CURSUS CONTACTOUDERS OOK VOOR MANNEN

'Spelenderwijs computerkennis vergroten'

OP DE FOTO: Contactouder Ederne Smith (tweede van rechts) en lerares Mieke Siemerink (tweede van links) geven in de Walpoortschool uitleg aan de cursisten van de computerclub.

Het contactouderproject in Boxtel krijgt van alle kanten lof toegezwaaid. Veel positieve reacties zijn gericht op de activiteiten die door deze groep wekelijks gehouden worden. Bekend zijn de koffie-inloop en de koffieochtenden, maar daarnaast vinden in gemeenschapshuis of 'wijkcentrum' De Walnoot en de Walpoortschool in de wijk Selissenwal ook andere activiteiten plaats, waaronder de conversatiegroep, opvangklas, taalspeelgroep én de computerclub. Deze laatste cursus wordt nu nog uitsluitend bezocht door (volwassen) vrouwen, maar inmiddels staan ook 25 mannen te trappelen om de fijne kneepjes van de computer onder de knie te krijgen.

Prinses Máxima kan volgende week met haar eigen ogen zien hoe de activiteiten van de Boxtelse contactouders er in de praktijk uitzien. Wellicht dat ze de leden van de computerclub nog enige tips kan meegeven of dat ze zelf nog iets kan leren van de deelnemers en lerares Mieke Siemerink die de bijeenkomsten begeleidt.

,,Ik heb 46 jaar gewerkt en heel veel met verschillende computerprogramma's te maken gehad. De laatste jaren was ik actief als secretaresse op een accountantskantoor. Nadat ik met pensioen ben gegaan in september vorig jaar, had ik helemaal geen zin om te niksen en werd ik gevraagd door de contactouders om de bijeenkomsten van de computerclub te begeleiden. Dat doe ik met heel veel plezier", liet Siemerink gisterochtend weten tijdens de computerles in de Walpoortschool.

,,We zitten hier vandaag met vrouwen uit onder meer Turkije, Australië en ook Nederland, maar ook vrouwen uit Iran, Afghanistan en Irak zijn lid van de computerclub. De samenstelling van de groep wisselt nogal eens omdat sommige deelnemers niet altijd in staat zijn om tijd vrij te maken terwijl er ook leden bij zijn die een baan vinden en daardoor niet meer kunnen komen. De deelnemers bestaan zowel uit beginners als gevorderden, het is een mengelmoesje. Ik probeer de deelnemers de basisbeginselen bij te brengen van de computer en besteed ook aandacht aan het werken met e-mail en internet."

KENNIS
Namens de contactouders worden de activiteiten rondom de computerclub gecoördineerd door Ederne Smith en Saffia Kadi. ,,Een van onze taken is om leden te werven voor de computerclub", geeft contactouder Smith aan. ,,Het was eerst de bedoeling om ook mannen bij de cursus te betrekken, maar omdat we aanvankelijk niet genoeg inschrijvingen kregen, zijn we niet met een gemengde maar met een vrouwenclub van start gegaan. Inmiddels hebben we 25 inschrijvingen binnen van voornamelijk Marokkaanse mannen die graag computerles willen krijgen.Wanneer en op welke dag zij van start gaan, moeten we nog bekijken. Zondag is er een informatiemiddag. Waarschijnlijk worden de mannen verdeeld over twee groepen."

Smith en Kadi benadrukken dat de bijeenkomsten van de computerclub niet alleen voor allochtone, maar ook voor autochtone Boxtelaren geopend zijn. ,,De meeste deelnemers komen uit de wijk Selissenwal, maar we hebben ook mensen uit bijvoorbeeld Boxtel-Oost die lessen volgen", zegt Smith.

,,De bedoeling van de cursus is eigenlijk dat de deelnemers spelenderwijs hun kennis van de computer vergroten. Er zit niet veel druk achter, het is niet zo dat de deelnemers op moeten gaan voor een diploma. Beginners volgen een introductieprogramma, maar mensen die nog meer willen leren kunnen ook een vervolgcursus volgen. Als de deelnemers de cursus goed doorstaan krijgen ze een certificaat."

Smith geeft aan dat veel van de deelnemers thuis weliswaar over een computer beschikken, maar daar tot voor kort niet mee overweg konden. ,,Het waren de kinderen die vooral gebruik maakten van de computer. Hier kunnen de deelnemers in alle rust leren hoe de computer werkt, hoe ze bijvoorbeeld brieven kunnen schrijven en hoe ze e-mailtjes kunnen versturen. Vandaag de dag is het toch belangrijk om uit de voeten te kunnen op de computer."
15 april 2004

Print deze pagina

Terug