WEINIG BELANGSTELLING VOOR PRESENTATIE GROENLAND

Werelds Wonen: tips voor duurzame inrichting

© Brabants Centrum

Dat duurzame technieken ook in het woninginterieur goed en vooral fraai toepasbaar zijn, blijkt als je de tentoonstelling Werelds Wonen in De Kleine Aarde bezoekt. Ook commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen liet zich afgelopen zaterdag voorlichten. ,,De burger moet zin krijgen nieuwe mogelijkheden uit te proberen. Zelf ben ik momenteel bezig met een kleine renovatie. Wellicht dat ik hier inspiratie opdoe", aldus de Brabantse commissaris.

Waar duurzaamheid voor velen nog een ongrijpbaar begrip is, probeert De Kleine Aarde met praktische toepassingen te laten zien wat mogelijk is op dit gebied. ,We willen mensen alternatieven aanreiken om hun mondiale voetafdruk te verkleinen en dus het milieu zo min mogelijk te belasten", sprak directeur Marijke Kuipers van De Kleine Aarde tijdens haar toespraak voorafgaand aan de opening van de expositie Werelds Wonen.

KNUFFELMUUR
In het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde hebben regionale ondernemers uit de Meierij twee kamers en een keuken opnieuw ingericht met duurzame materialen en technieken. Commissaris Maij-Weggen opende met een door de 'huislakei' van De Kleine Aarde op een rood fluwelen kussen aangereikte gouden sleutel de drie ruimtes waar het publiek kan zien dat een duurzame inrichting tegelijk ook modern en stijlvol kan zijn.

Maij-Weggen, die opmerkte dat het Boxtelse centrum voor een duurzame leefstijl in de ruim dertig jaar van zijn bestaan een begrip is geworden in Nederland, toonde zich onder de indruk. De lemen wand ('onze knuffelmuur') waarin warmwaterbuizen zijn weggewerkt en de houtkachel ('met een rendement van 80 procent') in de woonkamer Oase trokken haar belangstelling.

Dat gold evenzeer voor de rode vitrage van handgeweven Indiase zijde waarmee de vergaderruimte Palaver is uitgerust. ,,Is dit zonwerend", vroeg de commissaris aan binnenhuisarchitect Jan Franssen, onder wiens verantwoordelijkheid de herinrichting heeft plaatsgevonden. Franssen knikte bevestigend.

De expositie Werelds Wonen sluit volgens Maij-Weggen goed aan bij het Jaar van het Binnenmilieu. In 2004 vragen tal van organisaties, waaronder de Vereniging Eigen Huis, het Astmafonds, de GGD en het ministerie van VROM aandacht voor een gezond binnenklimaat.

,,In een tijd dat steeds meer mensen klagen over gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door de buitenlucht, is het van belang om op de kwaliteit van het binnenklimaat te letten. Informatie over het gebruik van natuurlijke materialen zijn dus meer dan welkom", aldus de commissaris. Ze liet daarbij niet na om op te merken dat Noord-Brabant koploper is onder de provincies als het gaat om duurzaamheid.

INFORMATIECENTRUM
De keuken die Oase en Palaver met elkaar verbindt heeft geen ramen. Dat er toch daglicht binnenkomt is te danken aan de 'solatube', een koker die via het keukenplafond en de eerste verdieping uitkomt op het dak. De binnenkant van de koker is met spiegels uitgerust en zorgt op die manier tˇch voor voldoende verlichting in de kookruimte.

,,Opmerkelijk dat zo'n kleine koker voor zoveel daglicht zorgt", sprak burgemeester Jan van Homelen, die de commissaris vergezelde, verbaasd. ,,Zeker ook omdat het licht zich over de hele keuken verspreidt." De solatube is ge´nstalleerd door het Boxtelse dakbedekkingsbedrijf Voermans, een van de dertig bedrijven uit de regio die als sponsor de herinrichting van de drie vertrekken in het bezoekerscentrum hebben mogelijk gemaakt.

Samen met de Boxtelse wethouder Ger van den Oetelaar, opende commissaris Maij-Weggen tijdens haar bezoek ook het informatiecentrum voor de wijk In Goede Aarde. ,,We zijn blij dat De Kleine Aarde zich opstelt als een hulpvaardige, duurzame buurman voor de honderden gezinnen die hier straks komen wonen. Alle goede initiatieven komen hier samen", aldus wethouder Van den Oetelaar.

In het informatiecentrum kunnen de toekomstige wijkbewoners op zaterdagen van 12.00 tot 16.00 uur terecht voor advies voor de duurzame inrichting van woning en tuin. Momenteel staan er maquettes opgesteld van de diverse typen huizen die worden gerealiseerd en kunnen mensen een idee krijgen van hoe de wijk eruit komt te zien aan de hand van een grote, deels ingekleurde plattegrond waarop alle kavels staan ingetekend.

