BRANDWEERWEDSTRIJD TREKT VEEL BEKIJKS

’Brandje geblust, slachtoffers vergeten’

© Brabants Centrum

Twintig brandweerkorpsen hebben zaterdag 17 april in Boxtel deelgenomen aan een regionale brandweerwedstrijd. Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren moest een ogenschijnlijk onschuldige schoorsteenbrand bestreden worden, terwijl zich bij de Gasunie een explosie had voorgedaan in de kelder. Het bergen van slachtoffers bleek voor een aantal deelnemende teams een hels karwei...

De leden van de Boxtelse brandweer hebben twee pittige opdrachten bedacht voor de twintig korpsen die meedoen aan de wedstrijd. Zo pittig zelfs dat een aantal teams er niet altijd in slaagt de slachtoffers die in de gebouwen verstopt zijn te redden. Zo ontdekt het team Cromvoirt van de brandweer in Vught pas in tweede instantie dat zich in de pikdonkere kelder van de Gasunie nóg een slachtoffer bevindt. De brandweerlieden van Bernheze-Nistelrode slagen er maar niet in een slachtoffer te bevrijden uit een brandhaard in de Gezondheidsdienst voor Dieren. Vooral op het gebied van communicatie laten beide teams de nodige steken vallen.

De brandweerwedstrijden in Boxtel zijn een uitvloeisel van het afscheid van brandweercommandant Frans Daniëls. ,,Het is een traditie dat een brandweerkorps bij een speciale gelegenheid een wedstrijd organiseert”, vertelt Daniëls zaterdagochtend op het terrein van de Gasunie. Zijn opvolger Jasper Derks legt uit dat brandweerkorpsen niet verplicht moeten deelnemen aan wedstrijden, maar dat de meeste korpsen graag meedoen. ,,Niet alleen om zich te meten met anderen, maar vooral om te kijken hoe ze er zelf voorstaan”, aldus Derks.

De wedstrijden zijn niet alleen een goede test. ,,Je moet de wedstrijden ook zien als een belangrijk sociaal moment”, zegt Derks. ,,De brandweerlieden ontmoeten elkaar en praten elkaar bij over hun vakgebied.” Zijn uitleg wordt duidelijk op de twee locaties waar een ontploffing en een brand in scène zijn gezet. Met belangstelling volgen brandweerlieden de prestaties van hun collega’s uit andere plaatsen. Als er zaken misgaan, worden die gesignaleerd, besproken en – soms – bekritiseerd. ,,Hij is nou al vier keer op het dak geklommen. Dat is puur tijdverlies”, klinkt het als het team van Bernheze-Nistelrode blijft talmen rond de brand bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.

COMPLEX
Een rondgang langs beide 'rampplekken' geeft aan dat de opdracht voor de brandweerlieden uiterst gecompliceerd is. De ontploffing in de kelder van de Gasunie is complex doordat zich buiten een incident met een vrachtwagen heeft voorgedaan. Een gillend slachtoffer en een ronkende vrachtwagen waarin de radio keihard aanstaat zijn een bliksemafleider voor het échte probleem, dat binnen speelt.

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren is de situatie al even ondoorzichtig. Een onschuldig schoorsteenbrandje blijkt veroorzaakt door een complexe binnenbrand; achter een gesloten deur in een koelcel ligt een slachtoffer die maar niet gevonden kan worden. Het blijkt een hele opgave om de juiste route te vinden naar de brandhaard. ,,Oefeningen en wedstrijden zijn goede meetinstrumenten”, zegt de Boxtelse brandweercommandant Derks. ,,Daarnaast is de competitie een uitdaging. De winnaars van de regionale wedstrijden gaan door naar de provinciale wedstrijden. Wie daar wint, kan zich kwalificeren voor de strijd tussen de tien beste teams van Nederland.”

© Brabants Centrum
22 april 2004

Print deze pagina

Terug