BOXTHEATER SCHITTERT IN ALLEDAAGSE ONWERKELIJKHEID

‘Dilemma’s’: locatietheater op
hoog niveau

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het publiek zit vrijwel op de schoot van de acteurs Trudy van Mil en Frans van Valderen.

Alledaagse maar tevens onwerkelijke situaties in een notendop. Zo zou de theaterwandeling van het BOXtheater kunnen worden genoemd die tussen 10 en 22 mei op tien avonden in Boxtel gehouden wordt. Drie groepen, elk van maximaal 25 personen, bezoeken per avond een viertal onverwachte, maar daardoor spannende locaties waar telkens een éénakter wordt opgevoerd. Het publiek zit dicht op het spel waardoor je je als toeschouwer direct en confronterend betrokken voelt bij het toneelspel.

De theaterwandeling 'Dilemma's' voert langs een viertal kleine drama’s, waar onmogelijke keuzes aan de orde van de dag blijken. Keuzes die normaliter binnen de muren van het eigen woonhuis blijven, worden nu uitvergroot ten tonele gebracht. De bezoeken aan de vier gebruikte locaties maken de uitvoeringen tot een bijzondere ervaring.

De auteurs Lieke Faber en Maarten Melis zijn erin geslaagd speciaal voor het BOXtheater een productie te schrijven met vier autonoom gesitueerde éénakters, die desalniettemin op indringende wijze met elkaar verbonden zijn. De scènes zijn prima afgestemd op de omgeving waarin ze opgevoerd worden. Er ontstaat daarbij een natuurlijke ambiance, waarbij de toeschouwer het gevoel heeft zomaar binnen te stappen in het leven van een paar willekeurige mensen.

FANTASIEËN
Het thema in 'Stik' lijkt in eerste instantie wat vergezocht, maar door het flamboyante optreden van Marie-Jeanne van Zon als Annet ontstaat toch een realistisch en emotioneel heftige versie van een dilemma waarvoor een eenzame vrouw in deze tijd kan komen te staan.

In de stijlvolle huiskamer van een nieuwbouwwijk is de vraag naar oprechte aandacht voelbaar vertaald in het stuk 'Exotische producten'. Met name de ingetogen, maar oprecht herkenbare wijze waarop Leni Bekers dit verlangen vorm weet te geven dwingt respect af. Zij speelt de rol van de eenvoudige huisvrouw die haar simpele bestaan inhoud geeft door fantasieën, op zeer natuurlijke en daardoor overtuigende wijze.

Trudy van Mil en Frans van Valderen gaan op een zeer natuurlijke en herkenbare manier om met teleurstellingen die een echtpaar te verwerken kan krijgen. Miscommunicatie ontstaat door de geheel eigen keuze die beide echtelieden maken om met deze tegenvallers om te gaan.

VERRASSEND
De goede naam die het BOXtheater inmiddels met locatietheater heeft opgebouwd wordt ook dit jaar weer hoog gehouden. Het publiek genoot zichtbaar en leefde duidelijk mee met de situaties waarin het betrokken werd.

De avond krijgt in 'Het Einde' een zeer verrassende wending, waarvan de toeschouwers de komende avonden zeker zullen genieten. Medewerkers aan deze voorstelling kunnen oprecht trots zijn op dit plaatselijke initiatief, waarvoor inmiddels de belangstelling uit de regio groeit. Degene die een kaartje hebben weten te bemachtigen kunnen uitzien naar een fantastische theateravond. Liefhebbers die dat niet gelukt is, missen zeker een indrukwekkende ervaring, want inmiddels zijn voor alle voorstellingen de kaarten volledig uitverkocht.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Trudy van Mil en Frans van Valderen gaan als echtpaar op natuurlijke en herkenbare manier om met teleurstellingen. Beeld van een van de succesvolle eenakters van BOXtheater.
13 mei 2004

Print deze pagina

Terug