JACOB-ROELANDSLYCEUM BEZOEKT PROVINCIEHUIS

Scholieren JRL wijzen provincie op belang van energiebesparing

© Brabants Centrum

De provincie Noord-Brabant maakt werk van energiebesparing. In aanwezigheid van een groep zesdeklassers van het Jacob-Roelandslyceum beloofde commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen dinsdag 20 april in het provinciehuis dat de provincie zich extra zal inzetten voor duurzame ontwikkeling. Om het goede voorbeeld te geven tekende Maij-Weggen een milieubeleidsverklaring waarin de provincie belooft de milieubelasting terug te dringen.

De zesdeklassers van het Jacob-Roelandslyceum waren niet toevallig naar 's-Hertogenbosch afgereisd. Vorig jaar won de Boxtelse school The Bet, een weddenschap die was opgezet door Jongeren Milieu Actief, de jeugdorganisatie van Milieudefensie. De school nam het in die weddenschap op tegen de gemeente Boxtel en de provincie Noord-Brabant en streefde naar een zo groot mogelijke CO2-reductie.

Gedeputeerde Lambert Verheijen, vorig jaar te gast op het Jacob-Roelandslyceum, herinnerde de aanwezige scholieren deze week aan hun glansrijke overwinning. In de hal van het provinciehuis vertelde hij de vele aanwezige ambtenaren dat scholen die meededen aan The Bet gemiddeld zo'n 26 procent bespaarden op de uitstoot van CO2. Het Jacob-Roelandslyceum scoorde een percentage van liefst 61 procent en won daarmee ook de landelijke competitie.

,,Ik ben erg naïef geweest door te veronderstellen dat ik het van de scholieren kon winnen", bekende Verheijen. ,,Ik ben ook voor de overwinning gegaan, maar het valt niet mee om te strijden tegen zeshonderd actieve scholieren. Al snel bleek het voor de provincie een onmogelijke opgave om de weddenschap te winnen. Ook nu bleek weer dat de ambtelijke molens in het provinciehuis wel eens te traag draaien." De gedeputeerde zegde toe dat de provincie er alles aan zal doen om zuiniger om te springen met energie. ,,We doen er echt alles aan", beloofde Verheijen.

Met Peter Huijbregts, zesdejaars leerling van het Jacob-Roelandslyceum, nam hij vervolgens een energiespiegel in gebruik. Een soortgelijk apparaat hangt al enkele jaren in de hal van het Boxtelse gemeentehuis en laat in één oogopslag zien hoeveel energie gebruikt wordt. De energiespiegel kon geplaatst worden dankzij de weddenschap The Bet.

SPAARLAMPEN
Tegelijk met de ingebruikname van de spiegel neemt de provincie grote en kleine maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. ,,Juist vandaag worden alle lampen op de toiletten vervangen door spaarlampen", lichtte commissaris van de koningin Maij-Weggen toe. ,,Binnen vijf jaar levert dat een besparing op van 10.000 euro." In een folder die onder alle ambtenaren is verspreid staat dat kleine maatregelen vruchten afwerpen. Gedacht kan worden aan het tijdig uitschakelen van verlichting, computers en beeldschermen.

Dat de milieubeleidsverklaring geen 'papieren tijger' is, bleek uit de woorden van Maij-Weggen die de ambtenaren voorhield actief mee te werken. ,,Eens per maand moet een afdeling in ons magazine aantonen welke maatregelen er zijn genomen; vooraf maken we niet bekend wie aan de beurt is."

Gedeputeerde Verheijen denkt aan grotere zaken. Naast de energiespiegel hoopt hij nog steeds dat windenergie een rol van betekenis kan gaan spelen op en om het provinciehuis. Op dit moment is het evenwel onmogelijk om windmolens op het provinciehuis te zetten. De architect verzet zich tegen zo'n plan. Verheijen: ,,Dat is op zich jammer omdat ik een uiterst interessante offerte in huis heb van een aannemer die dit gebouw het hoogste gebouw van Nederland wil maken door er een tachtig meter hoge windmolen bovenop te zetten."

WEGGOOIEN
Een jaar na The Bet is energiebesparing in het Jacob-Roelandslyceum nog steeds een actueel onderwerp. Leerling Peter Huijbregts, die sinds de weddenschap door het leven gaat als 'milieuminister', zegt dat de boodschap die met de weddenschap is verspreid nog steeds leeft op school. ,,Het is heel positief dat steeds meer scholen zich aanmelden voor The Bet." Docent Paul Berendsen vult aan dat op basis van de resultaten van The Bet milieubeleid gemaakt moet worden. ,,Leerlingen gooien nog steeds veel te veel spullen weg. Dat willen we veranderen."

© Brabants Centrum
22 april 2004

Print deze pagina

Terug