DIAKEN JUAN VAN EIJK OP 5 JUNI TOT PRIESTER GEWIJD

'Ik zou het liefste in Boxtel willen blijven'

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Diaken Juan van Eijk wordt zaterdag 5 juni tot priester gewijd in Den Bosch. Zondag 6 juni, op de dag van de Heilig Bloedprocessie, verzorgt hij zijn eerste dienst als priester in de Sint-Petruskerk in Boxtel.

Vanaf september 2003 is Juan van Eijk (35) met veel plezier werkzaam als stagiair in de Sint-Petrusparochie in Boxtel. Nadat hij in november vorig jaar tot diaken gewijd werd, staat hem op zaterdag 5 juni een nieuwe mijlpaal te wachten. Dan wordt Van Eijk in de kathedrale basiliek van Sint-Jan in Den Bosch tot priester gewijd door bisschop Hurkmans, waarna hij op 6 juni, op de dag van de Heilig Bloedprocessie, in de Petruskerk in Boxtel zijn eerste mis als priester zal opdragen. En week later, op zondag 13 juni, leidt hij de dienst als voorganger in de parochiekerk Sint-Bonifacius in zijn voormalige woonplaats Alphen aan de Rijn. Van Eijk kijkt uit naar zijn priesterwijding. ,,Na de wijding blijf ik waarschijnlijk nog een paar maanden in Boxtel werkzaam. Het liefste zou ik hier willen blijven, want in Boxtel ben ik me thuis gaan voelen."

Als Van Eijk op 5 juni tot priester gewijd wordt, gaat voor hem een langgekoesterde wens in vervulling. Het priesterschap is al jarenlang een diepgeworteld verlangen van de in Zuid-Holland geboren en getogen diaken, die sinds het begin van zijn stage in Boxtel woonachtig is in Gemonde. In de Gestelse kern heeft hij de beschikking over een studie/slaapkamer in het verblijf van de Gemondse pastor Christfried Rodeyns aan de Sint-Lambertusweg.

,,Al sinds de tijd dat ik als student op de HTS zat, wilde ik priester worden. Toch heeft het lang geduurd voordat ik daadwerkelijk de beslissing nam om de priesteropleiding aan het Sint-Janscentum in Den Bosch te gaan volgen, waar ik uiteindelijk ben begonnen in september 1998", aldus Van Eijk. ,,Ik ben overigens helemaal niet zo jong voor een priester, er zijn studenten die al op hun 24ste gewijd worden."

De keuze om de opleiding in Den Bosch te volgen was volgens Van Eijk, wiens moeder uit Spanje afkomstig is (waar hij zijn bijzondere voornaam aan te danken heeft red.) een zeer weloverwogen besluit. ,,Ik ben toch niet iemand die over een nacht ijs gaat en heb me goed voorbereid op wat me te wachten stond. Mijn verlangen om priester te worden, werd alleen maar sterker toen ik een bekering meemaakte en geraakt werd door passages uit de bijbel. Daardoor ben ik gegroeid in het geloof en heb ik steeds meer ontdekt wat de waarde is van het geloof."

TECHNISCH VERKOPER
Van Eijk moest veel opgeven om zijn droom te verwezenlijken. ,,Ik heb een aantal schepen achter me moeten verbranden, maar dat had ik er graag voor over. Ik had een goede baan als technisch verkoper in Amersfoort en een eigen huis in Alphen aan de Rijn. Daarnaast had ik een vriendin, met wie ik ook samengewoond heb, maar uiteindelijk was de roep van God om priester te worden sterker en heb ik die relatie beindigd. Dat was niet makkelijk, ik zie het ook als een beproeving, maar alle beproevingen die je in het leven meemaakt maken een mens sterker", zegt Van Eijk.

,,Nadat ik een punt gezet had achter mijn relatie, ben ik niet meteen aan de priesteropleiding begonnen, maar heb ik eerst de tijd genomen om goed na te denken over de beslissing die ik moest nemen. Je kunt wel door God geroepen worden, maar dan nog moet je goed afwegen of je de juiste keuze maakt. Eerst dacht ik er nog over mijn baan als technisch verkoper aan te houden en in het weekeinde als deeltijdstudent de priesteropleiding te volgen, maar uiteindelijk ben ik van dat idee afgestapt. Ik wilde helemaal voor het priesterschap gaan, daarom heb ik mei '98 uiteindelijk de knoop doorgehakt en gekozen voor de voltijdopleiding aan het Sint-Janscentrum in Den Bosch."

