COR VAN GEFFEN UIT BOXTEL

Pantomimespeler vindt passie in realistische schilderkunst

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Cor van Geffen met een van zijn kunstwerken. Onder de noemer ’Schilderijen & objecten, toegepast realisme’ houdt de kunstenaar van 12 juni tot en met 11 juli een expositie in atelier Van Oorschot in Schijndel.

Vanaf zijn twintigste levensjaar is Boxtelaar Cor van Geffen actief in de wereld van pantomime. Al snel zette hij de stap naar professionele theatervoorstellingen en brak door. Jaren later werd de vraag naar deze klassieke vorm van mime stukje bij beetje minder. Daarom besloot Van Geffen een aantal jaren geleden zichzelf te verbreden en begon hij aan een opleiding in fijnkunst. Hij ontdekte toegepast realisme en een nieuwe passie bood zich aan. Vanaf 12 juni zijn veel van deze werken tijdens zijn expositie ’Schilderijen & objecten, toegepast realisme’ in atelier Van Oorschot in Schijndel te bezichtigen.

,,Ieder optreden is voor mij altijd bijzonder geweest”, blikt Van Geffen terug op de afgelopen dertig jaar. Een periode waarin hij actief is geweest als zowel beeldend als uitbeeldend kunstenaar. Speciale herinneringen bewaart de Boxtelaar aan zijn optreden met Theo Olof. Drie dagen stond hij naast hem in Carré en verzorgde daar tevens de openingsact. Een glimlach verschijnt op zijn gezicht als hij daar aan terugdenkt. ,,Als parachutist kwam ik van boven uit de nok naar beneden. Ik landde in de volle zaal pal naast mijn vriendin. Een klein wondert toch?”, lacht Van Geffen.

Leuk was ook het optreden in de schouwburg waar de Boxtelaar voor gevraagd werd. ,,Als je op uitnodiging anderhalf uur de pure vorm van pantomime mag uitvoeren, dan is dat heel bijzonder”, aldus de kunstenaar. Daarnaast heeft hij Nederland vertegenwoordigd op het internationale pantomimefestival in Keulen en heeft hij een aantal jaren voor Joop van den Ende gewerkt. Destijds is hij zelfs gevraagd voor een musical op Broadway. Maar vanwege zijn vriendin en kinderen heeft hij dat aanbod afgewezen. ,,Bovendien stond het financiële aspect me niet zo aan”, aldus Van Geffen.

Hij leerde de fijne kneepjes van het pantomimevak tijdens zijn opleiding aan de kleinkunstacademie. Bovendien heeft de kunstenaar aansluitend een aantal lessen in Wenen gevolgd, die gegeven werden door de Israëliër Sammi Molchow. ,,Voor mij was hij een van de grootsten op het gebied van pantomime”, stelt Van Geffen.

De Boxtelaar brak op zijn vierentwintigste door en heeft inmiddels duizenden solovoorstellingen op zijn naam staan. Toen hij merkte dat het aantal voorstellingen per week daalde vanwege onder andere de diverse kunststromingen die hun opmars maakten, schnabbelde hij wat bij in de reclamewereld. Uiteindelijk besloot hij zijn andere passie -tekenen en schilderen- professioneel op te pakken.

,,Het is niet zo dat ik niet meer wilde, maar de vraag was gewoon een stuk minder geworden. Het is jammer dat mensen pantomime associëren met een robot of iemand die achter een glazen wand staat, want je kunt er geweldig leuke voorstellingen mee maken. Sinds een paar jaar heb ik de schilderkunst helemaal opgepikt. Daarvoor ben ik in de leer gegaan bij de School van Peter Dille in Veldhoven”, legt hij uit.

Daar kreeg Van Geffen de techniek van fijnkunst en met name van de romantische en realistische schilderkunst onder de knie. De tak ’toegepast realisme’ bleek de kunstenaar op het lijf geschreven. ,,Ik schilder graag realistisch, bijna fotografisch. En ik vind het leuk om dingen uit het doek te laten komen”, licht hij zijn voorkeur toe. ,,Ik ben blij dat ik deze vorm van kunst gevonden heb. Ik maakte er kennis mee, en dacht ’verrek, dit is het!’”, aldus Van Geffen.

Behalve dat de Boxtelaar werkt aan zijn schilderijen, geeft hij ook regelmatig les op een HBO-opleiding in Nijmegen. Variërend van circusdisciplines en musicallessen tot theatersport. Bovendien werkt hij freelance voor een schilderbedrijf in Boxtel. ,,Heerlijk vind ik die afwisseling. Overdag zet ik glas of schilder ik deuren en ’s avonds werk ik aan mijn schilderijen.”

Omdat Van Geffen dertig jaar in het vak zit, zijn de schilderijen en objecten waar hij de laatste jaren aan werkte binnenkort tijdens een expositie in atelier Van Oorschot in Schijndel te zien. Wethouder Anton van Aert opent de tentoonstelling zaterdag 12 juni om 13.30 uur. Daarna is de expositie tot en met zondag 11 juli te bezichtigen in dit atelier aan de Venushoek 2a in Schijndel. Behalve de schilderijen ziet de bezoeker bij de entree ook een overzichtstentoonstelling van diverse jaren theaterwerk van Cor van Geffen.
3 juni 2004

Print deze pagina

Terug