VOETBALTOPPERS IN TWEEDE HELFT NAAR ZEGE

Nederlaag tegen oud-Oranje kan Gemonds feestje niet bederven

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Groepsfoto van het World Master Team en het eerste elftal van Irene, dat vorige week promotie afdwong naar de vijfde klasse.

Twee oud-spelers van Feyenoord hebben de kersverse Gemondse vijfdeklasser Irene op Hemelvaartsdag van een tweede surprise binnen één week afgehouden. Vier dagen nadat de Gemondse voetballers op verrassende wijze promotie afdwongen, speelde de ploeg tegen het World Master Team, een verzameling oud-internationals en andere toppers en subtoppers. ’Oud-Oranje’ won dankzij een penalty van Mario Been en twee goals van Peter Houtman, maar dat kon het zestigjarig bestaansfeest van Irene niet bederven...

Liefst negentien oud-internationals en andere uitgespeelde profs maakten donderdag hun opwachting in sportpark De Laat, waar een kleine week na het concert van Rowwen Hèze en daags na een voetbalclinic van FC Den Bosch een jubileumwedstrijd op de rol stond tussen het jarige Irene en Oud-Oranje. De voormalige voetbalprofs waren samen goed voor een paar honderd 'caps’.

Onder hen drie spelers van het team dat in 1988 de Europese titel veroverde: doelman Hans van Breukelen en de verdedigers Berry van Aerle en Adri van Tiggelen. Ook present waren spelers die in 1978 de WK-finale in Argentinië speelden: aanvoerder René van de Kerkhof, Jan Poortvliet. Van de Kerkhof was in 1974 in München ook al van de partij.

Andere bekende namen die in Gemonde aantraden waren Ben Wijnstekers, Peter Houtman, Mario Been, Twan Scheepers, Simon Tahamata, Leo van Veen en Arnold Scholten. Ook present was de welhaast legendarische Gerrie Mühren. Minder bekend maar met een behoorlijke staat van dienst in het Nederlands betaald voetbal waren de spelers Mart van Duren, Richard Goulooze, Hans Meeuwsen, Arjan van der Plas en doelman Hans Suiker.

DOUCEURTJE
Met een paar honderd bezoekers toonde clubvoorzitter Jan Verhagen zich donderdag niet ontevreden. De bezetting langs de lijn was echter vrij mager gelet op de grote namen die zich in Gemonde hadden gemeld. Om extra mensen te lokken was nog kort voor aanvang van de wedstrijd besloten de leden van Irene gratis entree te geven; niet-leden moesten voor een kaartje vijf euro betalen. ,,We hebben vorige week tijdens Rowwen Hèze goed gedraaid, dus we konden ons dit douceurtje richting de leden veroorloven”, stelde Verhagen kort voor de aftrap.

De voorzitter van de diamanten voetbalclub vertelde dat welbewust is gekozen voor een jubileumwedstrijd tegen Oud-Oranje. ,,Natuurlijk kun je ook een profteam uit de regio strikken, maar zo op het einde van het seizoen is het maar de vraag met wat voor een elftal ze aan komen zetten. Het publiek vindt het niet leuk als er een team staat met louter reservespelers.” Ook financieel gezien was het inhuren van de ex-internationals interessanter. ,,Ze zijn goedkoper dan een profclub en bovendien gaat de opbrengst naar het goede doel”, aldus Verhagen.

De spelers die een voor een de kantine van Irene binnendruppelden, werden in de watten gelegd. Voor aanvang van de wedstrijd stond een hapje en een drankje klaar, na de match was er een uitgebreid buffet voor bestuursleden, sponsors en spelers. ,,Dit is dé gelegenheid om Irene in de markt te zetten”, zegt Verhagen als een volleerd clubbestuurder. ,,Dankzij een perfect publiciteitsoffensief en een professionele aanpak is er uitgebreid gelegenheid om te netwerken.”

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mede-oprichter Henk van Nistelrooij van Irene (rechts) kijkt toe bij de begroeting tussen Irene-aanvoerder Jordy Sluiter en teamcaptain René van de Kerkhof van het World Master Team.

HANDTEKENING
Het netwerken ontgaat de supporters die rond het hoofdveld van Irene staan. Ze zijn gekomen voor de grote namen. De meeste spelers worden direct herkend, ook al blijkt dat vooral de jonge supporters niet weten wie die 'oude mannen’ zijn. ,,Vaak zijn het de vaders die ons nog kennen en de kinderen eropuit sturen voor een handtekening”, denkt Adri van Tiggelen.

