SCHOOLGEBOUW BIEDT PLAATS AAN JEU DE BOULESBANEN

Boulers bouwen eigenhandig binnenaccommodatie

OP DE FOTO: De leden van jeu des boulesvereniging De Walnoot bouwen eigenhandig aan hun nieuwe onderkomen.

In de zomer van 1992 klinkt tussen het gemeenschapshuis De Walnoot en de Walpoortschool in Boxtel dagelijks het lied van de arbeid. Leden van jeu de boulesvereniging De Walnoot bouwen daar zelf hun nieuwe binnenaccommodatie. Bij het zoeken naar een ruimere accommodatie en de vraag naar een bouwvergunning moest het bestuur van de vereniging tal van hindernissen overwinnen. Maar de inspanningen werden rijkelijk beloond. De ’boulers’ haalden een schoolgebouw uit Schijndel naar Boxtel en bouwden zo hun eigen ’boulespaleis’.

Brabants Centrum was in 1992 bij de opening van het nieuwe thuishonk en noemde de zelfwerkzaamheid van de club ’een puike prestatie’. Ook de pétanque-spelers waren zeer tevreden met hun nieuwe accommodatie. Althans ’nieuw’ voor de boulers, want het gebouw zelf had al jaren dienst gedaan als schoolgebouw in Schijndel.

De Boxtelse jeu de boulesvereniging vernam dat de Sint-Jansschool in Schijndel een nieuw gebouw neer ging zetten en via een paar kennissen binnen die school werd het idee om een deel van die oude school over te nemen gerealiseerd. De Walnoot mocht het gebouw kosteloos overnemen mits zij het tot de laatste splinter afbrak en alle materialen zelf naar Boxtel vervoerde. En dat ging niet zonder slag of stoot. Met uiterste zorgvuldigheid hebben de leden het houten schoolgebouw in Schijdel afgebroken en deze later weer op Boxtelse bodem opgetrokken.

,,Het was een hele warme zomer en we zijn er wel een maand of vier mee bezig geweest. Maar we hebben het volbracht”, blikt vice-voorzitter Joke van Nunen van de jeu de boulesvereniging op de verbouwing terug. Van Nunen ’boult’ al vele jaren niet onverdienstelijk. ,,Als je op wedstrijdniveau speelt dan is het niet zomaar een balletje gooien hoor,” stelt Van Nunen. Zij is mede-oprichter van jeu des boulesvereniging De Walnoot en startte op 27 januari 1986 met het boulen op een aantal buitenbanen.

De aanblik van het schoolgebouw in Schijndel rakelt zij moeiteloos uit haar geheugen op. ,,Het was een keurig net gebouw. Dat moest in veertien dagen afgebroken worden. Met man en macht hebben we eraan gewerkt en er is zelfs geen raam gesneuveld.” Volgens Van Nunen was het eigenlijk een soort bouwpakket wat de boulers helemaal eigenhandig hebben gedemonteerd. Omdat De Walnoot nog geen bouwvergunning voor een nieuwe accommodatie had, werden alle onderdelen van het gebouw in opslag achter gemeenschapshuis De Walnoot gelegd.

Na een half jaar werd de vergunning verstrekt en startte de club in de zomer enthousiast aan de bouw van hun eigen ’boulespaleis’. Na vier maanden van intensieve inspanningen en talrijke werkzaamheden uitgevoerd te hebben, namen de boulers de banen eind oktober in gebruik. Het gebouw mat een omvang van 32,40 bij 7,60 meter en verschafte de pétanque-spelers ruimte voor zes binnenbanen naast de reeds 24 bestaande buitenbanen. De zelfwerkzaamheid waarmee deze accommodatie werd gebouw, bespaarde de club destijds handenvol geld.

Vanwege de revitalisering van de wijk Selissen moest de jeu des boulesvereniging haar ’boulespaleis’ 11 mei jongstleden verlaten. Bovendien was het gebouw verouderd en te klein geworden dus had de vereniging op den duur toch naar een andere voorziening moeten uitkijken. De Walnoot verblijft naar verwachting nog zo’n anderhalf jaar bij het gebouw van de Gezondheidsdienst voor Dieren aan de Molenwijkseweg. Daar heeft zij de beschikking over acht binnen- en twaalf buitenbanen. Volgens Van Nunen heeft de vereniging veel meer buitenbanen nodig om toernooien te kunnen organiseren en andere clubs uit te kunnen nodigen. Immers, bij de vorige locatie in gemeenschapshuis De Walnoot, beschikte de vereniging over 26 banen.

