PROEF OP MARKT EN OMGEVING START 1 JUNI

Boxtelse kroegen uur langer open

De Boxtelse horecabedrijven aan de Markt, Rozemarijnstraat, Rechterstraat en Oude Kerkstraat mogen vanaf 1 juni hun sluitingstijdstip op vrijdag en zaterdag met een uur verlengen. In plaats van om 02.00 uur mogen de klanten voortaan tot 03.00 uur blijven. Na lang aandringen heeft burgemeester Jan van Homelen deze week ingestemd met een proef voor de duur van één jaar.

Vorige week donderdag heeft de burgemeester in een gesprek met het bestuur van de Markthoreca de laatste voorwaarden besproken die aan de proef verbonden zijn. Zo wordt elke drie maanden een evaluatie gehouden, waarbij naast de gemeente en de horeca ook de politie aanschuift.

Vandaag, donderdag 6 mei vindt een gesprek plaats tussen de horeca en de politie om tot goede afspraken te komen. ,,Want dat er intensiever en nauwgezet gecontroleerd gaat worden, is duidelijk. Men zal er bovenop zitten", weet woordvoerder William van Dinther namens de horeca-ondernemers. Hij zegt blij te zijn dat de proef van start kan gaan. ,,Het is nu aan ons om te laten zien dat het kan. Jammer is wel, dat de horeca elders in Boxtel niet mee mag doen. We blijven ervoor pleiten dat die ook een uur langer open mogen blijven."

SPREIDING
De kasteleins hebben gevraagd op vrijdag en zaterdag een uur langer open te mogen zijn, omdat ze denken dat daardoor de overlast van het uitgaanspubliek wordt verminderd. Men verwacht dat de bezoekers van de kroegen meer gespreid naar huis gaan en dat het daardoor ook rustiger wordt. ,,Om 02.00 uur mogen de kasteleins geen nieuwe klanten meer binnenlaten en bovendien moeten vanaf 01.30 uur de terrassen gesloten zijn", stelt de burgemeester.

Wie na 02.00 uur een café verlaat, mag niet meer toegelaten worden in een andere kroeg. Hoe het dan moet met iemand die af wil rekenen, maar op het laatste moment nog even naar de geldautomaat bij de bank wil lopen, weet Van Dinther niet. ,,Het is een van die praktische voorbeelden waarover we het nog moeten hebben met de politie. Daarom is het ook goed dat we elk kwartaal een evaluatie houden. Er zullen nog wel meer van dergelijke concrete situaties opgelost moeten worden." Zover als Van Dinther kan inschatten doen in principe alle horecabedrijven aan en rondom de Markt met de proef mee.

BELANGEN
Burgemeester Van Homelen benadrukt dat de proef succesvol is als er een plezierig uitgaansklimaat in Boxtel mogelijk blijft. ,,We moeten rekening houden met zowel de belangen van de ondernemers als van de mensen die in het centrum wonen. Ik hoop dat dat lukt."

De burgemeester wijst er daarbij op dat de geluidsoverlast niet altijd afkomstig is uit de kroegen. ,,Er zijn ook studentenhuizen waar tot vroeg in de morgen harde muziek wordt gedraaid. Ook daar zal streng tegen worden opgetreden", verzekert Van Homelen. ,,Het politieteam dat op de Markt patrouilleert zal alle zeilen moeten bijzetten, maar heeft zich bereid verklaard dat te doen. We beschikken over goede, gemotiveerde agenten die niet alleen het vertrouwen genieten van mij, maar ook van de kroegbazen en het uitgaanspubliek."

Terug
6 mei 2004


Print deze pagina

Terug