PRESENTATIE BURGERJAARVERSLAG

Burgemeester gaat inwoners uitnodigen voor raadsvergadering

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen.

Burgemeester Jan van Homelen van Boxtel gaat inwoners persoonlijk uitnodigen om een raadsvergadering in het gemeentehuis bij te wonen. Dat zegt hij in het Burgerjaarverslag 2003, dat deze week gelijktijdig met Brabants Centrum in Boxtel wordt verspreid. Van Homelen wil de betrokkenheid van inwoners bij de lokale politiek vergroten.

Ondanks een drietal themabijeenkomsten vindt de burgemeester dat de lokale politiek niet voldoende bij de mensen thuis is gebracht. In het Burgerjaarverslag nodigt hij inwoners uit aan te geven waarom de lokale politiek niet leeft. ,,Ik hoop zo te kunnen achterhalen waar wat u betreft de schoen wringt”, aldus Van Homelen.

Bij elke raadsvergadering gaat hij inwoners persoonlijk uitnodigen om de vergadering bij te wonen. Voor de vergadering kan de genodigde de agenda bespreken met de burgemeester en de fractievoorzitters. Na de raadsvergadering kan er nagepraat worden met de raadsleden. Van Homelen: ,,Ik nodig u uit als VIPs. Want wat mij betreft zijn alle 30.000 inwoners van de gemeente Boxtel Very Important Persons.”

In het Burgerjaarverslag blikt de burgemeester terug op het jaar 2003 en geeft hij een overzicht van alle gemeentelijke activiteiten. Tegenover positieve ontwikkelingen, als de start van de bouwplannen In Goede Aarde en Selissenwal noemt hij minder goede ontwikkelingen, zoals de opheffing van buslijn 154.

KLACHTEN
De burgemeester kaart ook een aantal zaken aan die hij schaart onder de noemer ’sociaal verval’. Hij verwijst naar een incident waarbij een fietser drie kwartier op de Schijndelsedijk lag voordat voorbijgangers hulp boden. Hij noemt ook de zwerfvuilproblematiek en de overlast van jongeren, die bij veel mensen voor een onveilig gevoel zorgen.

Uit het Burgerjaarverslag blijkt dat in 2003 in totaal vijf klachten tegen ambtenaren en/of het gemeentebestuur zijn ingediend. Burgers dienden verder in 86 zaken 147 bezwaarschriften in. De meeste bezwaarschriften handelden over verkeerszaken, WVG en bouwvergunningen. De belangstelling voor de website www.boxtel.nl groeide in 2003 naar 44.611 bezoekers.

Burgemeester Van Homelen schrijft in het Burgerjaarverslag dat hij getracht heeft een verslag te maken dat voor iedereen leesbaar is. ,,Gewend als ik ben aan ambtelijke taal, was dat een echte worsteling kan ik u vertellen. (...) Ik ben benieuwd of u vindt dat ik in mijn opzet ben geslaagd!”

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze luchtfoto van de Sint-Petruskerk siert de voorpagina van het burgerjaarverslag 2003, dat donderdag 27 mei gelijktijdig met Brabants Centrum in Boxtel werd verspreid.
27 mei 2004

Print deze pagina

Terug