MUSEUMWEEKEND DE KLEUSKES IN TEKEN VAN FANFARE

Eregast pater Bressers vereerd
met aandacht

© Met zichtbaar veel genoegen aanschouwt pater Arnulphus Bressers op zondag 18 april de fanfare die hij in 1960 wist over te halen om in Frankrijk een muziekfeest op te luisteren. Het was de tijd waarin hij als zielenherder van het kleine plaatsje Nevigny sur Ornain de prachtige uitdaging had om 'zijn’ kerk te restaureren. En om het geld daarvoor bij elkaar te sprokkelen, schakelde hij onder andere de Liempdse fanfare in. Met succes...

Bressers is uitgenodigd door Stichting Kčk Liemt om op de zondag van het museumweekend een kijkje te nemen in het Liempdse dorpsmuseum De Kleuskes. In het museum is een gelegenheidsexpositie ingericht van de jubilerende fanfare, waar ook herinneringen aan de bezoekjes aan pater Bressers niet ontbreken.

De tentoonstelling over 130 jaar Concordia wordt met een serenade aan de bezoekers muzikaal opgeluisterd. ,,Volgens mij is dit het enige museum dat ter gelegenheid van het museumweekend een muzikale aubade van een fanfare ten deel valt”, zo veronderstelt Arnold van den Broek van de organiserende stichting.

REIS
Oud-Liempdenaar pater Bressers geniet van de aandacht, maar herkent maar weinig leden van Concordia. Alleen vaandeldrager Piet Smulders is voor hem een oude bekende. Kijkend naar de oude foto’s op de museumzolder komen de nodige herinneringen naar boven. ,,De Fransen houden van muziek en ik moest de kerk zien te restaureren. Ik wist dat ze in Liempde muziek konden maken en heb toen gevraagd of de fanfare eens wilde komen om een fancy fair op te luisteren”, vertelt de inmiddels 84-jarige maar nog zeer krasse priester. ,,En het lukte, want er kwam veel publiek op af en we zamelden genoeg geld in.”

Het Liempdse muziekgezelschap stapte met tussenpozen van enkele jaren in totaal zeven keer in de bus om de reis naar Frankrijk te maken, waarbij in 1979 ook de volgende standplaats van Bressers werd aangedaan: Nançois-sur-Ornain. Inmiddels zijn de contacten tussen Concordia en de beide plaatsjes geschiedenis. Hofkapel De Kromploegers heeft die ambassadeursrol overgenomen en reist op gezette tijdens af naar Frankrijk.

Naast de foto’s en krantenknipsels die herinneren aan de reizen naar Bressers, worden ook andere kleinoden uit het archief van fanfare Concordia getoond. Een oude groepsfoto uit 1889 waar de leden, allemaal mannen, streng en serieus naar de camera blikken. Er liggen statuten uit 1874 waarin een boete is vastgelegd voor de leden die vrouwen en meisjes meenemen naar een repetitie of optreden, een bouwtekening van de huidige in 1946 gerealiseerde kiosk in het Concordiapark, een oud rouwvaandel en een in 1974 door de koningin toegekende eremedaille. De verzameling geeft een aardig en interessant beeld van het wel en wee van een actieve dorpsfanfare in de loop van 130 jaren.

GROEPEN
Voorzitter Arnold van den Broek van Kčk Liemt ziet het museumweekend als een goede gelegenheid om op een informele manier kennis te maken met het dorpsmuseum. ,,Het maakt niet uit of je als museum groot of klein bent. Ook een klein museum zoals De Kleuskes is boeiend genoeg om te bezoeken.” Museumbeheer Frans van de Langenberg ontvangt regelmatig groepen van binnen en buiten Liempde op zijn museumzolder. ,,Maar er zijn nog steeds Liempdenaren die hier nooit geweest zijn. En dat is toch wel jammer.”

Hij is dan ook erg blij met het bezoek van pater Bressers, zijn familie en de fanfare met haar vele jeugdleden die kennis komen maken met de historie van hun club. Hierdoor is het ineens wel heel erg druk in het museum. ,,Dat was gisteren (zaterdag 17 april - red.) wel anders. Toen zijn er maar vier bezoekers geweest.” Iets wat ook door Van den Broek wordt betreurd. ,,Zo’n dag met weinig publiek trekt toch een hele wissel op onze vrijwilligers die hier toch vele uurtjes aanwezig zijn. Gelukkig hebben we een enthousiaste ploeg mensen.”

De expositie in dorpsmuseum De Kleuskes in Liempde is nog tot eind mei te bezichtigen.

©
22 april 2004

Print deze pagina

Terug