WARMTEPOMP
Tegelijk met de opening van Werelds Wonen hielden producenten en leveranciers een informatiemarkt op het buitenterrein van De Kleine Aarde. Het publiek kreeg daar voorlichting over het gebruik van duurzame materialen in en rond het huis. Dirk van de Kroef uit Schijndel was speciaal hiervoor naar Boxtel gekomen. Hij heeft zich ingeschreven voor een van de muurwoningen van het nieuwbouwplan In Goede Aarde. Werkzaam als milieuambtenaar bij de provincie Noord-Brabant spreekt het duurzame bouwproject hem bijzonder aan.

,,Wanneer de woning waarvoor ik heb ingetekend wordt opgeleverd, is nog onzeker. Er zijn nog onvoldoende verkocht, zodat de bouw nog niet is begonnen. Het zijn geen standaardwoningen dus de drempel om zo'n huis te kopen is wat hoger."

Van de Kroef hoopt ideeŰn op te doen voor de inrichting van zijn nieuwe onderkomen. ,,Ik heb gezien dat in de woningen een speciale warmtepomp wordt ge´nstalleerd voor de verwarming. Het apparaat heeft als voordeel dat het in de zomer als koeltepomp gebruikt kan worden. Lijkt me ideaal. Tja, je moet er in mee willen gaan. Ik wil eens wat anders." Dat de Schijndelaar voor Boxtel heeft gekozen is niet toevallig.

,,Natuurlijk, het nieuwbouwproject In Goede Aarde spreekt me aan, maar bijkomend voordeel is dat Boxtel een NS-station heeft. Het openbaar vervoer is er beter dan in mijn huidige woonplaats."

Jan van Nuland en zijn partner Erica Buys genieten met hun kinderen op het terras van De Kleine Aarde van een lunch. Ze laten zich de uitbundige voorjaarszon welgevallen. Dat ze op deze feestelijke dag De Kleine Aarde bezoeken blijkt puur toeval.

,,We wonen in Nijmegen en kamperen hier in de buurt. We wisten niet dat er vandaag zo'n open dag was. Wel leuk: ik ben hier zo'n twintig jaar geleden al eens geweest. Ja, we zijn wel ge´nteresseerd in duurzaamheid en milieu. Dat er nu wat extra activiteiten zijn is mooi meegenomen", vertelt Erica. Jan is meubelmaker en heeft in een van de informatiestands kennisgemaakt met zijn toekomstige collega. Binnenkort gaat hij aan het werk bij een bedrijf dat inlands hardhout verwerkt in zijn producten. ,,Leuk om nu alvast een idee op te doen van de manier waarop ik straks ga werken."

GROENLAND
Grenzend aan het terrein van De Kleine Aarde, vlakbij de dertig jaar oude bolwoning, komen in het plan In Goede Aarde negen ruime kavels in de vrije sector beschikbaar. Belangstellenden kunnen nagenoeg zonder tussenkomst van de Welstandscommissie zelf een woning laten bouwen in het deelproject Het Groenland, volgens wethouder Van den Oetelaar 'hÚt neusje van de duurzame zalm'. Voorwaarde is wel dat het om een verrassend bouwontwerp gaat.

Op hetzelfde moment dat bij De Kleine Aarde de tentoonstelling van start ging, toonden achttien vooraanstaande architectenbureaus, afkomstig uit het hele land, in de raadzaal en het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis voorbeelden van wat op dit gebied allemaal mogelijk is. De belangstelling hiervoor was echter mondjesmaat. Drie uur na de opening van de presentatie waren de bezoekers op de vingers van twee handen te tellen.

,,We hadden er wel wat meer van verwacht", onderkent Johannes Moehrlein van het Groningse architectenbureau MAD. Hij beseft dat door de huidige economische recessie de belangstelling van particulieren voor bouwprojecten van vele tonnen niet groot is. ,,Toch had ik op meer bezoekers gerekend. Het is per slot van rekening de enige mogelijkheid om in de vrije sector iets te bouwen in Boxtel", stelt Moehrlein.

Samen met collega's als Bear, Peter van Gerwen en Archi Service heeft Mad Architecten een naam op te houden als het gaat om duurzaam bouwen, vertelt Moehrlein. ,,We waren twaalf jaar geleden al betrokken bij de realisatie van de eerste ecologische woonwijk van Nederland: Ecolonia in Alphen aan den Rijn."

De presentatie omvat ook voorbeelden van Min2 Architecten uit het Noord-Hollandse Bergen dat in Boxtel het nog grotendeels leegstaande kantorengebouw Den Daalder aan de Bosscheweg ontwierp. Bovendien geeft Renz Pijnenborg van Archi Service toelichting op de ook in Boxtel eerder al gepromote onderland- en stiltewoning.

Maart Bressers is een van de weinige Boxtelaren die zich deze zaterdag laat voorlichten. ,,Het is voor Boxtel een uniek project. Twee zwagers van mij zijn momenteel ook een eigen woning aan het bouwen en daar word je enthousiast van. Of we ook daadwerkelijk zullen inschrijven, weet ik nog niet. Het blijft natuurlijk toch een dure onderneming in deze tijd."

© Brabants Centrum
22 april 2004

Print deze pagina

Terug