De planning is dat de boulers hun intrek nemen in gymzaal Selissen aan de Selissenwal waar negen binnen- en 32 buitenbanen gerealiseerd moeten worden. Maar op dit moment wordt die zaal nog bezet door gymnastiek- en turnvereniging Tabitta die haar oog heeft laten vallen op het gymlokaal van basisschool De Brink. Voorzitter van Tabitta Charles van Liempd vertelt inderdaad in onderhandeling te zijn over de gymzaal van de basisschool. ,,Eind deze maand hebben we een afspraak met de gemeente hierover. Het is de bedoeling dat wij na de zomervakantie uit de gymzaal Selissen weg zijn.”

Wat niet betekent dat de boulers dan direct hun intrek in dit pand kunnen nemen want het is in de huidige situatie niet geschikt als boulesaccommodatie. ,,Er moet nogal wat verbouwd worden aan de gymzaal. We willen omwonenden van de gymzaal binnenkort uitnodigen om hen in te lichten wat wij willen en zodat zij ook eens kunnen zien wat jeu des boules nou precies is”, aldus voorzitter Ad van Weert van De Walnoot.

Wethouder Anton van Aert vertelt dat Tabitta en de gemeente langzaam maar zeker steeds dichter tot elkaar komen. De gemeente is ook in onderhandeling met de bouwcommissie van de jeu des boulesvereniging. ,,Als Tabitta kan verhuizen ligt de weg vrij om de gymzaal te verbouwen voor De Walnoot. Alles is erop gericht dat zij in de zomer van 2005 haar intrek kan nemen in de gymzaal.”

Met 160 leden is De Walnoot veruit de grootste boulesvereniging in Boxtel en het ledenaantal groeit nog steeds. Behalve de vele Boxtelse leden boulen er zelfs mensen uit Nijmegen, Rotterdam, Berkel-Enschot en ’s-Hertogenbosch aan de Molenwijkseweg. ,,Ze vinden het bij ons gewoon allemaal knalgezellig”, aldus Van Weert. Hij hoopt in januari 2005 met de verbouwing van de gymzaal te kunnen starten en heeft vertrouwen in het behalen van die streefdatum. ,,Het contact met de gemeente is heel erg goed”, stelt Van Weert tevreden.

Wat er verder gebeurde in 1992:

  • In het voorjaar wordt de aanleg van het fietspad tussen Esch en Boxtel afgerond. Schoolgaande kinderen, forensen en andere fietsers kunnen vanaf nu op een veilige en comfortabele manier van de ene plaats naar de andere pendelen.

  • Burgemeester Ton Rombouts kondigt onverwacht zijn vertrek aan. In april wordt hij voorzitter van het Interprovinciaal Overleg in Den Haag. Burgemeester Gerard Daandels van Liempde vertrekt naar Mill om daar burgemeester te worden

  • In september wordt de Liempdse taxichauffeur Bart van Beers in Boxtel met messteken om het leven gebracht. Honderden chauffeurs en een onafzienbare stoet zwarte taxi’s begeleiden Van Beers naar zijn laatste rustplaats.

  • Na de zolderbrand in Boxtel die het leven eist van een echtpaar en hun dochter heerst er grote verslagenheid bij de vele omstanders die getuige waren van het drama aan het Apollopad. Het 4-jarig zoontje overleefde de brand.

  • Pedro Eijkemans keert in september terug van de Paralympics die in Spanje worden gehouden. De Boxtelse aanvoerder wordt samen met zijn team elfde van de wereld. Prinses Margriet wacht hen bij terugkomst op Schiphol op.

    OP DE FOTO: Broer van Houtum, voorzitter van de Boxtelse Sportraad, verricht in oktober 1992 de officiële opening van de nieuwe accommodatie voor jeu des boulesvereniging De Walnoot.
25 maart 2004

Print deze pagina

Terug