VRIJWILLIGERS NODIG VOOR 'STADSDIENST'

Nieuw buurtbusproject in Boxtel

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Door het wegvallen van de BBA-lijndienst 154 is het openbaar busvervoer in Boxtel aanzienlijk verschraald. Een plaatselijke buurtbus kan daarin verandering brengen. (Archieffoto Brabants Centrum).

Met het wegvallen van de BBA-lijndienst 154 is ook in Boxtel een flinke aderlating voelbaar als het gaat om openbaar vervoer. Om in de ontstane leemte te voorzien gaat na de zomer een nieuw buurtbusproject van start. Het plan van een zogenaamde cirkellijn dat de raadsfractie PvdA/GroenLinks enkele jaren geleden introduceerde, wordt uitgevoerd als een soort mini-stadsdienst. Een plaatselijke buurtbus gaat door alle wijken rijden. Als zich tenminste voldoende vrijwilligers melden die een halve dag per week het busje willen besturen.

Op verzoek van Liempdenaar Jan Kuppens, regioassistent van de buurtbussen in Midden-Brabant, gaat Frans DaniŽls op zoek naar circa twintig mensen die bereid zijn om een halve dag per week achter het stuur van de buurtbus te kruipen. DaniŽls, die in maart met de VUT ging en afscheid nam als commandant van de vrijwillige brandweer, vindt het plan om een lokaal buurtbusproject op te starten een goede zaak.

,,Dit initiatief verdient een kans, het is een groot goed als zo'n plaatselijke buslijn kan bestaan. Zie het maar als een soort kleine stadsdienst. Met de buurtbus gaan we alle wijken van Boxtel aandoen, zodat iedereen gebruik kan maken van het openbaar vervoer", aldus DaniŽls.

OVERSTAPPEN
Nadat de BBA eerder dit jaar lijn 154 heeft opgeheven, is de mogelijkheid om met het openbaar vervoer te reizen in Boxtel aanzienlijk verminderd. ,,Zo kwam de bus eerst nog wel in de wijk Oost, maar nu niet meer. Ook bij zorgcentra is het gemis goed voelbaar", vertelt Kuppens. De Liempdenaar rijdt elke zaterdagochtend de buurtbus op lijn 203 die vanuit Liempde, via Boxtel, Esch en Vught naar Den Bosch rijdt.

In Boxtel stoppen alle buurtbussen bij het NS-station. ,,Regelmatig klagen reizigers dat ze niet meer met de bus naar zorgcentra als Emmaus of Simeonshof kunnen. Of naar het verpleeghuis Lindenlust-Liduina. De andere buurtbuslijnen komen daar niet langs", weet Kuppens. Hij doelt dan op lijn 199 (van Oirschot via Lennisheuvel, Boxtel en Gemonde naar Sint-Michielsgestel) en lijn 204 (van Sint-Oedenrode via Liempde en Boxtel naar Schijndel). Kuppens gaat met de BBA in onderhandeling over de mogelijkheid om met ťťn buskaartje ook over te kunnen stappen op andere lijnen die Boxtel aandoen.

Het lokaal op te zetten buurtbusproject moet haltes krijgen bij de zorgcentra voor ouderen en gehandicapten, maar ook instellingen als De Groene Poort en De Kleine Aarde. Daarnaast kunnen mensen de buurtbus ook onderweg staande houden en instappen.

Het begrip cirkellijn zoals raadslid Manus van Bommel (PvdA/GroenLinks) dat introduceerde wordt niet gebruikt. ,,Ik praat liever niet over een cirkel, maar over een 'acht'. Het zou fijn zijn als de route van de bus in de vorm van een acht door Boxtel kan lopen. Het NS-station en de Markt zijn daarbij in mijn visie de centrale haltes waar twee keer per uur een bus moet stoppen", blikt DaniŽls vooruit.

Of zijn wens in vervulling gaat, moet echter nog blijken. Verkeersdeskundigen van de BBA buigen zich momenteel over de route. Hun voorstel wordt later besproken met de mensen die het buurtbusproject in Boxtel gaan leiden.

Het is de bedoeling dat de nieuwe buurtbus zes dagen per week van 07.00 tot 19.00 uur gaat rijden. Elke chauffeur rijdt vier uren, zodat dagelijks drie vrijwilligers nodig zijn. ,,We streven ernaar om de mensen maximaal een halve dag in de week in te zetten. Dat betekent dat we minimaal achttien vrijwilligers plus twee reserve-chauffeurs nodig hebben om het project van de grond te tillen", zegt DaniŽls. Kuppens geeft hem goede hoop dat voldoende chauffeurs zich aanmelden.

AANMELDEN
Onze ervaring leert dat er best mensen zijn die als chauffeur hun medewerking willen verlenen. Alleen al in Liempde beschikken we over dertig leden. Allemaal trouwe mensen; sinds we bijna twee jaar geleden startten, zijn er weinig afvallers", aldus Kuppens, die niet alleen regioassistent is, maar ook voorzitter is van de Liempdse buurtbusvereniging. Het Boxtelse project wordt eveneens opgericht als vereniging, waarvan alle chauffeurs lid worden.

De buurtbus wordt beschikbaar gesteld door de BBA, die ook voor de verzekering zorgdraagt. Mensen die zich als chauffeur willen aanmelden hoeven slechts over een 'normaal' rijbewijs (B of BE) te beschikken. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Frans DaniŽls, telefoon 67 42 72 of 06 Ė 29 20 1004. E-mailen kan ook: frans.daniels@tiscali.nl.
19 mei 2004

Print deze pagina

Terug