KLEUTERS ANGELASCHOOL PLANTEN GEBOORTEBOOM

Koningslinde groeit voor Amalia en Ronny

OP DE FOTO: Kleuters van de Angelaschool planten met wethouder Wim van Erp in de stromende regen een koningslinde in het processiepark.

De kleuters van klas 1/2E van de Angelaschool hebben woensdag 7 april ter gelegenheid van de nationale boomfeestdag een koningslinde geplant in het processiepark. De koningslinde herinnert aan de geboorte van prinses Amalia op 7 december 2003. Tegelijk met de geboorteboom werd een gedenksteen geplaatst voor ambtenaar Ronny Martens, die eerder dit jaar overleed. ,,Deze boom groeit voor prinses Amalia en Ronny", zegt wethouder Wim van Erp.

De kinderen die leerkracht Linda van Hal van de Angelaschool heeft meegenomen naar het processiepark staan te bibberen in het processiepark. De ene helft heeft een regenjas of poncho aan en blijft nog enigszins droog, de andere helft is doorweekt. Maar als wethouder Van Erp de kinderen uitnodigt mee te helpen met het planten van de koningslinde, staan ze te dringen om een schop ter hand te nemen.

Het overlijden van prinses Juliana was twee weken geleden aanleiding voor de afgelasting van de boomfeestdag. De kleuters van de Angelaschool weten waarom ze naar het processiepark zijn gekomen. ,,We planten een boom voor Amalia", zegt een van hen. ,,Dat is het kindje van Willem-Alexander en Máxima", voegt een ander toe. Het lot heeft bepaald dat klas 1/2E de geboorteboom mag planten. ,,We hebben dus geluk gehad", straalt Linda van Hal.

HERINNERING
Het planten van de koningslinde wordt bijgewoond door familieleden van Ronny Martens. Martens werkte tot zijn plotselinge dood eerder dit jaar op de afdeling Openbare Werken van de gemeente Boxtel en bereidde de boomfeestdag voor. Ook was hij nauw betrokken bij de laatste opknapbeurt van het processiepark. ,,De Amaliaboom is ook een beetje Ronny's boom. Op deze plek leeft de herinnering aan Ronny voort", zegt wethouder Van Erp.

De medewerkers van Openbare Werken plaatsen een gedenksteen die herinnert aan hun collega. Als op 30 april een hek rondom de koningslinde wordt onthuld, krijgt de plaquette een definitieve plek. Ieder jaar zal, zo vertelt Ronny's vader, de Ronny Martens Memorial worden gehouden. Deelnemers rijden op de fiets naar het processiepark in Boxtel.

Om te voorkomen dat schade wordt aangericht aan het gedenkteken, wordt de steen stevig verankerd aan het onderstel van het hekwerk. Het hek wordt op Koninginnedag aangeboden door de Stichting Boxtel Vooruit. Dat verankering van het gedenkteken voor Ronny Martens nodig is, wordt bewezen bij de lindeboom die amper vijftig meter voorbij de door klas 1/2E geplaatste koningslinde staat. De plaquette bij deze boom, geplant op 30 april 1988 ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koningin Beatrix, is door vandalen vernield. De medewerkers van Openbare Werken ontdekken de vernieling woensdag voor het eerst. ,,Dat moeten we snel herstellen", klinkt het vastberaden.

OP DE FOTO: In het bijzijn van de familie van de onlangs overleden ambtenaar Ronny Martens wordt een gedenksteen geplaatst bij de koningslinde. De boom werd geplant ter ere van de geboorte van prinses Amalia.
8 april 2004

Print deze pagina

Terug