ACCLIMATISEREN
In Den Bosch voelde Van Eijk zich van meet af aan als een vis in het water. ,,En maand voor de studie begon, in augustus '98, ben ik al in Den Bosch gaan wonen om te acclimatiseren in mijn nieuwe woonplaats, te wennen aan de nieuwe omgeving en me voor te bereiden op de studie. Al snel voelde ik me helemaal thuis in Brabant. In het seminarie wordt alles voor je gedaan en kon ik me helemaal wijden aan de priesterstudie. De opleiding neemt in totaal zes jaar in beslag (Van Eijk begon in 1998 met de studie, opleiding duurt tegenwoordig zeven jaar red.) en bestaat uit twee jaar filosofie, drie jaar theologie met tussen de bedrijven door een aantal korte stages en aan het eind een volledige stageperiode van een jaar."

Toen Van Eijk vorig jaar in de Petrusparochie in Boxtel met zijn stage begon, moest hij aanvankelijk naar eigen zeggen 'even wennen' aan zijn nieuwe leven. ,,Ik kwam van achter de boeken vandaan en belandde na veel theoretische kennis opgedaan te hebben in de praktijk van een parochie. Dat is een heel andere ritme. Bovendien kwam ik uit de beschermde omgeving van het seminarie, waar ik met een vast en vertrouwd clubje mensen omging. In Boxtel moest ik de mensen nog leren kennen, vandaar dat ik in de eerste twee maanden van mijn stage met name bezig ben geweest om kennis te maken met de parochianen en de gemeente. Ook in Boxtel voelde ik me snel thuis, mede door de steun die ik gehad heb van pastoor Richard Niessen."

TAKEN
In de Petrusparochie, een middelgrote kerkgemeenschap van zo'n 11.000 parochianen, houdt Van Eijk zich bezig met verschillende taken. ,,Het werk in de parochie is heel afwisselend en leuk om te doen. Mijn hoofdtaken zijn het bezoeken van parochianen, waaronder zieke mensen en het voorbereiden van vormsels, doopsels, heilige communies en huwelijken. Ook houd ik me bezig met het jongerenpastoraat. Pastoor Niessen laat mij helemaal vrij in de uitvoering van al deze taken, maar is altijd bereid om te helpen als ik vragen heb. Ik assisteer daarnaast als diaken bij de diensten en soms mag ik de preek voor mijn rekening nemen. Als ik tot priester gewijd ben, sta ik tijdens de diensten zelf in het centrum van de aandacht, maar dat is niet iets waar ik tegenop zie. Integendeel, ik kijk er naar uit."

Hoe de toekomst van Van Eijk eruit ziet, kan hij op dit moment nog niet zeggen ,,Als je tot priester gewijd bent, krijg je meteen een benoeming. Van het bisdom heb ik begrepen dat ik me geen zorgen hoef te maken en nog een paar maanden in Boxtel kan blijven, maar wat er daarna gebeurt is nog even afwachten. Ik ga graag met de mensen in Boxtel om en daarom vind ik het leuk en belangrijk om ook bij feestelijke evenementen als carnaval en koninginnedag mijn gezicht te laten zien. Het liefste blijf ik werkzaam in de Petrusparochie, want ik heb het hier uitstekend naar mijn zin. Ik kijk ook uit naar mijn eerste dienst die ik als priester zal voorgaan in de Petruskerk op 6 juni, de dag van de Heilig Bloedprocessie. Het is een bewuste keuze geweest om de mis op die bijzondere dag te houden."

VOLDOENDE WERK
Volgens Van Eijk ligt in de Petrusparochie voldoende werk te wachten voor twee priesters. ,,Een tweede priester is geen overbodige luxe, zeker gezien het feit dat pastoor Niessen ook deken is en in die functie veel extra taken heeft. Of ik in Boxtel werkzaam blijf moet ik echter afwachten, want er zijn ook parochies waar ze helemaal geen priester hebben."

Van Eijk is naar eigen zeggen klaar voor het priesterschap. ,,Ik zie het als een bekroning. Het is vergelijkbaar met een huwelijk. Hoewel je een bepaalde zekerheid hebt omdat je van elkaar houdt, kun je nooit voor honderd procent zeggen hoe het zal gaan verlopen. Dat is met het priesterschap ook zo, maar het is een geruststellende gedachte dat God me nooit in de steek zal laten", aldus Van Eijk, die sinds zaterdag in een klooster in de buurt van Oss in retraite is.

,,Daar zoek ik de stilte om God te ontmoeten en me voor te bereiden op het priesterschap. Mijn moeder heeft wel eens gezegd, dat als ik priester wil worden er helemaal voor moet gaan en geen halve priester moet worden. Daar kan ik me helemaal in vinden. Priester zijn is natuurlijk ook geen functie of een vak, maar een roeping; priester ben je 24 uur per dag."
3 juni 2004

Print deze pagina

Terug