TON JONKERS KEERT TERUG IN GEMEENTERAAD

'Prioriteiten stellen moet beter
in Boxtel'

OP DE FOTO: Ton Jonkers keert namens de VVD terug in de gemeenteraad.

Ton Jonkers (54) keert definitief terug in de gemeenteraad van Boxtel. De VVD'er gaat in op het verzoek van het partijbestuur om de onlangs vertrokken fractievoorzitter Arjen Witteveen op te volgen. Of Jonkers ook fractievoorzitter wordt staat nog niet vast. Daarover neemt de VVD waarschijnlijk vandaag een beslissing. ,,Daarop kan en wil ik niet vooruitlopen", zegt Jonkers.

Wie Jonkers een maand geleden had gezegd dat hij terug zou keren in de gemeenteraad zou door de VVD'er voor gek verklaard zijn. Niemand, ook Jonkers niet, hield rekening met het vertrek van fractievoorzitter Witteveen. Een week nadat Witteveen zijn ontslagbrief had ingediend bij partijvoorzitter Jerôme van Helvoort, voerde het bestuur overleg met het overgebleven raadslid Henk Vervoorn en fractiesecretaris Lennaert Wesseling.

Jonkers was als bestuurslid ook bij die vergadering waarin de partij 'alle scenario's' de revue liet passeren. Inhoudelijk wil Jonkers niet ingaan op hetgeen is bepraat. ,,We hebben alle opties besproken, maar ik vind het niet netjes om te praten over de inhoud van een besloten overleg." Toen duidelijk werd dat Jonkers zou worden gevraagd voor het raadslidmaatschap, stapte hij uit het overleg om voorzitter Van Helvoort en de bestuursleden Raoul Gregoire en Cor Weijns alle ruimte te bieden over zijn kandidatuur te spreken.

Jonkers besloot in te gaan op de uitnodiging van het bestuur. ,,Het bloed kruipt waar het niet gaan kan", lacht hij. Serieus: ,,Ik realiseer me dat het ongebruikelijk is om in dezelfde bestuursperiode terug te keren in de gemeenteraad. Maar als ik het vertrouwen krijg van het bestuur wil ik de verantwoording nemen. En heus, ik pak het raadslidmaatschap weer op met plezier. Ik heb weer zin in het debat, ik wil weer dingen op de agenda zetten."

VERKIEZINGEN
Kort na de voor de VVD desastreus verlopen gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002 trok Jonkers zich terug. ,,Ik had niet meer de energie om er weer vier jaar met volle kracht tegenaan te gaan. De vonk sloeg niet meer over, ik zat er helemaal doorheen", blikt hij terug. Hij vult aan dat afscheid nemen toen geen problemen opleverde omdat de opvolging goed geregeld was. ,,Arjen (Witteveen – red.) werd fractievoorzitter en in Lennaert (Wesseling – red.) hadden we een jong raadslid met veel potentie."

Vier mutaties in de VVD-fractie verder constateert Jonkers dat alle wisselingen de partij geen goed hebben gedaan. Hij geeft aan dat zijn terugkeer niet gezien moet worden als een tijdelijke oplossing tot de verkiezingen in 2006. ,,Ik ga door, ook al heb ik geen glazen bol waarin ik kan zien hoe de toekomst eruit zal komen te zien. Maar ik vind dat ik nu niet weer na twee jaar kan opstappen. Ik blijf ook na de verkiezingen, zolang er voldoende vertrouwen is."

Drie zetels is een wens in 2006. Jonkers: ,,Meer steun vergaren moet als partij altijd een hoofddoel zijn. Maar het gaat erom dat de VVD een stabiele partij is. Het verleden leert dat grote sprongen er in Boxtel niet inzitten. Dat heb ik me in het verleden te weinig gerealiseerd."

De VVD'er kan voldoende tijd vrijmaken voor het raadslidmaatschap. Als algemeen directeur van Van der Velden Rioleringstechniek constateert hij tevreden dat zijn twee zoons Jeroen en Walter werkzaam zijn in het bedrijf en dat de opvolging in het familiebedrijf geregeld is. Als voorzitter van voetbalclub ODC beleeft hij drukke tijden – de club wacht al jaren op verhuizing naar de Esschebaan - maar ook daar staat de organisatie als een huis. ,,Ik ben erin geslaagd mensen in stelling te brengen die heel goed zijn."

RESPECT
Vooruitkijkend naar het raadslidmaatschap zegt Jonkers dat Boxtel nog steeds onvoldoende prioriteiten stelt. Ondanks de start van het plan In Goede Aarde en andere bouwprojecten vindt hij dat de woningbouw slecht op gang komt. ,,Ik moet nog zien dat Boxtel de streefgetallen haalt." De discussie over de sanering van tien spoorwegovergangen duurt Jonkers veel te lang. ,,Voor een noordelijke ontsluiting moeten de contouren gerealiseerd worden, zodat een dergelijke weg altijd gerealiseerd kan worden. Dat zou kunnen via een bypass of via bestaande wegen."

De vele natuurprojecten roepen vragen op bij Jonkers, zonder dat hij afbreuk wil doen aan de plannen voor Het Groene Woud. ,,Ik signaleer dat we miljoenen over hebben voor een wildtunnel over de A2, maar nog steeds niet veilig met de fiets naar Oirschot of Oisterwijk kunnen. Op de Koevoortseweg komt wel een oversteekplaats voor koeien, maar honderden fietsende kinderen moeten op die weg dag in dag uit vele gevaren trotseren. Het wordt tijd dat we in Boxtel prioriteiten gaan stellen."

Jonkers realiseert zich dat hij als lid van de kleinste fractie in de gemeenteraad zich zal moeten schikken in de (oppositie)rol. ,,Ik begin met inventariseren. Het voordeel van zo'n sabbatical dat ik achter de rug heb is, dat je op enige afstand naar het politieke proces kunt kijken. Ik mis in veel debatten respect voor de ander. Ik heb ook altijd oppositie gepleegd, maar deed dat wel correct." De VVD'er vindt dat de gemeenteraad meer initiatieven zou moeten nemen. Ook de controletaak komt in zijn ogen onvoldoende uit de verf.

Jonkers heeft nog niet veel reacties gehad op het bericht dat hij terugkeert in de raad. ,,Het huis staat nog heus niet vol bloemen hoor", lacht hij. ,,Dat hoeft ook niet. Het belangrijkste is dat er binnen de partij draagvlak is voor deze misschien opmerkelijke beslissing. Thuis heb ik het in elk geval goed kunnen uitleggen."
8 april 2004

Print deze pagina

Terug