GRAZERS HOUDEN PLANTENGROEI IN BEDWANG

Paarden losgelaten in Banisveld

© 2004 Brabants Centrum
OP DE FOTO: Beeld van de grazende IJslanders in het natuurontwikkelingsgebied Banisveld.

Sinds zaterdag kan het zomaar zijn dat men tijdens het wandelen oog in oog staat met een paard. Zeventien IJslanders zijn in natuurgebied Banisveld uitgezet om de vegetatie onder controle te houden. Over een tijdje wordt ook een aantal runderen losgelaten.

Het gebied Banisveld beslaat ruim zestig hectaren. De begroeiing in het gebied schiet behoorlijk uit. ,,We willen dat een beetje onder controle houden”, zegt boswachter Frans Kapteijns. ,,Als we nu niks doen, staat het hier binnen no time vol met allerlei bomen en hoge gewassen. De paarden en runderen zorgen ervoor dat het zover niet komt.”

Er is een groot verschil tussen de manier waarop paarden grazen en koeien dat doen. ,,Een paard trekt gewassen met wortel en al uit”, aldus Kapteijns. ,,Ook kan een paard grotere struiken uittrekken dan een koe. Voor een gebied als Banisveld zijn paarden dus uitermate geschikt om de vegetatie onder controle te houden.”

VERBODEN TE VOEREN
De paarden arriveren in twee groepen. Groep één bestaat uit negen IJslanders die samen in een trailer staan; ze worden een voor een uit de wagen gelaten. Voorzichtig lopen ze de plank af en gaan vervolgens meteen op de wilgen af. ,,Die vinden ze erg lekker”, zegt Kapteijns. ,,Ze kunnen hier hun hart ophalen aan lekkere planten.”

Even later rent de groep in galop weg, verder het gebied in. ,,Ze gaan nu hun nieuwe leefruimte verkennen”, vertelt de boswachter. ,,Dan snuffelen ze langs de omheining en proberen wellicht ook te ontdekken of ze ergens door naar buiten kunnen. Het gebied is erg uitgestrekt, dus met hun ontdekkingstocht zijn ze wel een tijdje bezig.”

Er is bewust gekozen voor IJslandse paarden. Het zijn dieren met een goed karakter en ze zijn bekend met mensen. ,,Ze zijn natuurlijk niet extreem tam, maar ook niet bang van mensen. Het zal niet gebeuren dat je tijdens het wandelen ineens een boos paard achter je aankrijgt. Het is wel belangrijk dat mensen de dieren niet gaan voeren. Dat is niet goed voor het doel waarvoor de dieren hier zijn; ze gaan mensen associëren met eten”, legt Kapteijns uit.

ZWEMMEN
De IJslanders liepen eerst in de Kampina, maar een aantal weken geleden zijn ze daar ontsnapt. De wildroosters waren niet helemaal in orde en dat hadden de viervoeters snel in de gaten. Na een tijd in een weiland te hebben gestaan, kunnen de dieren nu weer naar hartelust ronddraven. Dat doen ze dan ook meteen nadat ze uit de wagen komen. Ze galopperen van de ene kant van het veld naar de andere om vervolgens helemaal uit zicht te verdwijnen.

Het gebied van de voormalige vuilnisbelt is compleet omheind en er liggen wildroosters. Banisveld wordt door de Beerze afgescheiden van de Kampina. Bang dat de paarden zullen oversteken, is Kapteijns niet. ,,Dat zullen ze zeker niet doen”, zegt hij stellig. ,,Er is alleen een smalle brug, daar gaan ze niet overheen. De Beerze is vrij diep, dus dat laten ze wel uit hun hoofd.” In de toekomst is het wel de bedoeling om het gebied van de paarden uit te breiden.

Terug
6 mei 2004


Print deze pagina

Terug