staan een toegevoegde belevingswaarde moest krijgen. Negen Boxtelse kunstenaars hebben een schets ingeleverd. Enkele bestuursleden van de KSB hebben samen met een extern jurylid de schetsen beoordeeld. Vier kunstenaars werden geselecteerd om hun ontwerp nader uit te werken. Uiteindelijk heeft de jury twee ontwerpen aangewezen om daadwerkelijk te laten uitvoeren. Naast 'Gedeelde Herinneringen' van Eikemans is dat 'Serafino, beschermengel voor fietsers'. Dit beeld van Huub Thorissen wordt komend najaar op een locatie langs de Dommel geplaatst.

Eikemans plaatste haar kunstwerk niet op een romantische locatie, maar in de als 'naargeestig' omschreven Ossenpadtunnel die de Prins Hendrikstraat met bedrijventerrein Ladonk verbindt. De kunstenares hoopt met het beeld de sfeer in de tunnel te verbeteren. Herinneringen van de kunstenares aan fietstochten door Boxtel voegde zij samen met ervaringen van toevallige passanten. Het leidde tot een aantal lichtbakken in de fietstunnel met uitspraken als: 'ik ga naar ons moeder toe', 'op reis in gedachten', 'eindelijk tijd voor mezelf' en 'ja fietsen met oma'. Bovendien bracht Eikemans de geruststellende blik van koeien in de naastgelegen Ossenwei in de tunnel door middel van handbeschilderde, Delftsblauwe tegeltableaus. Via speakers hoor je de beesten zelfs loeien...

Werk van Eikemans is voorts te zien bij het Ursulagebouw, waar in 1989 bij de ingang een speels architectonisch muurtje werd opgetrokken en bij het gemeentehuis, waar in 2000 het drinkfontein 'Baken' werd onthuld.
10 juni 2004

Print deze pagina

Terug