LEERLINGEN STEKEN HANDEN UIT DE MOUWEN

Jeugd plant toekomst op Boomfeestdag

OP DE FOTO: Leerlingen uit groep 8 van de Angelaschool planten boompjes aan de Vinkenberg langs de Kapelweg in Boxtel.

,,Onze pap zou wíllen dat ik ook zo meehielp in zijn tuin." Luc Schellekens grinnikt. Samen met zijn klasgenootje Jeffrey Eijkemans is hij druk bezig om jonge bomen en struiken aan te planten op een perceel grond aan de Liempdse Ooiendonksestraat. Het zijn twee van de ruim zeventig leerlingen uit groep 8 van basisschool De Oversteek die meedoen aan de Nationale Boomfeestdag.

Het is alweer voor de zestiende keer dat de Natuurwerkgroep Liempde gisteren, woensdag 7 april invulling gaf aan de boomplantactie. Aanvankelijk zouden twee weken geleden al de spaden in de grond gaan, maar door het overlijden van koningin Juliana werd landelijk besloten de jaarlijks terugkerende manifestatie te verzetten. ,,Dat zou Juliana ook zeker zo gewild hebben", zegt voorzitter Jaap van der Woude van de Liempdse natuurwerkgroep niet zonder cynisme. Donkere wolken trekken zich samen boven het modderige perceel in het buitengebied van Liempde. ,,Jammer, twee weken geleden was het zo'n mooi weer...", bromt Van der Woude. Toch is hij blij dat het nog net niet regent.

KWEKERIJ
Dit jaar is de nieuwe ecologische kwekerij De Meander uitgekozen als locatie om de jonge aanplant een plekje te geven. De kwekerij is een initiatief van Ben van Dieren, een medewerker van De Kleine Aarde in Boxtel. ,,Bezoekers van De Kleine Aarde vroegen regelmatig of ze wat plantjes konden kopen. Daarvoor was nooit gelegenheid. Vandaar dat ik ben begonnen met een eigen kwekerij", vertelt de bewoner van de Van Cooth-hoeve. In Liempde vond hij een geschikte lap grond. Eigenlijk was ik op zoek naar een perceel van circa anderhalve hectare. Het is uiteindelijk drieënhalve hectare geworden", wijst Van Dieren. De kwekerij strekt zich uit vanaf de hoek Dazingstraat-Ooiendonksestraat tot aan de Barrierweg.

In de klas hebben Evi van Abeelen, Martine van de Loo en Maartje van den Hurk al te horen gekregen waarom elk jaar een Boomfeestdag wordt gehouden. ,,Bomen zorgen voor de zuurstof die wij inademen", vertelt Evi. Samen met haar vriendinnen heeft ze de puzzels opgelost en tekeningen ingekleurd uit het programmaboekje dat de Natuurwerkgroep voor de Boomfeestdag heeft gemaakt. ,,Daar hebben we best wat van opgestoken", zegt Maartje. Met een sombere blik kijkt ze naar het dreigende wolkendek: ,,Ik vind het leuk om te doen, maar dan moet het wel goed weer zijn."

Voordat het échte werk begint, spreekt voorzitter Van der Woude van de Natuurwerkgroep de kinderen toe. ,,Jullie geven de wereld vandaag weer een klein groen jasje. Jullie planten als het ware de toekomst. Dat is nodig als tegenwicht voor volwassenen, die bijvoorbeeld een parallelweg langs de rijksweg A2 willen aanleggen", haakt Van der Woude in op de actuele discussie in de Boxtelse politiek. Ook wethouder Wim van Erp krijgt het woord. ,,Jullie maken Liempde vandaag een stukje mooier. Laten we proberen het mooi te houden. Ik hoop dat jullie hier later nog eens terugkomen om te kijken of de boom die je vandaag plant er nog staat."

EFFICIËNT
Door weer en wind trokken ook de leerlingen uit groep acht van de Angelaschool er gisterochtend op uit. Zij legden een gemengd bosplantsoen aan de Vinkenberg in Boxtel-West aan.

Lerares Merel Brekelmans van de Angelaschool bereidde haar klas voor op de Boomfeestdag aan de hand van een lespakket. Met de leerlingen voerde zij gesprekken over de natuur en het ecologisch systeem. ,,Deze klas vindt het ontzettend leuk om dit soort dingen te doen. Ik zag alleen erg op tegen de fietstocht met de leerlingen over de Kapelweg. We hebben een auto achter ons aan laten rijden, want ik vond het hartstikke eng”, vertelt Brekelmans.

De doorweekte leerlingen gaan na een korte toespraak van wethouder Wim van Erp over het belang van bomen voor een gezonde lucht, enthousiast aan de slag op het voormalig aardappelveld aan de Vinkenberg. Per duo krijgen de kinderen een bundel boompjes en een schop. ,,Ongeveer één meter van elkaar af”, instrueert Eric van der Heijden namens het Ecologisch Raamwerk.

Stefan van de Sande en Pim de Boer hebben in een korte tijd al een paar boompjes geplant. ,,Ik weet hoe diep het gat ongeveer moet zijn, omdat ik thuis ook wel eens een boom heb geplant”, licht Stefan hun efficiënte werkwijze toe. Terwijl Pim een gat graaft, zet Stefan een flinke stap naar links om te bepalen waar de volgende boom geplant moet worden. Ondanks het slechte weer lijken de jongens plezier in het werk te hebben. ,,Dit is leuk om te doen. Nu hoeven we tenminste niet te rekenen op school”, lacht Pim.

VERBINDEN
Een groot aantal kinderen van de vijf basisscholen in Haaren, waaronder de Sint-Willibrordusschool uit Esch, leefde zich gisteren uit in het zogeheten 'Frank Houbenbos'. Dit bos ligt bij de ingang van het kasteellandgoed Nemelaer van Het Brabants Landschap en is vorig jaar september ter gelegenheid van het afscheid van de voormalige commissaris van de koningin in Brabant door 69 gemeenten aangeplant. Dit als blijk van dank voor de inzet van Houben voor een leefbaar en duurzaam Brabant.

Na een wandeling rondom landgoed Nemelaer mocht een aantal kinderen het Frank Houbenbos uitbreiden terwijl de overige kinderen bomen en struiken plantten in de nabijheid van het bos. De dag, waaraan vooral kinderen van de groepen 7 deelnamen, werd begeleid door Stichting Het Brabants Landschap en de gemeente Haaren.

OP DE FOTO: Met een grondboor maken Rob Saris (links) en Rob van de Sande van basisschool De Oversteek een gat in de grond waarin wethouder Wim van Erp en perceeleigenaar Ben van Dieren (rechts) de eerste knotwilg planten.
8 april 2004

Print deze pagina

Terug