BEGRAZINGSGEBIED KAMPINA AANZIENLIJK UITGEBREID

Natuurmonumenten plaatst roosters op Banisveld

OP DE FOTO: Met vereende krachten wordt een van de veeroosters geplaatst op Banisveld. Het begrazingsgebied voor runderen en paarden in de Kampina wordt aanmerkelijk groter.

De runderen en paarden die momenteel in natuurreservaat Kampina grazen krijgen steeds meer ruimte. Met het aanbrengen van veeroosters op Banisveld heeft Natuurmonumenten het begrazingsgebied deze week uitgebreid tot aan de Koevoortseweg. De veeroosters voorkomen dat de dieren zich via Banisveld of Brinksdijk buiten het natuurgebied begeven.

Drie kant en klare wildroosters zijn gisterochtend door medewerkers van Natuurmonumenten en aannemer Van den Boom uit Weert op Banisveld geplaatst. De veeroosters liggen in de wegen Banisveld en Brinksdijk en haaks op de kruising Banisveld-Brinksdijk. Landbouwverkeer hoeft de wildroosters niet te passeren, maar kan indien nodig net als andere auto's ongehinderd over de roosters rijden.

De uitbreiding van het begrazingsgebied is belangrijk voor de plantengroei in het natuurgebied, zegt Frans Kapteijns van Natuurmonumenten. Door de begrazing ontstaat meer variatie in plantengroei. Kapteijns: ,,Er komen meer soorten, het gebied krijgt meer kwaliteit en er ontstaat een grotere biodiversiteit." Omdat de runderen en paarden ook op Banisveld gaan grazen, hoeft Natuurmonumenten geen nieuwe plantensoorten te planten.

De plaatsing van veeroosters is slechts een kleine stap in de totstandkoming van een aaneengesloten natuurgebied rondom Boxtel. Binnenkort verwacht Natuurmonumenten met Het Brabants Landschap oversteekplaatsen voor vee aan te leggen op de Koevoortseweg. Dan kunnen de runderen en paarden, maar ook herten en reen en andere dieren pendelen tussen Banisveld en De Mortelen.

Om te voorkomen dat de dieren zich buiten de oversteekplaatsen op de weg begeven, worden stroommatten geplaatst. Deze matten worden voorzien van wisselstroom en zijn niet hinderlijk voor weggebruikers. Ruiters of hondenbezitters die de matten willen passeren kunnen de stroom met n druk op de knop tijdelijk uitschakelen.

De gemeenteraad van Boxtel sprak donderdag 25 maart het vertrouwen uit in die maatregelen. Allen de grootste fractie in de raad, het CDA, heeft twijfels en vindt dat Boxtel een consequent verkeersbeleid moet voeren. De partij heeft een voorkeur voor ongelijkvloerse oversteekplaatsen. De partij stond donderdag alleen in haar kritiek op de plannen.
1 april 2004

Print deze pagina

Terug