Opvallend is dat de jeugdige Irene-spelers rondom het veld niet eens de eigen selectiespelers kennen. ,,Ik ga eigenlijk nooit kijken, maar vorige week ben ik wel geweest bij de promotiewedstrijd”, zegt een junior langs de zijlijn. Wie topschutter Jordy Sluiter is weet hij niet. Ook zijn twee vrienden moeten het antwoord schuldig blijven: ,,Ik geloof nummer 6. Of was het toch 9?”

De wedstrijd verloopt tam en speelt zich hoofdzakelijk voor het doel van Irene af. Nadat een snelle treffer van Oud-Oranje wordt afgekeurd, is het Heino Vermeiren die de thuisploeg na een voorzet van Richard Broere op voorsprong brengt. Met die stand gaan beide ploegen rusten. In de tweede helft stellen de oud-profs orde op zaken. Mario Been trekt de stand gelijk met een strafschop, daarna is het de grijs wordende Peter Houtman die tweemaal scoort. In de slotminuut schiet hij Oud-Oranje naar 1-3. De derde treffer verschijnt niet meer op het scorebord...

VILLA PARDOES
Coach Dies de Korte van Oud-Oranje is tevreden met het resultaat. Hij kan beschikken over zestig oud-profs, maar schakelt soms ook artiesten en soapacteurs van Goede Tijden Slechte Tijden in, afhankelijk van de wens van de club die het World Master Team boekt. De opbrengst van alle duels gaat naar Villa Pardoes, een initiatief van pretpark De Efteling voor ernstig zieke kinderen en hun ouders. ,,Ik selecteer geen spelers”, verduidelijkt De Korte. ,,Ze melden zich vrijwillig aan. Wat me opvalt is dat vooral de jongere garde weinig van zich laat horen. Die willen toch vooral voor het geld spelen.”

De ex-internationals en andere oud-profs zien hun deelname aan Oud-Oranje als een kans om hun vroegere collega’s te blijven ontmoeten. ,,Gezelligheid en sfeer staan voorop”, zegt oud- PSV'er Berry van Aerle, die in de tweede helft met een blessure uitviel. ,,Ik heb last van mijn kuit. Als ik nog prof was geweest had ik doorgespeeld, maar nu hoeft het niet kapot en ga ik zitten”, lacht hij. Winnen blijft belangrijk. ,,Het spelletje is erg leuk, maar hoeft niet vrijblijvend te zijn”, stelt Twan Scheepers. ,,Ik wil winnen!”

,,Typisch de jonge garde”, reageert een nuchtere Adri van Tiggelen, die vooral het spelplezier en het spelen voor Villa Pardoes als voornaamste redenen noemt om met Oud-Oranje mee te doen. ,,Vandaag in Gemonde is het erg gezellig omdat iedereen een vrije dag heeft en we met bijna twintig man zijn”, zegt de oud-verdediger van Sparta, Anderlecht en PSV. Terugblikken op de wedstrijd wil hij niet: ,,We hebben gewonnen, de rest is niet zo belangrijk.” Van Tiggelens aanvallende spel in de tweede helft riep geestige reacties op, onder meer van Hans van Breukelen. ,,De Tiggel is tijdens zijn loopbaan nog nooit uit de zestien geweest. En moet je nou zien!”, klinkt het vanuit de dug-out.

SOUPLESSE
Dat Oud-Oranje bestaat uit voormalige topvoetballer is van meet af aan duidelijk. De souplesse van Gerrie Mühren en Simon Tahamata is verbluffend, terwijl ook de voortdurende dreiging van Peter Houtman opvalt. René van de Kerkhof heeft veel snelheid verloren, maar maakt indruk met een pass ’buitenkantje links’ en een kenmerkende passeerbeweging. Mario Been heerst op het middenveld, net als Arnold Scholten.

,,We hebben de schade beperkt gehouden”, zegt verdediger John van der Schoot van Irene na afloop. ,,We hadden niet voor een speciale tactiek gekozen. Gewoon lekker voetballen en genieten stond vandaag voorop. Het is me meegevallen, want natuurlijk stond wel vast dat we zouden verliezen. Je ziet dat al deze spelers nog over heel veel souplesse, techniek en tactiek beschikken. Daar kunnen wij nog heel wat van leren.”

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Simon Tahamata was in Gemonde een van de uitblinkers van 'Oud-Oranje'.
27 mei 2004

Print deze pagina

Terug