GEMONDSE VOETBALCLUB BESTAAT ZESTIG JAAR

Irene klaar voor diamanten feest

© 2004 Brabants Centrum
OP DE FOTO: Een van de eerste voetbalelftallen van Irene. Staand v.l.n.r. A. Stadhouders, H. v.d. Langenberg, H. Vervoort, Jo v.d. Langenberg, W. v.d. Schoot en Jos v.d. Langenberg. Zittend v.l.n.r. M. v.d. Langenberg, H. Endstra, T. Hellings, A. Lavrijssen en M. Heessels.

Voetbalvereniging Irene in Gemonde staat aan de vooravond van het zestigjarig bestaan. Het diamanten jubileum wordt gevierd met enkele festiviteiten in het weekeinde van Hemelvaart. De aftrap van de jubileumfeesten vindt plaats op zaterdag 15 mei als in een grote tent in sportpark De Laat de populaire Limburgse band Rowwen Hèze een anderhalf uur durend optreden ten beste geeft.

De bestuurskamer van VV Irene aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde is deze weken zelden onbemand. Vrijwel dagelijks wordt er overleg gevoerd. Natuurlijk: óók over de nacompetitie waarvoor het eerste elftal zich afgelopen zondag plaatste, maar toch vooral om ervoor te zorgen dat het zestigjarig bestaansfeest een hoogtepunt wordt dat de dorpsgemeenschap nog lang zal heugen.

Clubvoorzitter Jan Verhagen, secretaris Richard van Rooij schuiven samen met Cor van der Heijden en Piet Wouters van het jubileumcomité aan tafel om een boekje open te doen over de Gemondse voetbalclub.

GROTE CLUB
Al gauw blijkt dat Irene een van de grootste verenigingen, zo niet dé grootste in het kerkdorp is. Op de ledenlijst prijken de namen van 245 leden; ongeveer honderd daarvan hebben de leeftijd van 18 jaar nog niet bereikt. Van de overige 145 leden trapt pakweg de helft nog wekelijks actief tegen de bal. ,,Het ledental is al lange tijd redelijk stabiel. Wel is een verschuiving opgetreden: het aantal jeugdleden is de laatste jaren toegenomen (de club telt acht jeugdelftallen – red.), terwijl er verhoudingsgewijs minder senioren zijn", weet Verhagen die sinds vier jaar de voorzittershamer hanteert.

Net als bij veel amateurclubs zijn – buiten de selectie – de drie seniorenteams vooral vriendenclubs. Het veteranenteam is twee jaar geleden opgeheven omdat de spelers te oud waren geworden. ,,En aanwas vanuit de senioren bleef achter omdat men graag met de eigen vrienden blijft spelen. Dan zit er niets anders op dan te stoppen. Ook ons dameselftal is ermee gestopt. We hebben nog even een gemengd elftal gehad met zowel leden van ons als van DVG uit Liempde, maar uiteindelijk is het opgehouden. Best wel jammer, maar zo gaat het nu eenmaal", vertelt secretaris Van Rooij.

Wie de geschiedenis van Irene napluist constateert dat het eerste elftal altijd in de vijfde of zesde klasse heeft gespeeld. ,,De jaren zestig vormden een uitzondering. Toen speelden we een tijdje vierde klasse. We wonnen bijvoorbeeld van het grote Sint-Michielsgestel", vertelt Van der Heijden die destijds ook in het veld stond. ,,We speelden met jongens van een uitzonderlijk goede lichting." De ogen van de oud-voorzitter, die momenteel leiding geeft aan het comité dat de jubileumfeesten organiseert, glimmen op als hij terugdenkt aan die succesperiode. ,,Tja, het was een mooie tijd", mijmert Van der Heijden.

WENSEN
Als er gesproken wordt over wensen, zegt Wouters dat Irene er redelijk goed voor staat. ,,We beschikken over een prima accommodatie. Weliswaar zijn enkele kleine bouwkundige aanpassingen niet onwenselijk, maar we kunnen goed uit de voeten met ons onderkomen." De man die zeven jaar lang de clubkas van Irene beheerde en nu de financiële verantwoording draagt voor de feestelijkheden rondom het zestigjarig bestaan, heeft wel kritiek op de gemeente Sint-Michielsgestel. ,,De gemeente wil alle sportaccommodaties privatiseren. In mijn ogen is het echter een ordinaire bezuinigingsoperatie. We komen er dan ook niet uit. Het duurt lang voordat je met de gemeente iets geregeld hebt."

Wouters krijgt bijval van Van der Heijden. ,,We hebben een tijdje een Gestelse sportraad gehad. Met zo'n zelfde instituut hebben we jarenlang goede ervaringen gehad toen we nog vanuit Boxtel bestuurd werden. In Sint-Michielsgestel troffen we echter een gemeentebestuur dat de sportraad niet als gesprekspartner accepteerde." Nee, Van der Heijden – destijds voorzitter van de Gestelse sportraad - heeft duidelijk niet veel waardering voor het gemeentebestuur. ,,We hadden te maken met wethouders die het allemaal zelf graag regelden omdat ze ook lid waren van een sportvereniging."

HISTORIE
Voetbalvereniging Irene werd op 22 juli 1944 opgericht door vijftien jongelui die op de Schoonberg fietsten. Omdat de Duitse bezetters nog niet waren verdreven en het oprichten van clubs verboden was, werd in het geheim gevoetbald op een terrein bij De Hogert. Hendrik Vervoort was de eerste voorzitter. Een jaar later, de kersverse club telde toen 35 leden, werd een nieuw voetbalterrein bij De Kampen in gebruikgenomen: het huidige bijveld in sportpark De Laat.

Met vallen en opstaan ontwikkelde Irene zich. Het eerste kampioenschap dateert van 1952; promotie zat er echter niet in. Drie jaar later werd opnieuw de titel in de derde klasse van de Brabantse Bond veroverd met een team waarin onder meer Henk van Nistelrooij speelde. De ploeg promoveerde nu wél; een succes dat drie jaar later wordt herhaald.

In de jaren zestig vertoeft Irene de meeste tijd in de vierde klasse en in 1969, in het jaar dat de club het zilveren jubileum vierde, miste men slechts op een haar het kampioenschap. Sindsdien speelt Irene in de Brabantse Bond, tegenwoordig aangeduid als de vijfde en zesde klasse van de KNVB. Voorzitter Verhagen vindt dat prima: ,,Als het eerste goed presteert – en dat doet het in de zesde klasse – draait de hele club lekker. En dat is toch wat telt."

JUBILEUMKRANT
In een oplage van vijftienduizend stuks wordt volgende week een jubileumkrant huis aan huis verspreid in Gemonde, het dorp Sint-Michielsgestel, Schijndel en een deel van Boxtel (Munsel). In Brabants Centrum van donderdag 13 mei verschijnt het complete jubileumprogramma van uur tot uur, dat eerder ook al in de kolommen van deze krant verscheen. Op dit moment wordt volstaan met de mededeling dat op Hemelvaartsdag, donderdag 20 mei vanaf 17.00 uur een receptie wordt gehouden, waarbij de enige die zestig jaar lid is van Irene, Henk van Nistelrooij, in het zonnetje wordt gezet. Twee dagen later, tijdens een interne feestavond, staan zes zilveren jubilarissen in het middelpunt van de belangstelling: Ton Gordijn, Roger van Kessel, Huub van Rooij, Willy van de Sande, Bart Schellekens en Tom Verbruggen.

Terug
6 mei 2004


Print deze pagina

Terug