BOXTELSE ZANGER MAAKT INDRUK IN 'SPEELDOOS'

Droom Patrick Hendriks wordt werkelijkheid

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse singer-songwriter Patrick Hendriks in actie tijdens het optreden in theater De Speeldoos in Vught.

Maandenlang werkte de Boxtelse singer-songwriter Patrick Hendriks samen met zijn begeleidingsband toe naar zaterdag 15 mei; de dag dat hij voor een uitverkochte zaal in theater De Speeldoos in Vught voor familie, vrienden, bekenden en bewonderaars zijn droom zou gaan verwezenlijken. Hendriks speelde jarenlang in rumoerige zaaltjes en rokerige kroegen met talloze coverbands, waaronder Five-o-matic, en beheerst dat kunstje inmiddels als geen ander. Het platspelen van een theaterzaal met eigen werk is een heel ander discipline, zo ondervond de Boxtelaar. Na een wat onwennig begin, ging Hendriks zaterdagavond in de tweede set helemaal los en maakte hij indruk met zijn 'creatief rockgetinte' muziek.

Nee, helemaal vlekkeloos verliep het optreden van Hendriks niet. De muziek klonk van meet af aan als een klok, het grote scherm waarop achter de band fraaie opnamen van de zanger/gitarist geprojecteerd werden en de lichtshow voegden veel toe aan het concert, maar de stiltes tijdens het optreden hadden soms wat beter opgevuld kunnen worden. De overgangen tussen de verschillende liedjes kwamen af en toe wat slordig en klungelig over, maar deden soms ook aandoenlijk en charmant aan.

Dat Hendriks gespannen was, bleek wel toen hij bijna van een kruk viel en onhandig omsprong met zijn gitaren. Er was overigens niemand in de zaal die het hem kwalijk nam; iedereen in de zaal besefte dat het niet makkelijk is om voor het eerst in een uitverkocht theater te staan en het publiek met je eigen werk anderhalf uur lang te boeien. ,,Als je in De Speeldoos staat, wordt er écht iets van je verwacht”, liet Hendriks al eens in een interview met Brabants Centrum weten. Vandaar dat hij, zo liet hij na afloop van het optreden weten, wel twintig of dertig kleine verhaaltjes had ingestudeerd om tussen de bedrijven door aan het publiek te vertellen.

Hendriks ontpopte zich op het podium als een spontane flapuit die met soms gepeperde teksten zijn publiek probeerde te amuseren. ,,Ik ga over mijn nek van mensen die zeggen: 'Er is zoveel onrecht in de wereld', en 'Ik ken geen mensen die Bart heten die een klootzak zijn. Ik ken alleen maar zachtaardige Barts.'

LAUW
Dat het publiek soms lauw reageerde op zijn humoristisch bedoelde opmerkingen en anekdotes, bracht Hendriks niet van zijn stuk. Waar andere artiesten in paniek zouden zijn geraakt, liet de Boxtelaar zich niet gek maken. De ruim driehonderd belangstellenden moesten waarschijnlijk ook even wennen aan het feit dat hun favoriet in een heel ander setting speelde dan normaal.

Tijdens de tweede set was alle kou echter uit de lucht en liet het publiek zijn waardering blijken voor het muzikale talent van Hendriks. De aanwezigen beloonden de zanger zelfs met een ovationeel applaus toen hij liet weten dat zijn single 'Let it Flow' in de Top 100 van de Mega Charts was doorgedrongen. ,,De single staat op plaats 92. Het is voor de eerste keer dat ik in de Top 100 sta", zei Hendriks glunderend van trots.

CONSERVATORIUM
Muzikaal gezien was het optreden in De Speeldoos van een hoog niveau. Het repertoire van Hendriks kenmerkt zich door goed opgebouwde (rock)songs die knap in elkaar steken en vaak ook tekstueel de toets der kritiek kunnen doorstaan. Met gitarist Marcel van Nistelrooij, bassist Sven Happel, toetsenist Gerard de Laat en drummer Maarten Poirters beschikt Hendriks over een professionele begeleidingsband die louter uit muzikanten bestaat met een conservatoriumachtergond.

