’HOUT GOEDKOPER EN LICHTER DAN HOOI’

Hooimijt Beukenhorst krijgt opknapbeurt

OP DE FOTO: Beeld van de hooimijt op landgoed Beukenhorst.

Nog een week te gaan en dan denkt Esschenaar Karel Beer de restauratie van de unieke hooimijt op landgoed Beukenhorst af te kunnen ronden. Uniek omdat de hooimijt niet met riet wordt gedekt maar met lichtgewicht smalle plankjes (shingles) van rood cederhout. Het geeft een apart plaatje wat ook voorbijgangers niet onopgemerkt blijft. Regelmatig zetten zij hun fiets of auto langs de weg om even door het hekwerk te gluren.

,,Het voordeel van de shingles is dat ze lichter en goedkoper zijn dan hooi. En natuurlijk het aangezicht. Het past zo echt in een Engels landschap”, aldus restaurateur Beer. Zo’n twee weken geleden is hij begonnen met de restauratie van de hooimijt op landgoed Beukenhorst in Esch die de status ’beeldbepalend pand’ van de gemeente Haaren mag dragen.

Beer werkt in opdracht van de eigenaar van de boerderij aan de Broekstraat en wordt daarbij geassisteerd door twee jongens vanuit het project Sterk door Werk van stichting Hondsberg/La Salle. De eigenaar gaat de hooimijt gebruiken als opslagplaats voor brandhout. ,,De moeilijkheid is dat ik hier te maken heb met 32 hoekjes. Met riet zou je er eigenlijk een echte ronde paraplu van maken. Maar dit is een heidens karwei waar je zeker drie weken aan één stuk mee bezig bent en waar een hoop handvaardigheid bij komt kijken”, licht Beer, eigenaar van houtwerf Eursa op bedrijventerrein Daasdonk in Liempde, toe.

De techniek mag dan uniek in Nederland zijn, in Engeland en Canada wordt volgens de Esschenaar eigenlijk alleen maar op deze manier gewerkt. Met een slichtmes, ook wel kiep genoemd, kapt Beer de shingles met de draad mee en schroeft hij ze met een roestvrijstalen schroef aan elkaar. Zo werkt de restaurateur van de buitenste rand naar de top in het midden toe.

Het cederhout dat gebruikt wordt voor de shingles weegt niks en hoeft niet behandeld te worden want deze houtsoort rot niet. ,,Behalve wanneer je er iets van ijzer indoet, dan rot het helemaal weg”, weet Beer. Het skelet van de hooimijt heeft de Esschenaar gevlochten van buigbaar essenhout. ,,Ik vind het leuk om zoiets aparts te mogen doen. Over een week zijn we klaar”, verwacht Beer.

OP DE FOTO: Esschenaar Karel Beer restaureert de hooimijt op landgoed Beukenhorst in Esch. Uniek zijn de lichte shingles waarmee hij werkt.
15 april 2004

Print deze pagina

Terug