BEZOEK PRINSES MÁXIMA UITGESTELD TOT 21 APRIL

Boxtel herdenkt overleden
prinses Juliana

OP DE FOTO: De bekendste foto van het werkbezoek van prinses Juliana aan De Kleine Aarde. Met Sietz Leflang en Henk Keizer wandelt de koningin op laarzen door de moestuin.

Een ongedwongen visite. Zo wordt het eenmalige bezoek dat koningin Juliana op 15 oktober 1974 aan Boxtel bracht omschreven. Zaterdag 20 maart overleed Juliana in haar slaap op paleis Soestdijk. De dood van de 94-jarige prinses heeft gevolgen voor het openbare leven en betekent in elk geval dat het bezoek dat prinses Máxima dinsdag 6 april aan Boxtel zou brengen opnieuw is afgeblazen. De prinses komt nu op woensdag 21 april naar Boxtel.

Enkele momenten nadat de dood van prinses Juliana door premier Balkenende officieel bekend is gemaakt, begeeft het voltallige college van burgemeester en wethouders zich, gehuld in sandwichborden, naar de Rechterstraat. Burgemeester Jan van Homelen en de drie wethouders gaan volgens afspraak op pad om vrijwilligers te werven voor DELTA Stichting Welzijn Boxtel. De activiteit schrappen is niet in ze opgekomen.

,,Prinses Juliana zou deze activiteit beslist goedgekeurd hebben”, denkt burgemeester Van Homelen. Hij roemt de oud-vorstin voor haar toegankelijkheid. ,,Ze stond midden tussen de mensen en kan gezien worden als het zinnebeeld van een 'gewone' koningin." Van Homelen herinnert Juliana vooral als de koningin die Nederland na de Tweede Wereldoorlog hielp er bovenop te komen. ,,Ze had veel internationale contacten en toonde grote betrokkenheid", aldus de burgemeester.

De dood van de prinses heeft wel gevolgen voor andere activiteiten. Het meest ingrijpend is de tweede afgelasting van het bezoek van prinses Máxima aan Boxtel. Op dinsdag 6 april zou de prinses een bezoek brengen aan het contactouderproject in de wijk Selissenwal. Het is een uitvloeisel van de uitreiking van het Appeltje van Oranje aan de acht contactouders. Het bezoek werd vorig jaar afgelast omdat de zwangere prinses rust moest houden. Na de geboorte van prinses Amalia was een nieuwe datum voor het bezoek geprikt.

Voorzitter Betsie van der Sloot van de Stichting Brede School Selissen waaronder de contactouders vallen realiseerde zich zaterdagochtend direct dat het bezoek van Maxima andermaal op losse schroeven zou komen te staan. ,,Het zal toch niet waar zijn, denk je dan. Maar meteen daarna besef je dat het heel begrijpelijk is dat het bezoek geannuleerd wordt. Na een overlijden in je familie is het vanzelfsprekend dat een rustpauze wordt ingebouwd en er ruimte is voor verwerking van verdriet. Je kunt ook van Máxima niet verwachten dat ze de ene dag prinses Juliana moet begraven en een paar dagen later weer vrolijk naar Boxtel komt”, aldus Van der Sloot.

OP DE FOTO: In de hal van het Boxtelse gemeentehuis kan sinds maandag het condoleanceregister worden getekend.

In de loop van maandag kreeg voorzitter Van der Sloot van de Stichting Brede School Selissenwal officieel bericht van de annulering van het bezoek. Wanneer prinses Máxima naar Boxtel zou komen, bleef de hele week onduidelijk. De RVD wist pas gisteravond een nieuwe datum te noemen: woensdag 21 april.

GEEN BOOMFEEST
Niet alleen het bezoek van prinses Máxima is uitgesteld door het overlijden van prinses Juliana. Het planten van de geboorteboom of Amaliaboom, dat woensdagochtend zou plaatsvinden in het processiepark, ging ook niet door. De planten van een geboorteboom is een feestelijke aangelegenheid en die past niet in een periode waarin het koningshuis een periode van hofrouw heeft afgekondigd. Alle gemeenten hebben de activiteiten op de landelijke boomfeestdag geannuleerd. In Boxtel en Liempde worden de bomen en struiken, alsmede de Amaliaboom, op woensdag 7 april alsnog geplant.

In het gemeentehuis aan de Markt is maandag 22 maart een condoleanceregister geopend, waar inwoners hun deelneming kunnen betuigen aan de koninklijke familie. Direct na het bericht van de dood van prinses Juliana is bij alle openbare gebouwen de vaderlandse driekleur halfstok gehangen; hier en daar wappert een zwarte wimpel als teken van rouw. Ook veel burgers hebben sinds zaterdag de vlag halfstok hangen.

Prinses Juliana wordt dinsdag 30 maart bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft. De bijeenkomst van het netwerk voor blinde en slechtziende 50-plussers die op deze dag gehouden zou worden in het Ursulagebouw, is om die reden afgelast. De eerstvolgende bijeenkomst wordt gehouden op 13 april.

OP DE FOTO: Koningin Juliana maakt zich op voor haar vertrek. Ze wordt geflankeerd door burgemeester Paul Pesch en commissaris van de koningin Van der Harten. In het midden staat de Boxtelse politiechef Guus Wouters.
25 maart 2004

Print deze pagina

Terug