De singer-songwriter was toch niet bepaald over een nacht ijs gegaan om goed voor de dag te komen in Vught. Hendriks had een zangpedagoog in de arm genomen, net als een lerares Engels en een theaterregisseur terwijl hij ook terug kon vallen op de raad en adviezen van Freek van Daal, de leadzanger van One Two Trio.

Ter voorbereiding op de climax in De Speeldoos trad Hendriks met zijn band ongeveer tien keer op in zalen en kroegen om het repertoire zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. De band oogde dan ook, op enkele kleine slordigheidjes na, als een geoliede machine en de wisselwerking tussen de bandleden onderling was naar behoren. Dat bleek vooral bij een up tempo nummer als 'Here I am' en het zwoele 'Over the top', waarbij Hendriks het lied de perfecte lading meegaf met een zware basstem.

AFWISSELING
Opvallend was de afwisseling in het repertoire, waardoor het optreden nooit verveelde; van up tempo songs en nummers met een funky groove tot ballads en echte rocksongs. Het rustige nummer 'Better than' was speciaal voor de gelegenheid in een nieuw jasje gestoken. ,,Tijdens de soundcheck stelde Freek van Daal voor om dat nummer alleen met piano te zingen, terwijl we dat lied normaal met de hele band spelen. Ik heb het nummer vervolgens met toetsenist Gerard op de vleugel geoefend en dat ging zo goed dat we het vanavond ook op die manier gedaan hebben. Dat ging eigenlijk heel spontaan, maar het is wel een uitvoering die heel goed past in het theater”, liet Hendriks na afloop weten.

De Boxtelaar was zaterdag goed bij stem. Oogde Hendriks tussen de nummers door richting het publiek nog wel eens onwennig en gespannen, zodra hij een nieuw nummer inzette was van zenuwen weinig te merken en wist de zanger/gitarist het publiek tot het einde toe te boeien. Als performer en zanger kwam hij zelfverzekerd over en schuwde hij de hoge uithalen niet. ,,In het begin was ik nog gespannen, maar in de tweede set ging ik helemaal los. Toen heb ik ook echt staan te genieten”, aldus Hendriks.

Het mooiste en meest emotionele moment deed zich voor ergens aan het einde van de tweede set. ,,Ik was een keer in Venray toen ik op een scherm de tekst zag staan: 'In het theater worden dromen werkelijkheid'. Mijn droom is vanavond uitgekomen en daar wil ik jullie voor bedanken”, bekende Hendriks zichtbaar aangedaan aan het publiek.

BUIGING
Naarmate het optreden vorderde, gooide de zanger alle schroom van zich af. Het publiek reageerde door mee te klappen met de nummers. Tijdens de toegift, waarbij de band onder meer Here I Am en nogmaals Better than (in de normale versie – red.) ten gehore bracht, ging een groot deel van de aanwezigen staan en meedeinen met de muziek. Aan het slot, toen de bandleden elkaar omarmden en een diepe buiging maakten, kregen Hendriks en zijn uitstekende muzikanten een verdiend en langdurig applaus.

Na afloop was de singer-singwriter zeer content over het optreden. Hendriks kondigde aan nu even gas terug te nemen. ,,De afgelopen periode is behoorlijk intensief geweest. Alles was gericht op dit optreden, dat was ons mikpunt. Het is overigens niet de bedoeling dat ik een theatertoer ga maken. We keren gewoon weer terug naar de kroegen en zalen, maar dit uitstapje is me goed bevallen. Nu ga ik het even een tijdje rustiger aandoen en op vakantie. Ik ben blij dat alles zo goed verlopen is. Mijn droom is eindelijk uitgekomen.”
19 mei 2004

Print deze pagina

Terug