20.000 BEZOEKERS OVERSPOELEN NOSTALGISCHE MARKT

Liempde stroomt helemaal vol voor Boeremèrt

OP DE FOTO: De Boeremèrt trok op Tweede Paasdag ruim twintigduizend mensen naar Liempde.

Zoals elk jaar werd ook afgelopen Tweede Paasdag in Liempde de Boeremèrt gehouden. Ruim twintigduizend mensen bezochten het evenement dat de jaren twintig van de vorige eeuw doet herleven. Gelukkig werkte het weer goed mee; pas aan het eind van de middag verdween de zon en werd het wat bewolkt.

Op de Boeremèrt stonden als altijd veel kraampjes; er werden kleren of spullen uit vroeger tijden verkocht. Schilderijen, boerenkielen, vazen, kandelaars; er was van alles te krijgen. ,,Goh, ik zou zweren dat mijn oma ook zo’n kandelaar in de huiskamer had staan”, zegt Tineke Timmers. ,,Alle spullen die hier verkocht worden, lijken zo uit de jaren twintig te komen. Uiteindelijk komt alles weer in de mode.”

Jan van Vugt staat dit jaar voor de 23ste keer op de Boeremèrt. Hij verkoopt allerlei oude werktuigen. ,,Ik ben een echte verzamelaar van dit soort spullen”, vertelt hij. ,,Ik koop het op vlooienmarkten en van particulieren die het thuis op zolder hebben staan. Hoewel ik het zelf verzamel, probeer ik één keer per jaar om dingen te verkopen, hier op de Boeremèrt.”

De verkoop komt ’s middags pas echt op gang. ,,Vanochtend ging het erg moeizaam en dan duren de uren best lang”, lacht Van Vugt. ,,Nu gaat het prima en ik heb al een aantal dingen verkocht. Dat is maar goed ook want anders moet ik het weer thuis opbergen. Zo veel plaats neemt het trouwens allemaal niet in. Je moet er alleen voor zorgen dat je het droog bewaard.”

ZULT EN FLAPPEN
Op diverse plekken wordt eten verkocht. Zult, spekstruif, snert, appelflappen en natuurlijk bier. Josje Scheerder staat dit jaar voor de achtste keer op de Boeremèrt. Zij verkoopt brood met zult en appelflappen. ,,We hebben dit jaar echt geboft met het weer”, vindt Scheerder. ,,Een paar dagen geleden zaten we er nog over te denken om een kacheltje mee te nemen. Gelukkig is dat niet nodig.” Scheerder is gekleed in klederdracht. ,,Een zwarte rok heeft iedereen wel in de kast hangen. Maar mijn vest is al heel oud en bijna antiek”, lacht ze.

Vorig jaar mochten er in verband met vogelpest geen dieren aanwezig zijn op de Boeremèrt. Dit jaar is dat gelukkig anders. Schapen, paarden, konijnen, cavia’s en een aantal kippen kunnen door de bezoekers bewonderd en eventueel geaaid worden. In de tent op D’n Tip staan veel dieren. Door een schaapscheerder wordt voorgedaan hoe men schapen knipt en scheert. ,,Zou dat geen pijn doen?” vraagt een meisje bezorgd aan haar moeder. ,,Nee joh. Dat is juist fijn voor het schaap. Anders heeft 'ie het in de zomer veel te warm.”

OP DE FOTO: Vroeger heel gewoon, nu een attractie: ploegen met een paard.

WAS DRAAIEN
Ook werden op de Boeremèrt oude ambachten gedemonstreerd. Zo zitten twee dames te kantklossen, vlecht een man rieten manden en is er een demonstratie hoe schapenwol wordt bewerkt. Even verderop is het washok. Hier mogen kinderen meehelpen met het drogen van de was met een wringer. ,,Tegenwoordig stopt jullie mam de was in de wasmachine en dan gaat ze koffie drinken bij de buurvrouw”, legt de wasvrouw uit aan de kinderen. ,,Tussendoor gaat ze dan even terug om de was in de droger te zetten en om weer een tweede ronde was te draaien. Maar vroeger in de tijd van jullie oma, werkte dat zo niet. Toen ging het op de manier zoals ik het hier voor doe.”

Naast de ambachten en kraampjes was er ook veel vermaak. De Lennisheuvelse toneelvereniging Orion trad op in de tent met een toneelstuk over Egbert Storm. Dit is een weerman die altijd het verkeerde weer voorspelt. Als hij geen werk meer heeft, ziet hij in de krant een advertentie staan voor de functie van 'weermeneer' bij Koningin Amalia van Fortuna. Hij gaat bij haar werken maar dat gaat natuurlijk niet zonder de nodige tegenslagen... De poppenkast is een voltreffer. De kinderen roepen enthousiast om Jan Klaassen. ,,Jan Klaassen, ben je thuis?” Eén jongen is erg teleurgesteld als de gordijntjes opengaan. ,,Dit zijn geen poppen, dit zijn gewoon echte mensen!” roept hij verontwaardigd.

ENTHOUSIAST
De aanwezigen vinden de Boeremèrt allemaal erg geslaagd. ,,Ik vond het dit jaar niet zo heel erg druk”, vindt Gea Schellens. ,,We zijn ’s ochtends gegaan om de drukte een beetje te ontlopen. Later op de dag kom je amper vooruit. Het is erg boffen met het weer dit jaar. De afgelopen week was het erg slecht, maar vandaag is het een heerlijke dag.”

Ook Jan Boersma is zeer te spreken over de markt. ,,Het was alweer een aantal jaren geleden dat ik er was”, zegt Boersma. ,,Ik vind het weer erg leuk om te zien. De drukte valt me heel erg mee. Wel jammer dat de terrasjes zo vol zitten. Ik vind zeker dat de Boeremèrt moet blijven. Het zou zonde zijn als alles van vroeger verdwijnt.”

OP DE FOTO: Oude spullen te koop!
15 april 2004

Print deze pagina

Terug