DAGELIJKS BEZOEK 'TAFELTJE DEKJE' VERLEDEN TIJD

Diepvriesmaaltijd voor Gemondse ouderen

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De warme maaltijdpakketten die in de keuken van zorgcentrum Molenweide zijn klaargemaakt zijn zojuist gelost bij het seniorencomplex aan de Rietstok in Gemonde. Twee vrijwilligsters van Tafeltje Dekje, Mieke den Otter (links) en An Geerts verdelen de plastic bakjes om vervolgens ieder voor de laatste keer hun eigen route te rijden.

In Gemonde is bij ouderen die gebruikmaken van 'Tafeltje Dekje' vandaag de laatste warme maaltijd thuisbezorgd. Vanaf morgen, vrijdag 28 mei krijgen de deelnemers aan de maaltijdservice hun dagelijkse diner diepgevroren afgeleverd voor de hele week en moeten ze hun kostje voortaan zelf opwarmen in de magnetron.

Hoewel iedereen de dagelijkse ontmoeting met de vrijwilligers van de bezorgdienst zal missen, zijn de meeste deelnemers aan Tafeltje Dekje niet op voorhand negatief over de veranderde dienstverlening.

,,Het is jammer dat het zo moet. De toekomst zal uitwijzen of het nieuwe systeem beter werkt. We zullen wel zien hoe het uitpakt. In ieder geval zal ik het sociale contact met de bezorgers missen", vertelt Jan van der Schoot. Hij bewoont een van de seniorenwoninkjes aan de Akkerstraat en staat al te wachten totdat de auto vol etenspakketten komt voorgereden. De plastic schaal waar het eten van gisteren in heeft gezeten, staat leeg voor zijn openstaande voordeur.

,,Ik heb vanochtend een magnetron gekocht. Die is nodig om de maaltijden voortaan in warm te maken. Of die moeilijk te bedienen is? Ik weet het niet; alles valt te leren", zegt de Gemondenaar. ,,Als het niet lukt, bel je me maar. Dan kom ik wel helpen", biedt zijn bezorgster spontaan aan.

DUITS
Sinds 1996 is Mieke den Otter als vrijwilliger bij 'Tafeltje Dekje' actief. Deze week kroop ze achter het stuur van haar auto en reed ze haar laatste dagelijkse rondjes. ,,Een keer in de zes, zeven weken heb ik een week dienst. We brengen met tween de maaltijden rond; ieder heeft een eigen route", vertelt Den Otter.

Erg blij met de nieuwe gang van zaken is de Gemondse niet. ,,De diepvriesmaaltijden komen helemaal uit Duitsland. Voor alleen een hoofdgerecht betalen de mensen straks net zoveel als voor een complete maaltijd nu. Nee, ik geloof niet dat het een vooruitgang is", vertelt Den Otter, terwijl ze de achterklep opendoet en het voedselpakket voor Corry van Veen uit de auto pakt.

De bejaarde vrouw bij wie Den Otter achterom de keuken binnenloopt en het eten op tafel zet, is vol lof over de warme maaltijd die dagelijks in de keuken van het Boxtelse zorgcentrum Molenweide wordt bereid. ,,Ik vind het niet zo prettig dat het gaat veranderen. Het eten dat we nu krijgen, is geweldig; net als in een hotel. Voor vijf euro wordt het thuisbezorgd. Bovendien komt iedere dag iemand over de vloer om even een praatje te maken. Dat ga ik straks missen", zegt Van Veen.

MEER VRIJHEID
Voor de nieuwe bezorgdienst die voortaan eenmaal per week aanbelt, heeft Van Veen alvast n boodschap. ,,Als ze maar niet op donderdag tussen de middag komen, want dan word ik opgehaald om naar het ouderenkoor te gaan. Het is mijn enige uitstapje in de week en dat wil ik voor geen goud mislopen."

Net als op meer plekken staat de deur van de Eldehoeve rond het middaguur altijd op een kier voor een van de in totaal twintig vrijwilligers die als bezorger bij Tafeltje Dekje actief zijn. Mevrouw Van den Heuvel vindt de kwaliteit van het eten dat ze nu dagelijks vanuit Boxtel krijgt bezorgd 'wisselend'. ,,Het verschilt per dag; soms is het lekker, soms valt het tegen. Wat dat betreft hoop ik dat de maaltijden straks beter zijn. Bovendien geeft het een stukje vrijheid. Nu ben je verplicht om tussen de middag warm te eten. Straks kunnen we kiezen of we dat 's middags of 's avonds doen."
27 mei 2004

Print deze pagina

Terug