LOURDESGANGER SUSANNE POIRTERS TERUG IN BOXTEL

Wandelaarster onverwacht snel thuis

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Susanne Poirters heeft in acht weken haar voettocht naar Lourdes voltooid. Vooraf dacht ze hiervoor vier maanden nodig te hebben.

Afgelopen vrijdag was ze 'opeens' weer in Boxtel. Susanne Poirters had vooraf gedacht zo'n vier maanden nodig te hebben voor haar voettocht naar het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes. Dat bleek een t voorzichtige inschatting. ,,Het lopen ging eigenlijk als vanzelf." Susanne zou zo wr op pad willen...

Van haar reisplanning is niet veel terechtgekomen. Berichtte ze eind maart nog dat afstanden van meer dan dertig kilometer per dag haar hadden opgebroken, naarmate de reis vorderde liep de Boxtelse met maak veertig kilometer en meer per dag. ,,De laatste drie weken heb ik geen enkele rustdag genomen. Het voelt als een persoonlijke overwinning: helemaal op mezelf heb ik de tocht volbracht, zonder hulp van wie dan ook. Mentaal ben ik veel sterker geworden."

Precies acht weken nadat ze de deur van haar flatwoning aan de Baanderherenweg achter zich dichtsloeg, belde Susanne afgelopen vrijdag aan bij haar ouders aan de Prins Hendrikstraat. Twee Limburgse jongens die ze onderweg leerde kennen en met wie ze een prima contact opbouwde, gaven haar een lift naar huis. In de paar dagen dat ze nu terug is in haar woonplaats, verlangt Susanne al weer naar een nieuwe uitdaging.

Het jachtige leven, ook hier in Boxtel, beklemt me. De drukte, de herrie. Toch zal ik er aan moeten wennen. Ik hoop volgende week weer aan het werk te kunnen; het geld is op..." De Boxtelse keert niet terug in de zorg, zoals ze zich had voorgenomen vr haar vertrek. ,,De stress die ik daar heb ondervonden, wil ik niet meer terug. Ik heb tijdens mijn reis geleerd hoe belangrijk het is om van elk moment van de dag te genieten." En genten heeft Susanne tijdens haar voettocht. ,,De natuur is prachtig als je door Frankrijk loopt. Onderweg heb ik veel gezongen. Echt, ik voelde me z gelukkig."

ONTLUISTEREN
,,Hoewel ze erg gelovig is, was het reisdoel Lourdes niet bewust gekozen. De indrukken die Susanne in het op-en-top toeristische bedevaartsoord aan de voet van de Pyreneen opdeed, vond ze ontluisterend toen ze er op haar 29e verjaardag arriveerde. Zozeer zelfs, dat ze het flesje wijwater dat ze een oom had beloofd niet heeft gekocht. Van haar goede voornemens als stoppen met roken en gezonder eten is niet veel terechtgekomen. ,,Ik stap ook weer in de auto voor een stukje van honderd meter. Verschrikkelijk h. Maar ja, het gewone leven gaat weer verder."

Terugkijkend op een mooie ervaring, vertelt Susanne dat ze zich slechts twee keer angstig voelde. ,,Eenmaal op een landweggetje toen twee mannen in een auto tot driemaal toe langzaam mij passeerden, maar uiteindelijk toch doorreden. En die keer dat ik in een Franse pastorie wilde overnachten. De pastoor wilde me gaan kussen en heb toen mijn spullen gepakt en een hotel opgezocht. Verder heb ik eigenlijk alleen maar aardige en behulpzame mensen ontmoet." Met ruim 1.500 kilometer in haar benen heeft Susanne geleerd dat het niet uitmaakt hoe je je weg aflegt, als je er maar van geniet.

SPONSORACTIE
Aan de voettocht was een sponsoractie gekoppeld voor een hulpproject in India, waar Susanne vorig jaar zuster Rexline ontmoette. De non bekommert zich om de verschoppelingen in de stad Tamil Nadu. Met haar reis heeft Susanne 620 euro opgehaald. Dat bedrag gaat ze volgende week persoonlijk overhandigen tijdens een bezoek van zuster Rexline aan Nederland.
13 mei 2004

Print deze pagina

Terug