LNV ACHT UITBRAAK VOGELPEST KLEIN

Liempds pluimveebedrijf ook uit voorzorg geruimd

Nadat vorige week ook elders in het land een legkippenbedrijf en een eendenfokkerij uit voorzorg waren geruimd om een uitbraak van vogelpest te voorkomen, trof afgelopen zaterdag ook het pluimveebedrijf van Rien en Josť van de Laar aan de Gemondseweg te Liempde dit lot. Op het bedrijf werden 34 eenden, 35 kippen, 3 kalkoenen, 3 ganzen, 2 fazanten en 24 vleesduiven gedood.

Tijdens controles die sinds vorig jaar periodiek op alle pluimveebedrijven worden gehouden, werden vorige week in de provincies Groningen en Utrecht milde varianten van het vogelpestvirus ontdekt. Zowel bij de bloedmonsters van de 22.000 legkippen in Eemsmond als de 600 eenden te Lopik kwamen in afgenomen bloedmonsters antistoffen tegen het vogelpestvirus aan het licht.

In beide gevallen ging het volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vrijwel zeker om een ongevaarlijke variant, maar toch gaf minister Cees Veerman opdracht de dieren te ruimen. Vorige week donderdag gebeurde dat ook bij een bedrijf in Steenbergen dat contacten met de eendenfokkerij in Lopik had.

Het bedrijf van de Liempdse pluimveehouder Van de Laar werd onderzocht omdat hij eveneens contacten met de Lopikse eendenfokker onderhield. Net als op de andere bedrijven werden geen verschijnselen van vogelpest geconstateerd, maar wel werden ook hier antistoffen aangetroffen. Vandaar dat het bedrijf aan de Gemondseweg zaterdag is geruimd, maakte het ministerie dinsdag bekend. De Liempdse pluimveehouder wilde deze week niet reageren op de ontruiming van zijn bedrijf.

ELIMINEREN
De uitbraak van vogelpest die vorig jaar plaatsvond, werd mogelijk veroorzaakt doordat een milde variant van het virus is veranderd in een agressieve vorm. Vandaar dat een programma is ontworpen dat de ongevaarlijke vogelpestvariant (Aviariare Influenza, AI) elimineert voordat deze de (volgens het ministerie kleine) kans krijgt zich tot een agressieve vorm te ontwikkelen.

In het kader van dit programma worden op alle pluimveebedrijven voortaan jaarlijks bloedmonsters genomen. Op bedrijven waar dieren over een buitenren beschikken, gebeurt dat eenmaal per kwartaal omdat deze in contact kunnen komen met wilde vogels die de AI-variant bij zich kunnen dragen.

De Europese Unie verplicht de lidstaten niet tot bestrijding van het milde vogelpestvirus. De EU draagt daarom niet bij in de kosten die ruimingen met zich meebrengen.
25 maart 2004

Print deze pagina

Terug