WETHOUDER NEEMT ZONNEPANELEN IN GEBRUIK

Meubelmaker schakelt over op zonne-energie

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Martien Roestenburg poseert met wethouder Ger van den Oetelaar bij de zonnepanelen op het dak van meubelmakerij Den Berg in Liempde.

Douchen op zonne-energie was al geen nieuwtje voor Martien en Bernadette Roestenburg. Maar sinds maandag beschikken de eigenaren van Meubelmakerij Den Berg in Liempde ook over een zestal zonnepanelen. De hoeveelheid energie die de panelen leveren is gering, maar ’alle beetjes helpen’, stelt meubelmaker Martien Roestenburg.

Met de aanschaf van de zonnepanelen heeft het Liempdse ondernemersechtpaar zichzelf een cadeau gegeven voor het twintigjarig bestaan van het bedrijf aan de Boxtelseweg. Werd vijf jaar geleden een zonneboiler aangeschaft, die sinds die tijd voor warm water zorgt, nu vonden Martien en Bernadette het tijd voor een nieuwe duurzame stap. ,,Natuurlijk is het een druppel op een gloeiende plaat, maar het gaat om de achterliggende gedachte”, zegt Martien.

De duurzame weddenschap van de leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum met de gemeente Boxtel en de provincie Noord-Brabant hebben hem vorig jaar aan het denken gezet. ,,Waarom zou je als bedrijf ook niet zo’n uitdaging aangaan en kiezen voor duurzame energie?”, stelt de Liempdenaar. Op het dak van de meubelmakerij bleek voldoende plaats voor zes zonnepanelen, die elk uit 72 zonnecellen bestaan. Daarmee kan de verlichting in de werkplaats branden, zonder dat een beroep wordt gedaan op het reguliere elektriciteitsnet.

Zuinig omgaan met energie heeft Martien geleerd tijdens de eerste oliecrisis in 1973, toen de regering burgers opriep de verwarming lager te zetten en de gordijnen eerder te sluiten. ,,Ik herinner me de beelden van de oliecrisis en de sombere berichten van premier Den Uyl als de dag van gisteren”, aldus de meubelmaker. Sindsdien verdiept hij zich in duurzaamheid en volgde hij bijvoorbeeld de initiatieven van oprichter Sietz Leeflang van De Kleine Aarde met bijzondere belangstelling.

,,Het valt heus niet mee om als gezin of als bedrijf zuinig om te springen met energie, maar als je je best doet, kom je een heel eind”, vervolgt Martien. Hij toont weinig begrip voor de grote energiebedrijven die hun klanten in de kersttijd oproepen telkens meer kerstlampjes aan te steken. ,,Terwijl we eigenlijk met z’n allen zuinig met energie zouden moeten omgaan, zijn het juist die bedrijven die oproepen tot meer energieverbruik. Dat vind ik vreemd.”

LOVENDE WOORDEN
Met de nodige subsidie slaagde de Liempdse meubelmaker erin een goed plan op te stellen voor de installatie van zonnepanelen. Hij werd daarbij bijgestaan door elektrotechnisch bureau Van Dongen uit Boxtel, alsmede de Vereniging Zonnestroom, die hij leerde kennen bij De Kleine Aarde. Op de apparatuur die in de werkplaats is geïnstalleerd valt in een oogwenk af te lezen hoeveel energie wordt opgewekt en met hoeveel de CO2-uitstoot wordt beperkt. Op momenten dat in het bedrijf helemaal geen energie wordt verbruikt, zal de energiemeter achteruit draaien.

Wethouder Ger van den Oetelaar, maandag present om de zonnepanelen officieel in gebruik te nemen, had lovende woorden voor de familie Roestenburg. Hij betitelde hen als een toonbeeld voor maatschappelijk ondernemen. ,,Dat zeg ik niet alleen omdat hier zoveel aandacht is voor het milieu. De meubelmakerij staat in het midden van de Liempdse samenleving en onderhoudt banden met alle geledingen. Het is vooral die betrokkenheid die zo kenmerkend is voor maatschappelijk ondernemen”, aldus Van den Oetelaar.

De wethouder sprak zijn bewondering uit voor het feit dat Martien en Bernadette Roestenburg in plaats van te praten de handen uit de mouwen hebben gestoken en heel bewust hebben gekozen voor duurzame energie. ,,Zo zou het overal moeten gebeuren. Ook al wordt slechts een kleine bijdrage geleverd aan het milieu, het resultaat telt mee.”

Van den Oetelaar maakte in Liempde bekend dat het Vlagheidefonds, waaruit particulieren en bedrijven kunnen putten voor energiesubsidies, weer wordt aangevuld met financiële middelen. Lange tijd was het geld op omdat de vraag naar subsidies van dit door het voormalige Stadsgewest gevormde fonds zo groot was. Nu hebben alle participerende gemeenten weer een bijdrage gedaan en komt ruim 200.000 euro beschikbaar voor nieuwe projecten. In het verleden kon onder meer een beroep op het fonds gedaan worden wanneer men een zonneboiler aanschafte. Zo’n boiler staat al vijf jaar in huize Roestenburg te Liempde.

Meubelmakerij Den Berg aan de Boxtelseweg 47 te Liempde staat zaterdag 26 juni uitgebreid stil bij het twintigjarig bestaan. Die dag wordt een open dag gehouden waarbij het publiek kan kennismaken met de meubels die in het bedrijf worden gemaakt. Meer informatie: (0411) 63 23 28.
27 mei 2004

Print deze pagina

Terug