UITWISSELING IN KADER VAN EUROPEES TREFPUNT

Deense jongeren op bezoek
in Haaren

OP DE FOTO: Jongeren uit het Deense Holmegaard, een van dorpen die net als Esch aangesloten is bij het Europees Trefpunt, verblijven van maandag 5 tot en met vrijdag 9 april in Nederland. Het gezelschap bracht woensdag 7 april een bezoek aan de Gedenkplaats Haaren 1940-1945. Hier bekijken de jongeren en hun begeleiders een van de vitrines in het verzetsmuseum in de locatie Haarendael.

Behalve de jaarlijkse zomermanifestaties in het kader van het Europees Trefpunt vinden er ook uitwisselingsprojecten plaats tussen de vijftien dorpen, waaronder Esch, die lid zijn. Vergezeld door een paar begeleiders verblijven daarom van maandag 5 april tot vrijdag 9 april zo'n achttien jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 21 jaar uit de Deense plaats Holmegaard in Nederland. Het gezelschap, dat logeert in de Heesemanshoeve op Luissel in Boxtel, heeft een druk programma. Woensdag 7 april namen de jongeren een kijkje in de Gedenkplaats Haaren 1940-1945, gevestigd in de locatie Haarendael aan de Raamse Akkers in Haaren.

De jongeren werden woensdag 7 april in de Gedenkplaats Haaren 1940-1945 een uur lang ge´nformeerd en rondgeleid door medewerkers van het verzetsmuseum, die vertelden over de rol die de locatie Haarendael heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog toen het door de Duitsers in gebruik was als Polizeigefńngnis. De excursie vormde een van de hoogtepunten van het programma van de Deense delegatie in Nederland.

De agenda van de jongeren uit Holmegaard, dat tachtig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kopenhagen gesitueerd is en ongeveer zevenduizend inwoners telt, zit de hele week propvol. De delegatie is niet gekomen om vakantie te vieren, maar om veel op te steken over Esch en de gemeente Haaren. Het programma bestond gisterochtend behalve uit een rondleiding in de gedenkplaats in Haaren uit een bezoek aan een zorgboerderij in Helvoirt en een wandeling onder leiding van een gids in de Loonse en Drunense duinen.

Eerder in de week waren de Deense jongeren uitgebreid ge´nformeerd over de manier waarop de democratie en de bestuurscultuur in Nederland vorm gegeven is. ,,De Haarense burgemeester Frans Ronnes heeft maandag uitgelegd hoe het lokale bestuur in Nederland werkt. Daarbij gaf hij onder meer aan wat de taken van de gemeente zijn en hoe de gemeenteraad gekozen wordt", zei voorzitter Theo Douma van Stichting Esch, Trefpunt in Europa gisteren bij het verzetsmuseum Haarendael.

,,De jongeren uit Holmegaard wilden graag weten hoe Nederland bestuurlijk in elkaar zit, maar ook hoe de Europese overheid functioneert. Daarom zijn we ook op bezoek geweest in Brussel, waar de jongeren uitleg gekregen hebben van een Deense europarlementariŰr."

ESCH
Douma vergezelde deze week het Deense gezelschap tijdens hun verblijf in Nederland, waarbij uiteraard ook Esch werd aangedaan. Douma: ,,Maar in Esch zijn we niet lang geweest, want daar valt voor de jongeren op zich niet zoveel te zien. Behalve in de omgeving van Haaren en Esch staan ook bezoeken aan Rotterdam, Den Haag en Amsterdam op het programma. In Rotterdam gaan de jongeren de havens bekijken terwijl ze in Amsterdam gewoon een dagje uit zijn. Opmerkelijk is dat vijf vluchtelingen deel uitmaken van het Deense gezelschap; een van de vluchtelingen ziet deze week na zeven jaar zijn zus in Den Haag terug. Dat wordt een bijzondere ontmoeting."

De Deense jongeren, die morgen weer terugkeren naar Denemarken, zijn leerlingen aan de zogeheten Ungdomsskole, een avondschool voor de jeugd van Holmegaard. ,,De jongeren zijn allemaal bestuursleden van vrijetijdsclubs in hun dorp, gaan overdag gewoon naar school en volgen in de avonduren cursussen aan de jeugdschool. In die vrijetijdsclubs praten de jongeren met elkaar, wordt naar muziek geluisterd en tafelvoetbal gespeeld", aldus Inger Damgaard, lerares Duits op de Ungdomsskole en een van de leden van de delegatie die de Deense jongeren in Nederland begeleidde.

,,Tijdens de avondlessen kunnen de jongeren op vrijwillige basis verschillende cursussen volgen; er zijn ook geen kosten aan verbonden. Zo is het mogelijk om talen te leren als Duits en Engels, maar daarnaast kan de jeugd zich bekwamen in bijvoorbeeld karate en schilderen. Elke avond is de school geopend, behalve in het weekeinde; ook worden er feesten georganiseerd. De avondschool is heel populair bij de jeugd."

Theo Douma vult aan: ,,Het is een systeem dat wij niet kennen. De overheid wil voorkomen dat de jongeren na schooltijd over de straat gaan zwerven en wil bevorderen dat ze hun vrije tijd op een positieve manier invullen. Plat gezegd wil men de jeugd van de straat houden en voorkomen dat er groepen hangjongeren ontstaan", aldus Douma.

,,Het valt me op dat de Deense jongeren zich heel gedisciplineerd gedragen. Als je bijvoorbeeld een bepaalde tijd met ze afspreekt waarop ze terug moeten zijn bij de bus, zijn ze stipt op tijd. Deze bilaterale uitwisselingsbezoeken zijn toch heel stimulerend omdat je met kleinere groepen te maken hebt en daardoor nog meer leert van de gewoonten en de cultuur van een ander dorp en land dan tijdens de grote zomermanifestaties."
8 april 2004

Print deze pagina

Terug