STEMMIGE DODENHERDENKING IN BOXTEL, LIEMPDE EN GEMONDE

Twee minuten stilte als eerbetoon en waarschuwing

© 2004 Brabants Centrum
OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen legt een krans bij de oorlogsgraven.

Gedichten, muziek en zang en een stille tocht gingen vooraf aan het eerbetoon en de twee minuten stilte waarmee dinsdagavond tijdens Dodenherdenking in Boxtel de militaire en burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werden herdacht. Ook de doden die vielen tijdens latere militaire operaties van het Nederlandse leger werden in de stemmige en ingetogen huldeblijk betrokken.

In de Sint-Petruskerk stond pastoor Harry van den Tillaart van de Maria Reginaparochie stil bij het thema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan deze Dodenherdenking had meegegeven: 'Vrijheid is kiezen én delen'. Van den Tillaart benadrukte dat het van belang is dat iedereen zijn verworven democratische rechten blijft gebruiken. Alleen dan is vrijheid ook in de toekomst te waarborgen. De twee minuten stilte die overal in het land om klokslag acht uur in acht werd genomen, golden dan ook niet alleen als eerbetoon aan hen die het leven lieten voor de vrijheid van nu; het was ook een zwijgende waarschuwing dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Vier vwo-leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum lazen gedichten van Jana Beranová, Leo Vroman, Hans Lodeizen en Moustafa Stitou. Twee leden van de Gildenbondsharmonie speelden een duo voor klarinet, terwijl de gezamenlijke Boxtelse kerkkoren onder leiding van Peter van Aerts enkele liederen zongen, waarbij de circa honderd bezoekers zich aansloten.

Nadat burgemeester Jan van Homelen iedereen uitnodigde voor de stille tocht, zette een stoet zich in beweging die werd geëscorteerd door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. Bij het Indiëmonument aan de Koppel, waar een erewacht van Scouting Boxtel stond opgesteld, bracht vendelier Freek Claasen een eregroet. Bestuurslid Joke Jansen-Timmermans van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers legde hier een krans.

Vervolgens ging de stille tocht verder naar het Heilig Hartkerkhof waar niet alleen RAF-piloten liggen begraven die in deze omgeving de dood vonden tijdens de oorlog, maar ook de slachtoffers van de V1 die destijds in Lennisheuvel neerkwam. Burgemeester Van Homelen legde bloemen, er werd twee minuten stilte in acht genomen en opnieuw werd een vendelgroet gebracht. Een koperensemble van de Gildenbondsharmonie zorgde voor de instrumentale omlijsting.

In Gemonde vond de Dodenherdenking plaats bij het wegkruis op de splitsing Sint-Lambertusweg-Kerkeind, waar een gedicht werd gelezen en zowel fanfare Sint-Lambertus als de gilden acte de présence gaven. Leerlingen van de Liempdse basisschool De Oversteek legden samen met een deputatie van de dorpsraad bloemen bij het oorlogsmonument in het Concordiapark. Het gilde Sint-Antonius Abt begeleidde de plechtigheid. Zowel in Gemonde als Liempde ging de Dodenherdenking van start met een bijeenkomst in de plaatselijke parochiekerk.

© 2004 Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vendelier Freek Claasen brengt een vendelgroet bij de graven van de omgekomen RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof.

Terug
6 mei 2004


Print deze pagina

Terug