KOFFIE-INLOOP SELISSENWAL NU AL ONMISBAAR

'Samen ontbijten draagt bij
aan integratie'

OP DE FOTO: Beeld van het internationale ontbijt in gemeenschapshuis De Walnoot. Hagelslag en jam worden afgewisseld met het Turkse deeggerecht börek.

Afiyet olsun! Eet smakelijk! Een groep wijkbewoners van de Selissenwal heeft dinsdag in gemeenschapshuis De Walnoot een smakelijk en vooral heel international getint ontbijt georganiseerd. Oer-Hollandse producten als pindakaas en pannenkoeken werden afgewisseld met het Turkse deeggerecht börek.

Het ontbijt is een uitvloeisel van de wekelijkse koffie-inloop die iedere dinsdagochtend op initiatief van het opbouwwerk van DELTA Stichting Welzijn Boxtel en het Wijkplatform Selissen wordt gehouden. Tussen de twintig en veertig vrouwen en mannen vinden wekelijks de weg naar deze ontspannen ontmoeting, waarin kennismaking tussen autochtone en allochtone wijkbewoners centraal staat.

,,Vorige week hebben we spontaan bedacht dat een ontbijt een gezellige afwisseling zou zijn", vertelt Banu Koçak namens het opbouwwerk van DELTA. Met contactouder Ederne Smith organiseert ze de wekelijkse koffie-inloop. ,,Het initiatief werpt duidelijk vruchten af. Mensen die elkaar eerst niet kenden gaan nu al bij elkaar op de koffie. En dat is winst omdat een van de klachten van wijkbewoners is dat mensen elkaar tegenwoordig niet meer kennen."

Koçaks moeder is een van de vaste bezoekers van de koffie-inloop en is ook present tijdens het ontbijt. ,,Ik woon al dertig jaar in Boxtel. Het is niet altijd gemakkelijk voor buitenlandse vrouwen om de hele dag thuis te zijn. Ik heb nog één kind thuis, maar dat werkt de hele dag. Daarom is de koffie-inloop zo leuk. Je hebt tijd om met allerlei mensen te kletsen." Contactouder Smith geniet van de gesprekken die ze met de verschillende bezoekers kan voeren. ,,Je leert heel veel van andere culturen."

TWEE KANTEN
Een vaste bezoeker van de koffie-inloop is de 89-jarige Sjaantje van der Velden. Na vijftig jaar in de Sint-Sebastiaanstraat te hebben gewoond, woont ze alweer twee jaar in Molenhof. Met de rollator gaat ze iedere week naar De Walnoot, ook het ontbijt laat ze niet passeren. ,,Ik heb 25 jaar koffie geschonken bij DELTA. Ik heb het estafettestokje doorgegeven aan jongeren, maar wil de contacten niet verliezen. De koffie-inloop is dé manier om met andere culturen in contact te komen."

Dat vindt ook Nellie van Summeren, die met haar kleinkind aan tafel schuift. ,,Ik ben zeven jaar geleden heel bewust in Selissen gaan wonen. Mensen verklaarden ons voor gek. 'Ga je in Klein Turkije wonen?', kreeg je dan te horen. Ik vind echter dat integratie van twee kanten moet komen, daarom woon ik met heel veel plezier in deze wijk."

Ze krijgt bijval van Angelique van den Broek, die naast vaste bezoeker ook vrijwilliger is. ,,Het is belangrijk om contacten met andere wijkbewoners te hebben, ook als het om allochtonen gaat. Ik vind het heel erg dat veel mensen niet eens meer weten wie hun buren zijn. Zo wordt de samenleving wel heel anoniem." Van den Broek zegt dat het soms moeilijk is om allochtone wijkbewoners naar De Walnoot te krijgen. ,,Dankzij allerlei contacten en netwerken slagen we er vaak toch in om mensen over de streep te trekken."

De belangstelling voor het ontbijt is ietwat teleurstellend. Amper een dozijn wijkbewoners meldt zich voor de internationale gerechten die op tafel staan. De uitvaartdienst van prinses Juliana, die op dat moment al rechtstreeks op televisie is, wordt genoemd als oorzaak. ,,Voor mij geldt dat niet", zegt een bezoekster die liever niet met haar naam in de krant wil. ,,Ik heb de videorecorder geprogrammeerd en kijk vanavond wel. Integratie in de wijk is ook belangrijk."
1 april 2004

Print deze pagina

Terug