SCHOOL START MET PROJECT OVER OLYMPISCHE SPELEN

Heldenontvangst bij 'De Speelman' voor Jeroen Delmée

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hockeyinternational Jeroen Delmée ontsteekt het olympisch vuur op het schoolplein van ZML-school De Speelman.

Hockeyinternational Jeroen Delmée is in zijn leven als topsporter al vaak toegejuicht, maar de ovatie en het enthousiaste gejoel dat losbarste toen de oud-Boxtelaar maandagmiddag het schoolplein van ZML-school De Speelman betrad, zal hij waarschijnlijk niet licht vergeten. Delmée had aan de vooravond van de Olympische Spelen in Athene een gaatje in zijn drukke agenda gevonden om een schoolproject over het grootste sportevenement ter wereld bij De Speelman te openen. Dat deed hij door het 'olympisch vuur' te ontsteken en achteloos een tiental hockeyballen in een klein goaltje te pushen.

Delmée (31) keerde graag even terug naar zijn voormalige woonplaats om de opening te verzorgen van het olympische schoolproject bij De Speelman. ,,Deze week vertrek ik voor een vakantie naar Bali. Over ruim twee weken beginnen we met de heren hockeyploeg aan de voorbereiding op de Olympische Spelen in Athene. Het is de bedoeling dat we zes dagen in de week twee keer per dag gaan trainen, wat natuurlijk behoorlijk intensief is. Tijdens de vakantie op Bali wil ik mijn hoofd leeg maken om fris aan de voorbereiding te beginnen. Nee, ik ben met twee gouden medailles nog lang niet verzadigd. Hoe meer gouden medailles, hoe meer geschiedenis je schrijft", liet Delmée weten voordat hij zijn opwachting maakte op het schoolplein, waar tientallen leerlingen van De Speelman klaarstonden om de hockeyinternational een warm welkom te geven.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jeroen Delmée houdt een balletje hoog met leerling Maurice Populier (15), die speelt bij hockeyvereniging MOP in Vught.

Niek Smulders, coördinator van de Boxtelse onderwijsinstelling, liet vooraf aan Delmée weten wat het schoolproject over de Olympische Spelen inhoudt. Smulders: ,,We hebben bij De Speelman vaker projecten gehouden die gerelateerd zijn aan een groot thema. Zo hebben we al eerder een circus- en een kledingproject gehouden, die afgesloten werden met een heuse circusvoorstelling en een modeshow. Nu staan de Olympische Spelen centraal. Het leek ons leuk om het olympisch vuur te laten ontsteken door Jeroen Delmée, die hier vandaan komt en twee gouden medailles bij twee Olympische Spelen gewonnen heeft met de hockeyploeg", zei Smulders.

,,Wij hebben een lespakket ontvangen over de Olympische Spelen van de sportfederatie NOC*NSF en daarnaast gaan we schooltelevisie-uitzendingen bekijken die over het thema gaan. Behalve veel theoretische kennis, onder meer over de geschiedenis van het sportevenement, gaat de school ook zijn eigen Olympische Spelen houden. Dat gebeurt eind juni tijdens een schoolkamp."

BALLONNEN
Het schoolplein bij De Speelman bood maandagmiddag een kleurrijke aanblik. Vele leerlingen stonden klaar met ballonnen in de olympische kleuren in hun handen, waaraan kaartjes hingen met (olympische) wensen, een deejay draaide stevige rockmuziek en er stond een ereschavot klaar voor de hockeykampioen Delmée. Toen de international in de trainingsoutfit van het Nederlands hockeyteam en met zijn twee olympische gouden medailles om de nek het schoolplein betrad onder de opzwepende klanken van 'The Final Countdown', kreeg hij een fantastisch onthaal van de leerlingen en docenten.

Met een grote glimlach op de lippen en met zichtbaar plezier liet Delmée de toejuichingen over zich heen komen, waarna hij plaats nam op het ereschavot. Daar introduceerde coördinator Smulders hem bij het publiek en beantwoordde hij een paar vragen. ,,Ik hockey al vanaf mijn vijfde. Dat beteken dat ik al zo'n 26 jaar met deze sport bezig ben. Door heel veel te trainen ben ik zo ver gekomen", liet de oud-Boxtelaar onder meer weten.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Claire van de Wiel (18) van De Speelman voelt zich even een echte olympische topsporter als Jeroen Delmée haar zijn twee gouden medailles om de nek hangt.

Na een paar vragen beantwoord te hebben, kreeg Delmée de opdracht om een tiental hockeyballen die op een reep kunstgras lagen in een klein goaltje te pushen. Bijna achteloos plaatste de hockeyinternational de ballen in het net, waarbij het publiek hem na elke voltreffer beloonde met een ovatie en enthousiast gejuich. Vervolgens sloeg hij nog een balletje met de leerlingen Maurice Populier (15) en Claire van de Wiel (18), die spelen bij hockeyvereniging MOP in Vught. Toen het grote moment was aangebroken klom Delmée met een brandende fakkel in zijn hand op een trapje om het olympisch vuur te ontsteken, terwijl tegelijkertijd tientallen ballonnen werden losgelaten door de kinderen. Het zorgde voor een fraai beeld.

Nadat het vuur ontstoken was, mochten alle leerlingen de gouden medailles van Delmée van dichtbij bekijken en proberen een handtekening te bemachtigen. De hockeyvedette zette geduldig zijn krabbel op de papiertjes van zijn vele fans, die na afloop zeer te spreken waren over hun held. ,,Jeroen is de beste hockeyer van de wereld", zei een van hen tegen iedereen die het maar horen wilde. ,,Ik weet zeker dat hij in Athene voor de derde keer kampioen wordt."

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jeroen Delmée wordt 'overspoeld' door leerlingen van De Speelman, die allemaal zijn handtekening willen bemachtigen. Op de voorgrond brandt het olympisch vuur.
27 mei 2004

Print deze pagina

Terug